Gašper Smolič, Kranj: "Danes sem bil na predavanjih fakultete za organizacijske vede in fakultete za management. Želel sem poslušati tudi študente višje šole za gostinstvo in turizem z Bleda, a je predavanje žal odpadlo. Za zdaj me je najbolj pritegnil študij na fakulteti za organizacijske vede, ker so naklonjeni športnikom, pa tudi zaradi študija v tujini. Nisem pa se še dokončno odločil, tudi kuhanje me namreč veseli." (Foto: Matej Slabe)

Študenti delili izkušnje z dijaki

Neformalni informativni dan Študenti dijakom je tudi letos obiskalo okrog petsto prihodnjih študentov.

V Klubu študentov Kranj so tudi letos poskrbeli, da bi prihodnjim brucem v kar največji meri olajšali zbiranje informacij o fakultetah, na katere se nameravajo vpisati. Na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju so zato minulo soboto pripravili neformalni informativni dan, v okviru katerega so na enem mestu predstavili 35 študijskih programov, obenem pa tudi študij v tujini in izkušnje bivanja v študentskem domu.

Poleg programov fakultet ljubljanske, mariborske in primorske univerze so letos prvič predstavili tudi tri fakultete novogoriške univerze. Obenem so se predstavili tudi nekatere višje šole ter samostojni in zasebni zavodi. »Na vprašanja maturantov, za katera ponavadi na uradnih predstavitvah študijskih programov ni časa, so odgovarjali študentje izbranih smeri. Vsako fakulteto ponavadi predstavita dva študenta, eden iz nižjega in drugi iz višjega letnika,« je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi pri Klubu študentov Kranj Mojca Jagodic. Letos so že drugo leto zapored ugotavljali, da med maturanti vlada izredno veliko zanimanje za študij naravoslovja, saj so bile med drugim zelo dobro obiskane predstavitve medicinske, zdravstvene in biotehniške fakultete. Predstavitvam omenjenih fakultete, je dejala Mojca Jagodic, je prisluhnilo skoraj toliko dijakov kot predstavitvam filozofske ali fakultete za družbene vede.

Med najpogostejšimi vprašanji, ki se zastavljajo prihodnjim študentom, so po besedah Mojce Jagodic vprašanja o načinih testiranja in zaposljivosti po koncu študija. Zanimajo pa jih tudi povsem konkretne stvari, recimo kako se študenti vozijo v Ljubljano in kje parkirajo ter koliko se je treba učiti za posamezen izpit. »Čeprav se bodoči študentje lahko udeležijo uradnega informativnega dneva, jim tovrstne predstavitve ponujajo zgolj uradne podatke in številke, omejen časovni okvir pa navadno ne dopušča obiska več fakultet na različnih lokacijah. Prav te vrzeli zapolni neformalni informativni dan Študenti dijakom, ki vse pomembne podatke o študijskih programih podaja na eni lokaciji in iz prve roke,« je še dodala Mojca Jagodic.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 22. september 2009 / 07:00

Rock za prihodnje generacije

Ljubljana, 22. septembra, na evropski dan brez avtomobila, med 17. in 24. uro na stičišču Cankarjeve in Slovenske ceste. Osnovni namen koncerta je opozoriti javnost na samoun...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Zimska oprema je že obvezna

Od včeraj in do 15. marca oziroma dlje, če bodo na cestah še vladale zimske razmere, je v Sloveniji (razen na Primorskem) obvezna uporaba zimske opreme na vseh motornih vozilih.

Gospodarstvo / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Iskraemeco prodali Egipčanom

Lastniki kranjske družbe za proizvodnjo električnih števcev Iskraemeco so skoraj 98 odstotkov družbe prodali egiptovski skupini El Sewedy za 37,6 milijona evrov.

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Mladi glasbeniki v Brnu

Učenci jeseniške glasbene šole so obiskali prijatelje na glasbeni šoli v češkem Brnu.

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Človek in kovina ter prosta tema

Na Osnovni šoli Prežihov Voranc Jesenice so v petek, 9. novembra, pripravili ogled projekcije digitalnih fotografij na temo Človek in kovina ter na prosto temo. Organizatorji so bili Fotografsko...

Splošno / četrtek, 15. november 2007 / 07:00

Jeseniška bukvarna vabi

V jeseniški bukvarni so se odločili za še bolj zanimivo ponudbo knjig, s čimer želijo dvigniti bralno kulturo med Jeseničani. V prostorih na Titovi cesti tako ponujajo novejše slovenske in tuje k...