Marko Konič (Foto: arhiv Eta Kamnik / STA)

Kamniška Eta kljubuje krizi

V kamniški Eti so leto 2011 končali z 18 milijoni evrov prodaje, letos si obetajo več. Načrtujejo širitev na tuje trge, leto, v katerem praznujejo 90-letnico delovanja, pa bodo zaznamovali tudi z novimi izdelki.

Kamnik - Letos mineva devetdeset let, kar je Stanko Žagar ustanovil družinsko podjetje za proizvodnjo gorčice. Eta od takrat deluje neprekinjeno, že petdeset let na sedanji lokaciji v Kamniku, deset let pa s svojo prepoznavno znamko Natureta. Lastnik Ete je konec minulega leta postala družba AG, z januarjem letos pa je podjetje dobilo novo vodstvo. Družbo zdaj vodita dva izvršna direktorja, Ksenija Jankovič Banovšek in Marko Konič.

»Obletnici se bomo poklonili z jubilejnima gorčicama, in sicer »ženofom« ali polnozrnato gorčico in gorčico s hrenom, ki bosta naša prva letošnja novost in bosta na policah konec tega meseca. Tik pred vstopom na trg sta tudi dva nova okusa prebranca, s feferonom, ki ga ročno vlagamo v vsako pakiranje, in s slanino. Dogovarjamo se tudi z etnologom profesorjem Janezom Bogatajem o tem, da bi razvili izdelek ali dva iz zakladnice slovenske kulinarike. Naše gotove jedi so vse bolje prodajane in tudi v jedeh višjega cenovnega razreda vidimo priložnost za povečanje prodaje,« nam je načrte iz proizvodnje Ete, kjer sicer pripravljajo več kot tristo izdelkov, predstavila Ksenija Jankovič Banovšek.

V kriznih časih, ki se poznajo v celotni živilski industriji, vodstvo družbe z veseljem ugotavlja, da njihova blagovna znamka ostaja močna, njihovi kupci lojalni. »Krizi razmeroma dobro kljubujemo; v letu 2012 smo ustvarili dobrih 18 milijonov evrov prihodkov iz prodaje. To je sicer za štiri odstotke manj kot v letu 2011, glede na razmere pa je bila prodaja solidna. Čisti poslovni izid leta 2012 je bil zaradi slabe letine, posledične podražitve surovin in skoka cen energentov, v kombinaciji z nekaterimi izrednimi poslovnimi dogodki, povezanimi s prejšnjimi lastniki, namreč za 67 odstotkov nižji od predhodnega leta. Odpuščali nismo in tega tudi ne načrtujemo, je pa velik izziv stroškovna učinkovitost, kjer predvsem na področju energentov iščemo rešitve, ki bi bile dolgoročne in skladne tudi z vizijo razvoja občine in sosednjega Svilanita,« pojasni Marko Konič in dodaja, da želijo zmanjšati odvisnost od domačega trga in razširiti svoj program v tujini.

Zdaj je Eta prisotna v dvajsetih tujih državah, največ pa prodajo v Italiji, na Hrvaškem in v Rusiji. V regiji je najbolj priznana njihova gorčica, gotove jedi, džemi, kisle kumarice in rdeča pesa, čez Atlantik in na oddaljenih trgih pa delikatese. Čeprav večino prodaje ustvarijo doma, si na tujem letos obetajo desetodstotno rast. Kako na prodajo pri njih vplivajo zadnje afere s konjskim mesom in druge prevare potrošnikov pri hrani? »Upada prodaje nismo zaznali. Naš razvojni oddelek budno spremlja dogajanje, vendar velja poudariti, da je 98,2 odstotka surovin v Etinih izdelkih sadja in zelenjave, uporabljeno meso pa dosledno kupljeno pri slovenskih mesarjih. V Sloveniji v glavnem odkupujemo rdečo peso, repo, zelje, korenje in čebulo, sicer pa surovine iščemo s čim manj posredniki. Sicer raje plačamo cent več za slovensko surovino,« sta še povedala izvršna direktorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:51

Prvič gostili godce iz slovenske Istre

Tradicionalna prireditev ob semanjem dnevu na Sv. Ožboltu, ki poteka prvo nedeljo v avgustu, je letos prvič gostila ljudske godce iz slovenske Istre.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 27. oktober 2020 / 00:53

Koronavirus in mi, 1. del

V četrtek, 24. septembra, zvečer sem na Facebooku objavil novico o tem, da je mama pozitivna na covid-19. Dejansko nisem niti pomislil na to, da bi mogoče iz kakršnegakoli razloga to novic...

GG Plus / torek, 27. oktober 2020 / 00:52

Naglič, priimek iz greha, 2. del

Priimek Nagel so začeli pisarji postopoma zapisovati kot Naglič, ker so ljudje sinu Nagla rekli mali Nagel ali Naglič. Tako so nastali tudi mnogi drugi priimki. Leta 1806 so priimek ob rojstvu hčer...

GG Plus / torek, 27. oktober 2020 / 00:49

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo

Miran Čebašek se že vrsto let ukvarja z zeliščarstvom, svoje znanje pa prenaša tudi na druge. Kot pravi, je pri zdravljenju z zelišči pomembno, da jih znamo pravilno uporabljati.

Kultura / torek, 27. oktober 2020 / 00:42

»Malar« vam v dom prinese barve

V Gorenjskem muzeju je v podstrešni galeriji gradu Khislstein na ogled razstava z naslovom Malar nam polepša življenje. V grad, kjer je bil nekoč dijaški dom, se z razstavo o tem čudovitem poklicu, ko...

GG Plus / torek, 27. oktober 2020 / 00:37

Nekdanjo Bloudkovo skakalnico iztrgali pozabi

Ozka stezica, ki se iz Naklega strmo pne na gozdno planoto Dobrava, preseka nekdanjo skakalnico, ki so jo naklanski fantje s pomočjo tržiških skakalcev zgradili leta 1950 po načrtih Stanka Bloudka. Do...