"Priložnost"

Slovenija je dobila predsednika Državnega zbora iz vrst SD. V Zagrebu so si oddahnili, končno razumejo in verjamejo, da parlament ne bo predčasno razpuščen. Volitev v Sloveniji še ne bo, vsaj do konca junija ne, ko se Zagreb želi priključiti EU. Z velikim pričakovanjem čakajo dan, ko naj bi se končno srečala predsednika vlad obeh držav in morda že dorekla nepotrebno »avanturo« z LB. Vse oči so uprte v prihod odhajajočega Janše. 14. aprila bodo prvič volili 12 evropskih poslank/cev, zato si želijo ratifikacije čim prej.

Alenka Bratušek ni tvegala, ni še ponovila napake Jankovića, ki je mislil, da zmagovalec o vsem odloča sam. Sam je ves čas vztrajno ponavljal, naposled pa tudi v praksi dokazal, da ni »politik«. Razplet pred dobrim letom je pokazal, zakaj župan ni (z)mogel postati predsednik vlade. Zato je Pahor lažje postal predsednik države. Mandatarko čaka težko delo. Zaslužila bi si vseh sto dni miru, ki jih dobi vlada na začetku mandata, da bi lažje sestavila novo vlado, a časa ni. Če bo ponudila le »proti vlado«, namesto širše, drugačne in vključujoče, bo njen pogum zaman! Ne potrebujemo leve, ampak boljšo vlado. Vsaj še SLS bi veljalo vključiti.

Mandatarka prisega na »normalizacijo, dialog in stroko«. Izkušnje povedo, da je v politiki za stroko žal premalo prostora. Prej ji bo pomagal politični instinkt in občutek za mero, če ga bo prebudila in znala uporabiti. To je za politike še kako pomembno. Katastrofalni poraz Maria Montia v Italiji je tudi nam sporočil, da se ljudje tudi na »stroko« požvižgajo, če jim ni v oporo in pomoč. Odhajajočega guvernerja Banke Slovenije je v izjavah le »stroka«, v odločitvah in načinu komuniciranja pa ena sama aroganca in nedopustna katastrofa. Zato smo v bančništvu tam, kjer smo. Gospodarstvo je v »depresiji«, krči se, je brez ambicij, brez investicij. Povpraševanja po denarju oz. kreditih (še) ni. Potrebujemo spremembo ozračja in odnosa politike, tudi javnosti, do podjetnikov, do srednjega sloja in mladih. Moramo spremeniti poslovno razpoloženje. Najprej moramo zaupanje in optimizem prebuditi med gospodarstveniki, da bi upali na oživitev gospodarske rasti.

Slovenija nujno potrebuje streznitev, odgovornost, odmerjenost, malo miru in nekaj prijaznosti. Mednarodni dan žena, 8. marec, ni praznik preteklosti, ne »zombijev« ne »komunajzarjev«. Bodimo malo bolj prijazni, pozorni, naklonjeni in občutljivi drug do drugega. Na ta dan še posebej, tudi v odnosu do žensk in deklet. Vsaka majhna pozornost, darilce, cvet ali pa le telefonski klic, ki ga že dolgo niste opravili, pomaga h kvalitetnejšemu življenju vseh nas. Če bomo ob tej priložnosti še kaj malega kupili – »zapravili «, smo (malo) zagnali še gospodarstvo.

Potrebujemo pogovore, drugačen politični dialog, a tudi dogovor in uresničitev ter spoštovanje dogovorjenega. To je recept za življenje, za delo, za politiko, vlado in parlament, za kakršenkoli uspeh in lažji izhod iz krize. Bodimo sebi in drugim za spodbudo in zgled, pa bo tudi kriza manj boleča, bolj obvladljiva in krajša.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 9. december 2008 / 07:00

Študije konj

Dušan Premrl je bil imeniten risar, govori razstava v Tržiču.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Anketa: Priložnost za navezavo stikov

Tretji zaposlitveni sejem na Bledu je bil odlično obiskan. Lahko bi bil še bolj, če bi se na njem predstavilo več obiskovalcev, so nam povedali anketiranci. Vprašali smo jih tudi, ali je sejem prava o...

Prosti čas / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Seks v mestu

Tokrat drugič. Lepe ženske, še lepši hotel v Abu Dabiju in seveda, krasne obleke. Kdo še potrebuje slavni Fashion Week v New Yorku, ko imamo ´seks v mestu´?

Prosti čas / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Gori mi stanovanje. Sem v nekem bloku. To ni moj RESNIČNI dom. A v sanjah je. Zunaj tega bloka se zelo kadi, vidim dim, ki se vali v nebo, ne vidim pa točno ognja. Iščem gasilni aparat in na...

Kultura / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Marku Aljančiču v spomin

V galeriji Prešernove hiše je na ogled spominska razstava fotografij Marka Aljančiča (1933-2007).

Šport / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Jubilej ŠD Tabor Žiri

Žiri - Športno društvo Tabor Žiri je pripravilo slovesnost ob praznovanju petdesete obletnice ustanovitve. Je eno prvih šolskih športnih društev v Sloveniji. Obletnico so zaznamovali z odp...