Srnjad v visokem snegu (Foto: Štefan Vesel)

Divjad v visokem snegu potrebuje mir

Srnjad porabi v snegu med begom pred psom več energije, kot sicer v sedmih do desetih dneh.

Kranj - Divjad se na zimo prilagodi z zamenjavo letne dlake za zimsko in s tolščo, ki jo ustvari jeseni, ko je narava bogata z energijsko močno krmo. Pozimi, ko je pomanjkanje hrane, se malo giblje in se zato, da bi porabljala čim manj energije, umakne v t. i. prezimovališča, kjer potrebuje predvsem mir. »Vsako vznemirjenje jo moti, lahko jo tudi smrtno ogrozi,« poudarjajo v Lovski zvezi Sloveniji, kjer opozarjajo predvsem na sprehajalce, ki nimajo psov na povodcu, na smučanje izven označenih smučišč in na vožnje z motornimi sanmi zunaj poligona.

Če lastniki psov nimajo na povodcu, psi lahko hitro posežejo v življenjski prostor srnjadi, ki se v visokem snegu zaradi majhne površine parkeljcev težje giblje, kot se psi. Ko beži pred psom, porablja energijo, ki jo zaradi pomanjkanja hrane in tudi mraza težko nadomesti. Pri enkratnem hitrem pobegu porabi več energije kot pri normalnem gibanju v sedmih do desetih dnevih, ugotavljajo lovci in dodajajo, da tako oslabele živali postanejo lažji plen psov in plenilcev ali pa shirajo in zbolijo.

V lovski zvezi pozivajo tudi smučarje, pohodnike in druge rekreativce, da se gib­ljejo znotraj označenih območij in se držijo uhojenih poti, še zlasti v gosteje zaraščenih predelih in na območjih prezimovanja, kjer divjad počiva in se skriva. Že od leta 2011 opozarjajo tudi na neurejeno problematiko vož­nje s sanmi v naravi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Hotel tudi za najzahtevnejše goste

V začetku maja je vrata odprl Park hotel Bohinj, ki je zasnovan kot eden tehnološko najbolj naprednih in energijsko varčnih hotelov v Sloveniji.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Nadaljevanje urejanja panoramske ceste

Gorenja vas - V sklopu rekonstrukcije drugega odseka panoramske ceste Avhež – stara šola (prvi del je bil urejen lani) bodo na 150 metrih urejeni cesta, pločniki in javna razsvet...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Konec smučarske sezone na Krvavcu

Krvavec - V soboto, 1. maja, se je na Krvavcu končala smučarska sezona. V dolini so bile zadnje aprilske dni prav poletne temperature, na Krvavcu pa so v soboto še smučali. Letoš...

Bled / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Doživetje za vso družino

Pustolovski park Bled, ki ga bodo odprli ta konec tedna, sestavlja pet različnih avanturističnih poti s 65 različnimi plezalnimi elementi.

Zanimivosti / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Hudomušnost in dobrovoljnost pri stotih

Jesenice - V jeseniški občini so v zadnjih mesecih kar tri občanke praznovale stoti rojstni dan. Nazadnje je 23. aprila ta visoki jubilej dočakala Angela Intihar s Slovens...

Kranj / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Pahor: Ko je najtežje, smo najboljši

Lep praznični dan je na prvomajska prizorišča privabil več tisoč ljudi. Na Joštu so praznik dela praznovali že šestintridesetič, tokrat s slavnostnim govornikom: predsednikom vlade Borutom Pahorjem.