Bronasti Dalí

Bil je in je še občudovan in kritiziran, o njegovem silovitem slikarskem opusu je izšlo brez števila del, njegovo življenje in delo sta bila ena sama presenetljiva predstava – v dobrem in vprašljivem. Za eno njegovih dejanj mu je hvaležen tudi Cadaques, nekoč katalonska ribiška vas, zdaj mestece, ki ima okoli 2500 prebivalcev in je v njem najvišja stavba cerkveni zvonik. V šestdesetih letih, ko se je Costa Brava spreminjala v turistične utrdbe ... beton, beton, beton ..., ki je silil (in še sili) v vis, naj bi ponorelemu gradbenemu trendu sledil tudi idilični Cadaques, kjer je imela Dalijeva rodbina poletno bivališče. (V bližnjem Port Lligatu je zdaj tudi Dalíjev muzej, vreden ogleda.) Dalí se je uspešno zoperstavil, da bi se spremenila panorama vasi, in zdaj ulit v bron, z malce zadovoljnim in malce vzvišenim izrazom na obrazu in z značilno palico v roki zre na sprehajalce in radovedneže na promenadi ob morju. Avtor kipa je Joaqin Ros Sabaté, ljubitelji formule 1 ga poznajo po kipu enega najboljših dirkačev vseh časov Juana Manuela Fangia, ki stoji v Mercedesovem muzeju v Stuttgartu, pa tudi v Monacu, v Buenos Airesu ... Vzdušje v nekoč zares idiličnem Cadaquesu je privlačilo velike duhove slikarstva in literature, od Pabla Picassa in Federica Garcia Lorce do Gabriela Garcie Marqueza, ki ga je kraj navdušil tudi po gastronomski plati. Nadvse mu je bil všeč piščanec z rakci, ki je tipičen primer katalonske kuhinje, v kateri se rada družita morje in kopno. Salvador Dalí pa je oboževal granatna jabolka in jih nekaj v svojem cadaqueškerm vrtu tudi posadil.

Piščanec z rakci
(Pollastre amb gambes)

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, težkega okoli 1250 g, 6 škampov, oljčno olje, 6 paradižnikov, 3 šalotke, 1 korenček, 1 šopek začimbnic – timijan, rožmarin, peteršilj, 1 skodelico kurje juhe, pol skodelice belega vina;

za picado: 1 piščančja jetrca, 8 popraženih mandljev, po želji 1 žličko cimeta, 2 žlici nastrgane grenke čokolade.

Piščanca razrežemo na osem enakomernih kosov, solimo in popramo. V kozici segrejemo olje in kose piščanca zlato rumeno zapečemo. Nato jih preložimo na krožnik. Prilijemo brizg olja in 1 minuto pražimo škampe ter jih poberemo iz kozice. V drugi kozici na olju prepražimo narezane šalotke, paradižnike in korenček in dodamo sesekljane začimbnice. Čez nekaj minut dolijemo juho in vino. Kuhljamo pol ure. Medtem pripravimo picado: na olju prepražimo kurja jetrca. V terilniku stremo mandlje, čokolado in po želji cimet. Če je treba, dodamo nekaj kapljic olja. Zelenjavi dodamo piščanca in škampe, dodamo picado, in počakamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Postrežemo z dobrim kruhom in solato.

Endivija z granatnim jabolkom
(Amanida d'escarola i magranes)

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g endivije, 150 g ledenke, oljčno olje in jerezov kis, sol, 2 granatni jabolki.

Solato očistimo, operemo in natrgamo na majhne lističe. Naložimo jih na velik krožnik, pokapljamo z oljem in kisom, solimo. Granatni jabolki prerežemo na polovico, iztisemo sok in izpeščičimo sadeža. Sok pokapljamo na solato in jo potresemo z granatovimi zrnci.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 8. junij 2007 / 07:00

Umrl je Ivan Jan - Srečko

Kranj – Ta teden se je izteklo življenje pisatelja in zgodovinopisca Ivana Jana, rojenega leta 1921 na Bledu, s partizanskim imenom Srečko. Pred vojno se je izučil za...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

V Snoviku že 350 postelj

V Termah Snovik so zaključili tretjo fazo izgradnje apartmajskega naselja. V juliju tudi blizu dva tisoč kopalcev dnevno.

Kranj / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Prihaja Kranfest

Konec prihodnjega tedna bo na kranjskih ulicah in trgih potekala že 25. Kranjska noč. Dogajanje se začenja že v četrtek, vendar pa bosta prava zabave polna dneva petek in sobota.

Zanimivosti / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Zlata poroka Gorenjke in Prekmurca

Ko sta se Jožica in Polde Ratnik z Bobovka 13. julija 1957 poročila, sta bila na občini samo s pričama, svatbo pa so pripravili doma.

Slovenija / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Državni zbor gre na dopust

Tudi poslanci državnega zbora gredo na dopust, medtem bodo prostore parlamenta obnovili, kar bo stalo okoli 310 tisoč evrov.

Kranj / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Prešernovci se še srečujejo

Kranj - V zaselku Zala pod Blegošem je bila 12. junija leta 1943 zaradi vedno številnejših borcev proti okupatorju ustanovljena 7. slovenska narodnoosvobodilna udarna brigada Fra...