Bronasti Dalí

Bil je in je še občudovan in kritiziran, o njegovem silovitem slikarskem opusu je izšlo brez števila del, njegovo življenje in delo sta bila ena sama presenetljiva predstava – v dobrem in vprašljivem. Za eno njegovih dejanj mu je hvaležen tudi Cadaques, nekoč katalonska ribiška vas, zdaj mestece, ki ima okoli 2500 prebivalcev in je v njem najvišja stavba cerkveni zvonik. V šestdesetih letih, ko se je Costa Brava spreminjala v turistične utrdbe ... beton, beton, beton ..., ki je silil (in še sili) v vis, naj bi ponorelemu gradbenemu trendu sledil tudi idilični Cadaques, kjer je imela Dalijeva rodbina poletno bivališče. (V bližnjem Port Lligatu je zdaj tudi Dalíjev muzej, vreden ogleda.) Dalí se je uspešno zoperstavil, da bi se spremenila panorama vasi, in zdaj ulit v bron, z malce zadovoljnim in malce vzvišenim izrazom na obrazu in z značilno palico v roki zre na sprehajalce in radovedneže na promenadi ob morju. Avtor kipa je Joaqin Ros Sabaté, ljubitelji formule 1 ga poznajo po kipu enega najboljših dirkačev vseh časov Juana Manuela Fangia, ki stoji v Mercedesovem muzeju v Stuttgartu, pa tudi v Monacu, v Buenos Airesu ... Vzdušje v nekoč zares idiličnem Cadaquesu je privlačilo velike duhove slikarstva in literature, od Pabla Picassa in Federica Garcia Lorce do Gabriela Garcie Marqueza, ki ga je kraj navdušil tudi po gastronomski plati. Nadvse mu je bil všeč piščanec z rakci, ki je tipičen primer katalonske kuhinje, v kateri se rada družita morje in kopno. Salvador Dalí pa je oboževal granatna jabolka in jih nekaj v svojem cadaqueškerm vrtu tudi posadil.

Piščanec z rakci
(Pollastre amb gambes)

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, težkega okoli 1250 g, 6 škampov, oljčno olje, 6 paradižnikov, 3 šalotke, 1 korenček, 1 šopek začimbnic – timijan, rožmarin, peteršilj, 1 skodelico kurje juhe, pol skodelice belega vina;

za picado: 1 piščančja jetrca, 8 popraženih mandljev, po želji 1 žličko cimeta, 2 žlici nastrgane grenke čokolade.

Piščanca razrežemo na osem enakomernih kosov, solimo in popramo. V kozici segrejemo olje in kose piščanca zlato rumeno zapečemo. Nato jih preložimo na krožnik. Prilijemo brizg olja in 1 minuto pražimo škampe ter jih poberemo iz kozice. V drugi kozici na olju prepražimo narezane šalotke, paradižnike in korenček in dodamo sesekljane začimbnice. Čez nekaj minut dolijemo juho in vino. Kuhljamo pol ure. Medtem pripravimo picado: na olju prepražimo kurja jetrca. V terilniku stremo mandlje, čokolado in po želji cimet. Če je treba, dodamo nekaj kapljic olja. Zelenjavi dodamo piščanca in škampe, dodamo picado, in počakamo nekaj minut, da se omaka zgosti. Postrežemo z dobrim kruhom in solato.

Endivija z granatnim jabolkom
(Amanida d'escarola i magranes)

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g endivije, 150 g ledenke, oljčno olje in jerezov kis, sol, 2 granatni jabolki.

Solato očistimo, operemo in natrgamo na majhne lističe. Naložimo jih na velik krožnik, pokapljamo z oljem in kisom, solimo. Granatni jabolki prerežemo na polovico, iztisemo sok in izpeščičimo sadeža. Sok pokapljamo na solato in jo potresemo z granatovimi zrnci.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 28. april 2015 / 11:14

Fotografije zvoka

Do 4. maja je v Mahlerci, novem razstavnem prostoru ob terasi kranjske Layerjeve hiše, na ogled fotografska razstava outLINES avtorice Sanje Radaković.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 8. maj 2015 / 18:00

Sto let prve javne hidroelektrarne Završnica

Danes bodo obeležili stoletnico HE Završnica, ki je leta 1915 kot prva javna hidroelektrarna v omrežje poslala prve kilovate električne energije. Danes njeno poslanstvo nadaljuje HE Moste, v Savskih e...

Šenčur / petek, 8. maj 2015 / 17:47

Ustvarjal z mislijo na Josipo

Med razstavljenimi lesenimi izdelki v šenčurskem muzeju je tudi Tris nakita, ki ga je avtor Jože Koželj izdelal z mislijo, da ga bo morda nosila tudi Josipa Lisac.

Zanimivosti / petek, 8. maj 2015 / 12:41

Teden Rdečega križa

Danes se začenja Teden Rdečega križa – tudi na Gorenjskem bo organizacija poskrbela za številne aktivnosti. Je pri nas še prisotno zaupanje v dobrodelne ustanove ter čut solidarnosti in me...

Kranj / petek, 8. maj 2015 / 12:39

Začenja se Teden mladih

Kranj – Festival Teden mladih, edini teden v letu, ki traja devet dni, bo tudi letos poln pestrih družabnih prireditev. Že današnji prvi dan bo postregel s športom in zabavo (Gimnazija Franceta Pre...

Slovenija / petek, 8. maj 2015 / 12:38

Ruska kapelica državni spomenik

Kranj – Vlada je na včerajšnji seji Rusko kapelico pod Vršičem razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Unikatna kapelica je po mnenju vlade s svojo obliko in zgodovinskim pomenom, spomino...