Gôri, gôri, máslenica!!!

Ne gre za dalmatinsko Maslenico, ampak za rusko, za ljudsko praznovanje, ne za karneval, za rusko slovo od zime, ki izvira še iz poganskih časov. Iz čaščenja Velesa, boga podzemlja pa tudi boga plodnosti in živine, ko naj bi se zima umaknila pomladi. S krščanstvom se je praznik spremenil, njegov glavni pomen je postalo odpuščanje. Máslenica kot veselo, dolgo ljudsko praznovanje pred začetkom strogega predvelikonočnega posta je trajala ves teden in na podeželju po točno določenih pravilih. V starih zapisih jo najdemo že v 16. stoletju. Po letu 1917 so jo začeli preganjati, a so jo turistično začeli obujati 2002 in je zdaj izvesek za množični turizem, za atrakcijo, polno dogajanj, folklornih plesov, petja in ljudske glasbe ter raznovrstnih običajev in pojedin na moskovskem Rdečem trgu in v drugih večjih mestih. O tem, kakšna so bila pristna vaška praznovanja, nam pričajo podobe slikarja ... Prvi dan máslenice, ponedeljek, je bil dan za sprejem. Narejena je bila slamnata lutka, Máslenica, poosebljena in zlobna zima. Poročena žena, ki je sicer bivala v moževi hiši, se je morala ta dan vrniti domov. Zvečer so prišli namreč na obisk moževi starši in vse je moralo biti tiptop. Miza se je morala šibiti pod blini, majhnimi kvašenimi palačinkami, ki so simbol sonca. Torek je bil dan za igre. Fantje so se ozirali za nevestami, dekleta za ženini. V navalu je bilo treba zavzeti snežni grad kot prispodobo za zadnje prebivališče zime. Ljudje so se postavljali z bogato izvezenimi kožuhi in ženske s pokrivali, izvezenimi z biserčki. Sreda je bila dan za sladkosnedneže. Matere žená so zete vabile na bline. Četrtku bi lahko rekli praznik na ulici. Petje, plesi, igre, boji s pestmi, brcanje cunjaste žoge, v katerem je tekmovalo dvoje moštev, sankanje, napili so tudi kakšnega medveda na verigi ... V petek so zeti vabili na bline in čaj svoje tašče.

 

Na sobotni dan je morala žena obdarovati moževe sestre. Ko je napočila nedelja, so ljudje prosili odpuščanja za žalitve ali krivice, ki so jih prizadejali bodisi sorodstvu bodisi prijateljem. Na robu vasi pa je v velikem kresu zgorela Máslenica. Ponekod so jo tudi utopili. In začel se je 48-dnevni post ... Priprava blinov ni zapletena, receptov zanje pa je dosti. Tudi priloge so različne.

 

Blini

 

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g ajdove moke, 170 g bele moke, 120 ml mleka, 1 žlico sladkorja, 20 g kvasa, 3 jajca, 1 rumenjak, sol, maščobo, pol čebule po želji.

 

Moko presejemo v skledo. Mleko in sladkor segrejemo, da se sladkor stopi, dodamo kvas. Kvasec damo k testu z jajci in rumenjakom. Testo mora biti gladko, počivati mora 45-50 minut. Na maslu spečemo 12 blinov. Po želji na vilice nataknemo pol čebule in podrgnemo dno in rob ponvice, preden spečemo blin. Brž ko je blin pečen, ga premažemo z maslom. Bline obogatimo s kislo smetano, z maslom, z gobami pa z lososom in kaviarjem, česar »mužiki« v carski Rusiji zagotovo niso imeli. Sladkim blinčikom pa se prilegajo dobre marmelade, najbolje iz jagodičja. Pa dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / četrtek, 4. februar 2016 / 20:31

Prednost bodo dobili pešci

Blejska občina je na svojih spletnih straneh objavila natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za ureditev jezerske promenade. Predloge bodo zbirali do 25. marca.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 27. avgustom in 2. sep...

Gospodarstvo / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Hitrejši prenos podatkov

Apple je sredi tedna predstavil novi iPhone5, ki je od predhodnika lažji, tanjši in tudi bolj zmogljiv. iPhonova petka je po besedah podjetja oblikovana tako, da se prilega uporabnikovi dlani in...

Gospodarstvo / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Škodo ocenili na milijon evrov

Na Gorenjskem je suša letos najbolj prizadela travinje in vrtnine, vendar pa so tudi pri tem med posameznimi območji velike razlike. Kot je povedala Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pride...

GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Umaknili kokosove kosmiče s prelivom

Ljubljana - Inšpekcija za kakovost živil je v okviru uradnega nadzora ugotavljanja možne prisotnosti alergenov v živilih odvzela za analizo tudi 250-gramske kokosove kosmiče s čokoladnim p...

GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Priznanja zaslužnim zadružnikom

Priznanja Zadružne zveze Slovenije so prejeli Janez Galjot (KZ Cerklje), Jožef Gašperlin (KGZ Sloga Kranj) in Mirko Svetlin (KZ Kamnik).