Sladkarije in prigrizki (1)

Kot ljubiteljici sladkega mi je skorajda mučno pisati o tem, kako zelo so sladkarije škodljive za zdravje. So škodljive in to je dejstvo. Vendarle je danes že težko soditi o škodljivosti te ali one hrane, kajti prej ali slej se najde nekdo, ki te trditve ovrže. Hrana je res dober posel, za katerega ne zmanjka idej in kupcev. Na žalost je zdrava hrana pogosto povezana z denarjem in zdravo prehranjevanje s časom. Na še večjo žalost pa smo hrani pritaknili zelo močno čustveno vrednost, kar se kaže tudi pri vzgoji. Sladkarije so običajno povezane z lepim vedenjem in z nagrajevanjem. Če boš priden, ti bom kupila bonbone. Če boš vse pojedel, dobiš torto. Če boš plaval do pomola, dobiš sladoled. In tako naprej, ni konca. Čokolada je primerna terapija za praske, izgubljeno tekmo ali za razočaranje v ljubezni. Z umestitvijo sladkarij v načine za izkazovanje ljubezni in za posebne zasluge smo naredili precej škode. Nekateri otroci so prepričani, da jih imajo starši še posebej radi, kadar jim kupijo nekaj sladkega. Drugi pa razvijejo bolj ali manj glasne načine izsiljevanja, da pridejo do vrečke bonbonov. Najdejo se tudi takšni, ki spravljajo svoje uboge starše v zadrego vsakič ko spraznijo krožnik piškotov pri sorodnikih. Čeprav jih mama vsakič opomni, ko prstki sežejo proti sladkemu. Otroci tako sčasoma naberejo precej informacij o različni hrani, njeni namembnosti ter čustveni vrednosti. S tem se seveda naučijo tudi manipulirati, kar nas ne bi smelo niti presenečati. Najhitreje in najbolj učinkovito lahko temu naredimo konec, če prenehamo na sladkarije gledati kot na »nagradno« hrano in nekaj posebnega. Sladka hrana je samo vrsta hrane. Nič več in nič manj. Ko bomo to dojeli, bo odpadla zelo velika količina pogojevanja. Tako kot se odločamo za druge vrste hrane, tako se odločajmo tudi za to, katere sladkarije, koliko in kdaj jih bomo dali otroku. Predvsem pa se vprašajmo, zakaj. Zato, da imamo mir? Zato, da je krožnik z juho prazen? Danes imamo na razpolago res veliko hrane, upala bi reči, da preveč. Pa je videti, da v glavah ni bilo še velikega premika. Vprašajmo se, zakaj. In če ste pravkar ugriznili v čokolado ali v jabolko, upam, da ste to storili z užitkom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 18. september 2009 / 07:00

Rudno polje z novo podobo

Športni center Pokljuka je skorajda končan, prve goste bodo v osrednji objekt sprejeli v začetku oktobra. Center bo odprt za vse obiskovalce.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 14. oktober 2014 / 13:15

Letalo strmoglavilo le za vajo

Okoli 310 pripadnikov različnih služb se je v soboto na Štefanji Gori urilo v posredovanju ob velikih letalskih nesrečah. Vse, tudi zdravniško službo, je presenetila potnica, obolela z ebolo.

Razvedrilo / torek, 14. oktober 2014 / 12:27

Večdnevna Dobrna

Neokrnjena narava, termalna voda, bogata kulturna dediščina in čist zrak. Vse to je Dobrna, ki leži na nadmorski višini 375 metrov v severnem delu Celjske kotline med obronki Paškega Kozjaka in Pohorj...

GG Plus / torek, 14. oktober 2014 / 12:23

Frančiškovanje

Pretekli vikend je bilo veliko poklicanih in veliko izvoljenih, zlasti v nedeljo, ko smo izvolili celo množico županov in občinskih svetnikov. A glavna kadrovska novica nas je dosegla že d...

GG Plus / torek, 14. oktober 2014 / 12:20

Stol je najlažje narediti iz stola

Šestindvajsetletna Simona Ožvald iz Stražišča pri Kranju, absolventka arhitekture, je pri zasnovi notranje opreme nedavno odprtega Medgeneracijskega centra Kranj uporabila opremo, izdelano iz odpadkov...

Gospodarstvo / torek, 14. oktober 2014 / 12:18

Hotel z zvezdico požarne varnosti

V Hotelu Brdo so kot prvi v Sloveniji pridobili evropski certifikat, ki dokazuje, da imajo ustrezno urejeno požarno varnost.