Marko Konič (Foto: arhiv Eta Kamnik / STA)

Kamniška Eta kljubuje krizi

V kamniški Eti so leto 2011 končali z 18 milijoni evrov prodaje, letos si obetajo več. Načrtujejo širitev na tuje trge, leto, v katerem praznujejo 90-letnico delovanja, pa bodo zaznamovali tudi z novimi izdelki.

Kamnik - Letos mineva devetdeset let, kar je Stanko Žagar ustanovil družinsko podjetje za proizvodnjo gorčice. Eta od takrat deluje neprekinjeno, že petdeset let na sedanji lokaciji v Kamniku, deset let pa s svojo prepoznavno znamko Natureta. Lastnik Ete je konec minulega leta postala družba AG, z januarjem letos pa je podjetje dobilo novo vodstvo. Družbo zdaj vodita dva izvršna direktorja, Ksenija Jankovič Banovšek in Marko Konič.

»Obletnici se bomo poklonili z jubilejnima gorčicama, in sicer »ženofom« ali polnozrnato gorčico in gorčico s hrenom, ki bosta naša prva letošnja novost in bosta na policah konec tega meseca. Tik pred vstopom na trg sta tudi dva nova okusa prebranca, s feferonom, ki ga ročno vlagamo v vsako pakiranje, in s slanino. Dogovarjamo se tudi z etnologom profesorjem Janezom Bogatajem o tem, da bi razvili izdelek ali dva iz zakladnice slovenske kulinarike. Naše gotove jedi so vse bolje prodajane in tudi v jedeh višjega cenovnega razreda vidimo priložnost za povečanje prodaje,« nam je načrte iz proizvodnje Ete, kjer sicer pripravljajo več kot tristo izdelkov, predstavila Ksenija Jankovič Banovšek.

V kriznih časih, ki se poznajo v celotni živilski industriji, vodstvo družbe z veseljem ugotavlja, da njihova blagovna znamka ostaja močna, njihovi kupci lojalni. »Krizi razmeroma dobro kljubujemo; v letu 2012 smo ustvarili dobrih 18 milijonov evrov prihodkov iz prodaje. To je sicer za štiri odstotke manj kot v letu 2011, glede na razmere pa je bila prodaja solidna. Čisti poslovni izid leta 2012 je bil zaradi slabe letine, posledične podražitve surovin in skoka cen energentov, v kombinaciji z nekaterimi izrednimi poslovnimi dogodki, povezanimi s prejšnjimi lastniki, namreč za 67 odstotkov nižji od predhodnega leta. Odpuščali nismo in tega tudi ne načrtujemo, je pa velik izziv stroškovna učinkovitost, kjer predvsem na področju energentov iščemo rešitve, ki bi bile dolgoročne in skladne tudi z vizijo razvoja občine in sosednjega Svilanita,« pojasni Marko Konič in dodaja, da želijo zmanjšati odvisnost od domačega trga in razširiti svoj program v tujini.

Zdaj je Eta prisotna v dvajsetih tujih državah, največ pa prodajo v Italiji, na Hrvaškem in v Rusiji. V regiji je najbolj priznana njihova gorčica, gotove jedi, džemi, kisle kumarice in rdeča pesa, čez Atlantik in na oddaljenih trgih pa delikatese. Čeprav večino prodaje ustvarijo doma, si na tujem letos obetajo desetodstotno rast. Kako na prodajo pri njih vplivajo zadnje afere s konjskim mesom in druge prevare potrošnikov pri hrani? »Upada prodaje nismo zaznali. Naš razvojni oddelek budno spremlja dogajanje, vendar velja poudariti, da je 98,2 odstotka surovin v Etinih izdelkih sadja in zelenjave, uporabljeno meso pa dosledno kupljeno pri slovenskih mesarjih. V Sloveniji v glavnem odkupujemo rdečo peso, repo, zelje, korenje in čebulo, sicer pa surovine iščemo s čim manj posredniki. Sicer raje plačamo cent več za slovensko surovino,« sta še povedala izvršna direktorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 9. junij 2012 / 07:00

Kriminal

Kradljivo srako izročili policistom Voklo - V ponedeljek dopoldne so občani na počivališču Voklo prijeli moškega pri drzni tatvini torbice. 32-letnik...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 24. julij 2013 / 13:21

Ameriški animator in postavna Gorenjka

Nastja in Mike sta se spoznala pred dvema letoma, poročila pa sta se v soboto v objemu gorenjske narave in prijetnega slovensko-ameriškega razpoloženja.

Zanimivosti / sreda, 24. julij 2013 / 13:13

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

Jezersko / sreda, 24. julij 2013 / 13:09

Za več pridelave doma

Evropska parlamentarka Zofija Mazej Kukovič je v okviru projekta in natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta obiskala Dava Karničarja na Jezerskem.

Kultura / sreda, 24. julij 2013 / 13:05

Umetnost izpred tisočletij

V Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju je na ogled gostujoča razstava z naslovom Življenje v glini, na kateri je predstavljena neolitska umetnost na tleh Beograda.

Šport / sreda, 24. julij 2013 / 12:59

Mladi hokejisti že vadijo na ledu

Od začetka julija je na Bledu znova ledena ploskev, na njej pa trenutno poteka tradicionalna poletna hokejska šola Cansport, ki jo vodijo priznani trenerji in demonstratorji.