Jabolka v juhi in sladici
Vsa raznežena pripovedujem prijateljici Ingrid, kako so me navdušile barve v Parku rododendronov. »No,« se zasmeji, »pa greva jutri gledat še belo morje.« Ne razumem prispodobe, a ko se iz Bremna pripeljeva v približno sto kilometrov oddaljeni Altes Land, ni jasno le nebo, zjasni se mi tudi, kaj je belo morje. Altes Land, predel ob reki Labi pred vrati Hamburga in na Spodnjem Saškem, so med letoma 1130–1230 naselili holandski kolonisti. Že v 13. stoletju se v pisnih virih omenja pomarium (sadovnjak) v samostanu sv. Jurija. Danes je to največji 'sadni vrt' Nemčije. Na 10.700 ha rastejo jablane, hruške in češnje. Delež jablan je 77-odstoten. Velike, premožne kmetije z lepimi staroveškimi hišami predalčne gradnje z okrašenimi vhodi, kanali, mlini na veter, Borstel s prelepo staro cerkvijo in čudovitimi orglami, središče Altes Landa – Jork, pomirjujoče sprehajališče, oh in ah ob pogledu na mlado 'cvetlično kraljico' oblečeno v črno-belo nošo z obiljem korald in nenavadno, prilegajočo se črno čepico s pisanimi cvetovi, gruče turistov, čakajoče na 'sadni ekspres'. Pri sadnem ekspresu lokomotivo nadomešča močan traktor, za njim pa se vrstijo lični odprti leseni vagončki za štiri ljudi, ki sem jih jaz krstila za 'nobel korete'. 'Sadni ekspres' se požene na ravno pot skozi nepregledne nasade cvetočih dreves. Opojna belina z nadihom rožnatega. Res, belo morje. Moteče je edino to, da občudovalci belih cvetov ne znajo uživati v tišini, ampak od navdušenja cvilijo. Tu bi Rimski-Korzakov svoj očarljivi Čmrljev let spremenil v simfonijo.
Borstelska jabolčna juha
(Borsteler Apfelsuppe)
Za 15 ljudi na vrtnem pikniku potrebujemo: 1 in pol kg zmletega mešanega mesa, 1 kg čebule, 1 in pol l juhe, 1 manjši kozarec kislih kumaric, 8 jabolk, 6 paprik, 1 pločevinka šampinjonov – 300 g, 1 pločevinka graha – 300 g, 1 steklenička kečapa, 0,6 l smetane, sol, poper, kajenski poper, konjak – po okusu.
Meso dobro prepečemo, solimo in popramo. Dodamo na kocke zrezano čebulo. Prilijemo mesno juho, dodamo na kocke narezana olupljena jabolka, kumarice, papriko, šampinjone, grah in kečap. Prekuhamo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan po potrebi dosolimo, dodamo kajenski poper – previdno! – konjak in smetano. Dobro pregrejemo, a zavreti ne sme. Postrežemo s kmečkim kruhom.
Jabolčni kolač 'altes land'
(Altländer Apfelstreuselkuchen)
Za 12 kosov potrebujemo: 140 g masla, 140 g sladkorja, 4 jajca, 200 g moke, 10 g pecilnega praška, 1 zavojček limonine arome, ščep soli, 8 kiselkastih jabolk; za drobljenec: 160 g moke, 80 g sladkorja, 70 g masla.
Pečico ogrejemo na 175–180 stopinj. Sladkor in maslo penasto umešamo. Počasi dodajamo jajce za jajcem, presejano moko s pecilnim praškom in limonino aromo. Gladko testo damo v okrogel pekač. Na četrtinke narezana olupljena jabolka zložimo na testo, jih malo vtisnemo vanj in posujemo z drobljencem. Za drobljenec z rokami zgnetemo sladkor, maslo in moko v majhne drobce in potresemo po jabolkih. Pečemo v pečici okrog 50 minut. Postrežemo z vanilijino kremo ali stepeno smetano, lahko tudi z limoninim sladoledom.