Bolj kot cena zavarovanja je pomemben izbor zavarovalniškega zastopnika.

Nujnost in prostovoljnost

V Sloveniji so avtomobilska zavarovanja obvezna, ker s tem zakonskim določilom ščitijo ekonomske interese nas, državljanov. Vemo, da ni nujno, da mi nekomu s prometno nezgodo povzročimo škodo - lahko jo tudi nekdo drug povzroči nam.

Vsak voznik ali lastnik avtomobila se mora v vsakem trenutku, ko sede za volan, zavedati, da obstaja nevarnost nezgode. Ni treba biti črnogled, da bi to predvidevali, oziroma ni razloga, da na to ne bi venomer pomislili. In če se tega zavedamo, potem lažje odštejemo denar za obvezno avtomobilsko zavarovanje. Povzročitelj škode nam mora povrniti, poplačati škodo, prav tako tudi mi njemu, če smo mi povzročitelji. Ampak s tem je lahko resno ogrožena eksistenca. Škode pri avtomobilskih nesrečah so lahko tudi velike, ne samo male, površinske praske pločevine. In če vemo, kako dragi so nadomestni deli, kaj šele cela vozila, potem moramo vedeti tudi to, da morda celo naše premoženje ne bi zadostovalo za poplačilo vse škode in tako bi prišlo, da bi utrpeli ekonomsko škodo, čeprav niste bili krivi. Avtomobilsko zavarovanje krije do določenih zneskov povzročeno škodo tretjim osebam ter tako zavaruje ekonomske interese nič krivih udeležencev v prometu.

Avtomobilska zavarovanja ločimo na z zakonom predpisana zavarovanja in prostovoljna ali dodatna zavarovanja.

Obvezna so tista zavarovanja avtomobilske odgovornosti za škodo, ki jo povzročimo drugim osebam ali stvarem, vendar škode, ki smo jo povzročili na svojem vozilu, obvezno zavarovanje ne krije.

Dodatno zavarovanje je zavarovanje voznika za telesne poškodbe v primeru prometne nesreče. Dobro je vedeti, da v primeru prometne nesreče voznik zavarovanega vozila ni upravičen do odškodnine za telesne poškodbe na podlagi zavarovanja avtomobilske odgovornosti, tako kot so ostali potniki v vozilu. Da bi pokrili tako vrsto škode oziroma samega sebe kot voznika avtomobila, moramo skleniti posebno zavarovanje, ki ga imenujemo zavarovanje voznika za telesne poškodbe (pogovorno AO plus).

Kasko zavarovanje krije stroške, nastale zaradi uničenja, poškodovanja ali izginotja vozila. Kasko se deli na osnovno in dodatno zavarovanje avtomobila.

Napisana osnova avtomobilskih zavarovanj nam je voznikom dokaj znana in o njih ne razmišljamo, vse dokler se nam kaj hudega ne zgodi. Po tem razmišljati o tem pa je prepozno, zato je vedno dobrodošel nasvet, ki pravi, da se mora vsak voznik, lastnik avtomobila zelo dobro seznaniti s celotnim poglavjem, ki ga zavarovalnice posvečajo avtomobilskem zavarovanju.

Ponudba na našem trgu je zares dobra in velika. Imamo kvalitetne zavarovalnice z dobrim kadrom. Seveda so si konkurenčne, zato tudi vsaka na svoj način vabi voznike. Osnova za vse nas je zaupanje v svojo zavarovalnico oziroma v svojega zavarovalniškega zastopnika, ki je vez med nami in zavarovalnico, ki jo zastopa. Skratka, to je človek, ki mora biti nujno del našega življenja in s tem tudi vreden našega zaupanja. Skrbno si ga izberimo, bolj skrbno kot pa iskati nekaj tiste male denarne razlike, ki nastajajo pri cenah avtomobilskih zavarovanj.

Pravi zavarovalniški zastopnik se v nesreči spozna. Da je izbira zastopnika prava, spoznamo šele v nesreči, če se nam bo oz. ko se nam bo zgodila. Takrat se pokaže, kako skrbno smo si ga izbrali ali pa, kakšno napako smo naredili, ko smo pri sklepanju zavarovanj gledali samo na najnižjo ceno. Drži, da so zavarovanja zaslužek zavarovalničarjev in zavarovalnic in tudi oni bi najraje videli, da bi mi zavarovanje plačali, a da se nam nikoli ne bi nič zgodilo. Vemo tudi, da smo neodgovorni in se težko odločimo za kakršnakoli dodatna zavarovanja in s tem dodatne stroške, ampak praksa govori drugače. Prometa je vedno več, avtomobili so vedno dražji, naše plače so vedno nižje, nesreče pa ne počivajo. Račun, ki ga ne moremo plačati zato, ker nimamo dodatnega avtomobilskega zavarovanja, je velikokrat tolikšen, da nam spremeni nekaj let, lahko pa tudi celo življenje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 30. maj 2021 / 14:53

Prisilno in previdnostno varčevanje

Razmere, v katerih so se znašla gospodinjstva med epidemijo novega koronavirusa, so povzročile prisilno in previdnostno varčevanje.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 7. februar 2015 / 00:54

Nekdanji župan žrtev tihega morilca

Nekdanji tržiški župan in državni poslanec Peter Smuk je v zalogovniku biomase umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, katerega koncentracija je bila presežena za več kot stokrat.

Kultura / sobota, 7. februar 2015 / 00:50

Kulturi v čast

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja je v torek potekalo 4. srečanje pesnikov in pisateljev Tržiča v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD Tržič. Svoje besedno ustvarjanje je na ogled postavilo...

Gospodarstvo / sobota, 7. februar 2015 / 00:41

Inovativno gretje smučarskih čevljev

V podjetju Alpina so razvili nov moški smučarski čevelj z inovativnim sistemom gretja.

Šport / sobota, 7. februar 2015 / 00:39

Kranjec znova na tekme

Naši skakalni reprezentanci se je na tekmah znova pridružil Robert Kranjec.

Šport / sobota, 7. februar 2015 / 00:38

Turnir v dvoranskem nogometu

Tržič – NK Tržič to nedeljo, 8. februarja, pripravlja turnir v dvoranskem nogometu, ki se bo v Dvorani tržiških olimpijcev začel ob 8. uri. Prijave za nastop ekip (4+1) sprejemajo še danes, ko je t...