Aljoša s kolesom, ki ima na zadnjem prtljažniku lesen zabojček za dostavo hrane.

Okolju prijazna dostava hrane

Aljoša Žnidar z Jesenic se je lotil izdelave posebnih zabojev za dostavo hrane, ki se jih namesti na kolo. "Dostava hrane brez ogljičnega odtisa," imenuje svojo zamisel Aljoša.

Jesenice - »Če pomisliš, da ti eno pico pripelje tona pločevine, se lahko zamisliš ... Nasprotno pa je dostava hrane s kolesom okolju prijazna oziroma brez ogljičnega odtisa. Poleg tega je v mestih, kjer je gost promet, dostava s kolesom hitrejša, nenazadnje tudi ni težav z iskanjem parkirnega mesta,« razlaga svojo zamisel Jeseničan Aljoša Žnidar, navdušenec nad kolesarjenjem, lesom in naravo. V svojem Projektu Natura združuje vse to – mlade navdušuje nad kolesarjenjem, izdeluje lesene skiroje, ptičje krmilnice, čebelje panje ... Njegova zadnja pogruntavščina pa so leseni zabojčki za dostavo hrane, ki se jih namesti na zadnji prtljažnik kolesa. Zabojčki imajo v notranjosti termo izolacijo, tako da hrana ostane topla in prejšnji petek, ko je na Jesenicah v Aljoševi organizaciji potekal kolesarski sejem, so takšno okolju prijazno dostavo hrane tudi preizkusili. V eni od jeseniških picerij so naročili pice in eden od prostovoljcev jih je s kolesom odpeljal na trg na Stari Savi, kjer je sejem potekal. »Po dvajsetih minutah so bile pice še čisto vroče!« je povedal Aljoša, zadovoljen s preizkusom svojih zabojčkov. »Seveda pa ta takšno dostavo potrebuješ dostavljavca, recimo kakšnega študenta, ki je pripravljen v takšno dostavo vložiti tudi malo lastnega potu ob poganjanju pedal,« je dodal. Da se s poganjanjem pedal da narediti marsikaj, celo generirati dovolj energije za predvajanje filma, je želel Aljoša prikazati v sklopu sejma, a je filmsko matinejo, ki bi jo poganjal kolesarski generator, žal odneslo slabo vreme.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 9. junij 2021 / 08:22

Brezplačne tekaške vadbe tudi na Brdu pri Kranju

Kranj – Organizatorji Triglav teka znova spodbujajo predstavnike vseh generacij k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu. Omogočajo brezplačno udeležbo na tekaških treningih. Ti bodo na Brdu pri...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...