Začelo se je obdobje piknikov

Piknik ostaja oblika zabave in uživanja hrane na prostem. Težko si ga predstavljamo brez konkretnega kosa mesa na žaru, pa vendar na piknikih v zadnjih letih meso ne dobiva vedno glavne vloge.

Če na internetu odtipkate v brskalnik besedo piknik, vam prikaže ogromno spletnih naslovov, ki na dolgo in široko, do potankosti razložijo vse o pikniku, niti gurmanskih nasvetov ne manjka. Spletne strani vam ponujajo celo informativne izračune za količino hrane, glede na število povabljenih … Osnovo razlago o pikniku pa najdete na straneh proste enciklopedije oziroma na Wikipediji. Razlaga piknika kot oblike zabave in uživanja hrane na prostem pravi, da so si premožnejši meščani – podatki so na voljo od okoli leta 1900, zlasti za čas po 1. svetovni vojni, piknike privoščili na izletih s kočijo, avtom, čolnom po reki, v bližnjo okolico. S seboj so vzeli doma pripravljeno hrano in pijačo. Na razkošnejših piknikih – recimo ob večjem lovu – so stregli gostom izbrane jedi, vina in likerje. Mladina je prirejala manjše piknike, se je zabavala s peko krompirja, koruze ali jabolk. »Predstavniki srednjih in nižjih družbenih stanov so se na piknike pripeljali s kolesi ali prišli peš. Piknik s skromnim prigrizkom so poznale delavske družine, privoščile so si ga lahko ob nedeljskih in prazničnih popoldnevih.«

Danes si ljudje pod besedo piknik predstavljajo predvsem druženje. Populariziranje zdrave hrane in druženja kot takega na piknike vrača modnost penin oziroma šampanjcev, dobrega buteljčnega vina, posebna piva, jagode, ananas, melone, sveže limonade, juice, celo školjke, kapučino s posebno podobo, prave čaje in s tem tudi strežno osebje – pravo malo razkošje na prostem, ki pa ni nujno najdražja oblika druženja. Ob vsem tem na kombinacijo kotleta s kosom belega kruha, veliko žlico ajvarja, majoneze in gorčice za trenutek kar pozabimo, po drugi strani pa si brez tega nekako ne znamo predstavljati piknika.

S pikniki praznujemo rojstne dneve, pomembne obletnice, celo mladoporočenci se odločajo zanje. V bolj slavnostnih primerih na jedilniku najdemo tudi zapletenejše jedi, kot so to ražnjiči, obogateni z ananasom in bučkami, ter papriko, puranja rulada, šparglji na kakšen poseben način, naletimo celo na mariniran tofu na žaru.

Pomemben je tudi prostor, kjer piknik poteka. Običajno za piknik ljudje izberejo prostor, kjer se lahko otroci zdivjajo, starejši pa vsaj balinčkajo. Ameriški piknik ob bazenu ostaja bolj ujet v televizijsko sliko, medtem ko tako kot piknik – le v skromnejši ali razkošnejši obliki ostajajo pijače naše in vaše mladosti, mehurčkaste pijače vseh barv in okusov, njegove redne spremljevalke.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 11. september 2012 / 07:00

Nekaj tisoč pohodnikov na Tromeji

Rateče - Prelepo vreme je v nedeljo na 1500 metrov visoko Peč privabilo na tisoče pohodnikov iz Italije, Avstrije in Slovenije, ki so se udeležili tradicionalnega, že 33. srečanja na Trome...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 1. maj 2013 / 07:00

Za ljubitelje trdega roka

V soboto, 4. maja, ob 21. uri bo v kranjskem Squatu potekal koncertni večer trde rokovske glasbe, za katero bodo poskrbele skupine Top Stripper (LJ), kraški Motorfire ter Black Dynamit...

Tržič / sreda, 1. maj 2013 / 07:00

Lani odplačali pol milijona dolga

Tržič - Tržiški občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli zaključni račun občine za leto 2012. Prihodki so bili realizirani 96-odstotno in so znašali 12,7 milijona evrov, odho...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 1. maj 2013 / 07:00

Smučarska sezona na Krvavcu končana

Cerklje - Smučišče Krvavec je v petek, 26. aprila, po 137 obratovalnih dneh zaključilo letošnjo zimsko sezono. Kot so sporočili z RTC Krvavec, se že pripravljajo na poletno sezon...

Prosti čas / sreda, 1. maj 2013 / 07:00

Stric Buda

Dežela nasmehov, Šrilanka (6)

Prosti čas / sreda, 1. maj 2013 / 07:00

Kavka gosti Murkslijeve longborde

Zanimiv projekt 24-letnega Žige Komperška, ki je sicer doma z Raven na Koroškem, študira zgodovino, mladina pa ga pozna pod imenom Murksli, se je dotaknil tudi gorenjske prestolnice. Fant skejta...