Bronasti Dalí

Bil je in je še občudovan in kritiziran, o njegovem silovitem slikarskem opusu je izšlo brez števila del, njegovo življenje in delo sta bila ena sama presenetljiva predstava – v dobrem in vprašljivem. Za eno njegovih dejanj mu je hvaležen tudi Cadaques, nekoč katalonska ribiška vas, zdaj mestece, ki ima okoli 2500 prebivalcev in je v njem najvišja stavba cerkveni zvonik. V šestdesetih letih, ko se je Costa Brava spreminjala v turistične utrdbe ... beton, beton, beton ..., ki je silil (in še sili) v vis, naj bi ponorelemu gradbenemu trendu sledil tudi idilični Cadaques, kjer je imela Dalijeva rodbina poletno bivališče. (V bližnjem Port Lligatu je zdaj tudi Dalíjev muzej, vreden ogleda.) Dalí se je uspešno zoperstavil, da bi se spremenila panorama vasi, in zdaj ulit v bron, z malce zadovoljnim in malce vzvišenim izrazom na obrazu in z značilno palico v roki zre na sprehajalce in radovedneže na promenadi ob morju. Avtor kipa je Joaqin Ros Sabaté, ljubitelji formule 1 ga poznajo po kipu enega najboljših dirkačev vseh časov Juana Manuela Fangia, ki stoji v Mercedesovem muzeju v Stuttgartu, pa tudi v Monacu, v Buenos Airesu ... Vzdušje v nekoč zares idiličnem Cadaquesu je privlačilo velike duhove slikarstva in literature, od Pabla Picassa in Federica Garcia Lorce do Gabriela Garcie Marqueza, ki ga je kraj navdušil tudi po gastronomski plati. Nadvse mu je bil všeč piščanec z rakci, ki je tipičen primer katalonske kuhinje, v kateri se rada družita morje in kopno. Salvador Dalí pa je oboževal granatna jabolka in jih nekaj v svojem cadaqueškerm vrtu tudi posadil.

Piščanec z rakci
(Pollastre amb gambes)

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, težkega okoli 1250 g, 6 škampov, oljčno olje, 6 paradižnikov, 3 šalotke, 1 korenček, 1 šopek začimbnic – timijan, rožmarin, peteršilj, 1 skodelico kurje juhe, pol skodelice belega vina;

za picado: 1 piščančja jetrca, 8 popraženih mandljev, po želji 1 žličko cimeta, 2 žlici nastrgane grenke čokolade.

Piščanca razrežemo na osem enakomernih kosov, solimo in popramo. V kozici segrejemo olje in kose piščanca zlato rumeno zapečemo. Nato jih preložimo na krožnik. Prilijemo brizg olja in 1 minuto pražimo škampe ter jih poberemo iz kozice. V drugi kozici na olju prepražimo narezane šalotke, paradižnike in korenček in dodamo sesekljane začimbnice. Čez nekaj minut dolijemo juho in vino. Kuhljamo pol ure. Medtem pripravimo picado: na olju prepražimo kurja jetrca. V terilniku stremo mandlje, čokolado in po želji cimet. Če je treba, dodamo nekaj kapljic olja. Zelenjavi dodamo piščanca in škampe, dodamo picado, in počakamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Postrežemo z dobrim kruhom in solato.

Endivija z granatnim jabolkom
(Amanida d'escarola i magranes)

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g endivije, 150 g ledenke, oljčno olje in jerezov kis, sol, 2 granatni jabolki.

Solato očistimo, operemo in natrgamo na majhne lističe. Naložimo jih na velik krožnik, pokapljamo z oljem in kisom, solimo. Granatni jabolki prerežemo na polovico, iztisemo sok in izpeščičimo sadeža. Sok pokapljamo na solato in jo potresemo z granatovimi zrnci.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sobota, 14. maj 2016 / 12:55

Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja

Tržič – Že 44. Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja (MINFOS) bodo danes od 9.30 do 19. ure in jutri od 9. do 18. ure v Dvorani tržiških olimpijcev. Obiskovalcem bodo odkrili geološko bogas...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 3. februar 2018 / 21:13

Karel Šavnik in družinsko županovanje v Kranju

Karel Šavnik, ki se je rodil 29. januarja 1840 v Kranju, je bil član rodbine, ki je županovala Kranju skupaj kar 41 let. Umrl je 23. 1. 1922 v Kranju. Kar 36 let je bil mestni župan, in si...

GG Plus / sobota, 3. februar 2018 / 21:09

S trebuhom za kruhom

Živa je živahna osemdesetletnica. Še zmeraj se veliko ukvarja s športom, teče na smučeh, najmanj enkrat dnevno obišče fitnes, ki si ga je uredila v kletnih prostorih hiše, v kateri živi. Le v avto...

GG Plus / sobota, 3. februar 2018 / 21:06

Ko se v dom naseli demenca

Erika Vrhovnik s Šutne ima mamo z diagnozo demence. Živita v isti hiši in – kar je pomembno – mamine bolezni nista skrili za štiri stene. Erika se je o demenci podučila, obiskuje skupino za samopomoč...

Slovenija / sobota, 3. februar 2018 / 21:04

Elitni klepet v Davosu

V švicarskem Davosu je tudi letos zasedal Svetovni gospodarski forum (WEF). Kakih tri tisoč gospodarstvenikov, politikov in akademikov je razpravljalo na temo Ustvarjanje skupne prihodnosti v razdrobl...

Kronika / sobota, 3. februar 2018 / 18:31

Alarm žabniških otrok ni preplašil

Kranjski gasilci so pohvalili šolarje in malčke s podružnične šole in vrtca v Žabnici, ker so se mirno in pravilno evakuirali po sprožitvi alarma zaradi domnevnega uhajanja plina.