Bronasti Dalí

Bil je in je še občudovan in kritiziran, o njegovem silovitem slikarskem opusu je izšlo brez števila del, njegovo življenje in delo sta bila ena sama presenetljiva predstava – v dobrem in vprašljivem. Za eno njegovih dejanj mu je hvaležen tudi Cadaques, nekoč katalonska ribiška vas, zdaj mestece, ki ima okoli 2500 prebivalcev in je v njem najvišja stavba cerkveni zvonik. V šestdesetih letih, ko se je Costa Brava spreminjala v turistične utrdbe ... beton, beton, beton ..., ki je silil (in še sili) v vis, naj bi ponorelemu gradbenemu trendu sledil tudi idilični Cadaques, kjer je imela Dalijeva rodbina poletno bivališče. (V bližnjem Port Lligatu je zdaj tudi Dalíjev muzej, vreden ogleda.) Dalí se je uspešno zoperstavil, da bi se spremenila panorama vasi, in zdaj ulit v bron, z malce zadovoljnim in malce vzvišenim izrazom na obrazu in z značilno palico v roki zre na sprehajalce in radovedneže na promenadi ob morju. Avtor kipa je Joaqin Ros Sabaté, ljubitelji formule 1 ga poznajo po kipu enega najboljših dirkačev vseh časov Juana Manuela Fangia, ki stoji v Mercedesovem muzeju v Stuttgartu, pa tudi v Monacu, v Buenos Airesu ... Vzdušje v nekoč zares idiličnem Cadaquesu je privlačilo velike duhove slikarstva in literature, od Pabla Picassa in Federica Garcia Lorce do Gabriela Garcie Marqueza, ki ga je kraj navdušil tudi po gastronomski plati. Nadvse mu je bil všeč piščanec z rakci, ki je tipičen primer katalonske kuhinje, v kateri se rada družita morje in kopno. Salvador Dalí pa je oboževal granatna jabolka in jih nekaj v svojem cadaqueškerm vrtu tudi posadil.

Piščanec z rakci
(Pollastre amb gambes)

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, težkega okoli 1250 g, 6 škampov, oljčno olje, 6 paradižnikov, 3 šalotke, 1 korenček, 1 šopek začimbnic – timijan, rožmarin, peteršilj, 1 skodelico kurje juhe, pol skodelice belega vina;

za picado: 1 piščančja jetrca, 8 popraženih mandljev, po želji 1 žličko cimeta, 2 žlici nastrgane grenke čokolade.

Piščanca razrežemo na osem enakomernih kosov, solimo in popramo. V kozici segrejemo olje in kose piščanca zlato rumeno zapečemo. Nato jih preložimo na krožnik. Prilijemo brizg olja in 1 minuto pražimo škampe ter jih poberemo iz kozice. V drugi kozici na olju prepražimo narezane šalotke, paradižnike in korenček in dodamo sesekljane začimbnice. Čez nekaj minut dolijemo juho in vino. Kuhljamo pol ure. Medtem pripravimo picado: na olju prepražimo kurja jetrca. V terilniku stremo mandlje, čokolado in po želji cimet. Če je treba, dodamo nekaj kapljic olja. Zelenjavi dodamo piščanca in škampe, dodamo picado, in počakamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Postrežemo z dobrim kruhom in solato.

Endivija z granatnim jabolkom
(Amanida d'escarola i magranes)

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g endivije, 150 g ledenke, oljčno olje in jerezov kis, sol, 2 granatni jabolki.

Solato očistimo, operemo in natrgamo na majhne lističe. Naložimo jih na velik krožnik, pokapljamo z oljem in kisom, solimo. Granatni jabolki prerežemo na polovico, iztisemo sok in izpeščičimo sadeža. Sok pokapljamo na solato in jo potresemo z granatovimi zrnci.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / nedelja, 11. september 2011 / 07:00

Živa voda izpod Golice

Natoči si sam! Plastenke s takšnim napisom čakajo obiskovalce Planine pod Golico in jih vabijo, da si jih napolnijo pri izviru vode, ki priteče izpod Golice.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 25. januar 2023 / 18:34

Župana Jesenic in Šentjakoba v Rožu o predornini

Jesenice – Jeseniški župan Peter Bohinec je na povabilo župana Guntrama Perdacherja obiskal avstrijsko občino Šentjakob v Rožu, ki je z Jesenicami pobratena od leta 2007. Govorila sta predvsem o mo...

Zanimivosti / sreda, 25. januar 2023 / 18:30

Na ogled tudi stara avtobusna postaja

Osrednje mesto na nedavno odprti razstavi v galeriji Markovec v Žejah zavzema stara avtobusna postaja v Kranju iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Maketo je izdelal Avgust Starovašnik.

Kamnik / sreda, 25. januar 2023 / 18:29

Sanirajo dva mostova

Kamniška Bistrica, Srednja vas – Občina Kamnik je pred dnevi začela sanacijo dotrajanega mostu pri žičnici za Kokrško sedlo v Kamniški Bistrici. Komunalno podjetje Kamnik bo leseni most odstranilo...

Šport / sreda, 25. januar 2023 / 18:28

Odbojkarji začeli tretji del prvenstva

Kranj – Državno odbojkarsko prvenstvo se je prevesilo v tretji del, v katerem bodo ekipe odigrale še po sedem tekem in si pred začetkom končnice skušale priigrati čim boljše izhodišče. V tretji del...

Razvedrilo / sreda, 25. januar 2023 / 17:22

Gašper najboljši pri Avseniku

Med sto dvajsetimi udeleženci mednarodnega tekmovanja za nagrado Avsenik je najvišjo oceno, 99,33 točke od stotih možnih, prejel Gašper Komac iz Križev.