
Vrnitev v čase naših babic
V radovljiški gostilni Lectar je tokrat še posebej dišalo. Malce drugače, tako kot nekoč, v času naših babic. Po njihovih receptih so namreč kuhali osnovnošolci, ki so se udeležili regijskega tekmovanja v kuhanju po starem.
Skoraj neopisljiv splet veščin, idej, znanja, truda, sproščenosti … »in predvsem velikega veselja do kuhanja s srcem! Kulinarično popotovanje med postrvjo v ajdovi srajčki, obloženo z blitvo in orehi, tisto iz Kuharice Valentina Vodnika ali ono »po planšarsko«, ajdovimi krapi, tenstanim krompirjem, govnačem ali »trisom«, ki je bil sestavljen iz plazkov, kolerabcev in grenadirmarša, žganci z ocvirki ali narastkom iz prosene kaše, je bilo nepozabno in škoda, da ga je konec! Prav vse skupine je bilo užitek poslušati ob interpretaciji izbora jedi, gledati ob ustvarjanju in ob razglasitvi rezultatov, ki so, hočeš, nočeš, pač morala slediti,« je bila prejšnji petek v gostilni Lectar v Radovljici navdušena organizatorka šestega letošnjega regijskega tekmovanja v obujanju slovenske kulinarične dediščine Alenka Peljhan.
Tekmovanje je portal kuhnapato.si prvič organiziral lani, odziv pa je bil, kot pravijo organizatorji, odličen. Tudi letos se je na tekmovanje v pripravi avtohtonih lokalnih posebnosti prijavilo skoraj sto skupin osnovnošolcev iz vse Slovenije. Med seboj se bodo pomerili v skupaj desetih regijskih tekmovanjih, nato v treh polfinalnih tekmovanjih sredi prihodnjega meseca, finale pa bo sredi maja v dvorcu Zemono na Primorskem.
Pretekli petek se je v Gostilni Lectar devet skupin mladih kuharjev pomerilo na gorenjskem regijskem tekmovanju v pripravi jedi po (skoraj) pozabljenih receptih svojega kraja ali regije in ribjih jedeh s pridihom Gorenjske. »Dejstvo, da gre za tekmovanje med kuharskimi skupinami osnovnošolcev, bi dalo misliti, da se bodo v večini posvečali jedem, ki krojijo oceno. Vendar pa se je velika srčnost teh malih kuharskih rok pokazala tudi pri tretji kategoriji, ki se imenuje »kanape« ali »prigrizek« in ki je v tekmovanje ali v projekt vključena predvsem s stališča krepiti otroško domišljijo. Od trniča, masovnika, medene simfonije, gorenjskih grižljajčkov (zaseka, kislo zelje in kranjska klobasa), do čemaževega namaza in mnogo drugih dobrot! Vendar je to bila le »smetana na vrhu torte«! Skrbno so bila izbrana tudi imena skupin, ki so ali duhovito spominjala na kak kuharski proces ali pa označevala posebnost svojega kraja, kot so bili na primer Andeški ali Veronike iz Kamnika, Godlarke iz Šenčurja … Popolna dovršenost vseh podrobnosti!« ocenjuje Peljhanova.
Jože Andrejaš, lastnik Gostilne Lectar, ki je bil tudi v vlogi ocenjevalca kuharskih dosežkov, pravi, da bi veliko večino jedi, ki so jih osnovnošolci pripravili na tekmovanju, brez težav postregli v vsaki gostilni, Alenka Peljhan pa je dodala, da bi se tokrat lahko v polfinale uvrstile prav vse sodelujoče skupine. Zato je strokovna žirija, ki so jo sestavljali omenjeni Jože Andrejaš, tudi kulinarik in poznavalec zgodovine slovenske kulinarike, Stane Omerzu, kulinarik in mentor iz sveta ribištva in ribogojstva, Mitja Trafela, ribič in predstavnik Gorenja, ter organizatorka tekmovanja Alenka Peljhan, odločili, da gre v polfinale pet skupin z gorenjskega tekmovanja: skupina Godlarke iz OŠ Šenčur, ki je pripravila postrv v plaščku, budl ali prato in krompirjeve kanapeje; skupina Veronike, OŠ Toma Brejca Kamnik, ki je pripravila postrvje zvitke z blitvo in domačim sirom, narastek iz prosene kaše, masovnik, skupina Šefla, OŠ Toneta Čufarja Jesenice (lanski najmlajši tekmovalci in finalisti), ki so tokrat skuhali postrv Valentina Vodnika, tris: plazki, grenadirmarš in kolerabci, ter kanapeje z ribjim namazom, skupina Zapečenci iz OŠ F. S. Finžgarja Lesce – prav tako lanski finalisti, ki so imeli tokrat na jedilniku postrv s prilogo iz blitve, paradižnika in orehov, tenstan krompir in polnjeno štruco, ter skupina Škrte čebelice iz OŠ A. T. Linharta Radovljica, ki si je napredovanje prikuhala z zlatovčico v slanini, ajdovimi krapi in medeno simfonijo z bučno sirnimi žličkami.