Sneg še v pečici
Pusto nedeljo začnejo beliti snežinke. Za praznik dobim prelepo orhidejo in potovanje z vlakom na razstavo mojstra miniature Julija Klovića v zagrebškem Gornjem gradu. Veliki mojster, ki se je rodil leta 1498, v Grižanih v Vinodolu in umrl 1578 v Benetkah, je bil visoko cenjen že za časa življenja. O njem so govorili in še govorijo kot o Michelangelu miniature. Znana je tudi legendarna primera, da zna Julije Klović naslikati zadnjo večerjo na noht palca na roki! Motivika bogato okrašenih miniatur izvira iz Stare in Nove zaveze. A naj je razstava še tako imenitna, se po ogledu oglasi želodec. Še dobro, da je na griču pod katedralo še kakšna dobra »birtija«. Zagrebško solato poznam, ampak riž Radetzky??? Natakarja vprašam, ali ob serviranju predvajajo tudi Radetzky marš. Razume šalo in se zahvali za predlog. Sledi zadnji požirek na račun hiše in pot na postajo je prava romantika iskrečih se snežink.
Zagrebška solata
Za 4 do 6 oseb potrebujemo: 8 zelenih, ne predebelih paprik, 4 paradižnike, 1 jabolko, pol kg krompirja, 2 olivi, 10 kaper, 1 kislo kumarico, 2 kuhani jajci, 2 sardelna fileja, olje, kis, limonov sok, sol, poper, 14 trikotnikov edamca po želji, ajdov kruh z orehi.
Krompir skuhamo, malce ohladimo, olupimo in zrežemo na kocke. Sedem paprik operemo, zrežemo po dolgem na dve polovici, odstranimo semenje in rahlo natremo s soljo. Na drobne kocke zrežemo 1 papriko, oprane in razpeščičene paradižnike in olupljeno jabolko, ki ga pokapljamo z limonovim sokom. Olivi zrežemo na zelo tanke kolobarčke, sesekljamo kapre in sardelna obročka. Jajci olupimo, beljak zrežemo na kockice, rumenjak fino nastrgamo. V skledi zmešamo vse sestavine, razen rumenjaka, in začinimo po okusu. Solato nadevamo v polovice paprik in po vrhu posujemo z nastrganim rumenjakom. Če se nam ljubi, po diagonali prerežemo sedem kvadratov edamca in skoznje pretakemo zobotrebec, nato polovičke kot jadra zabodemo v solato. Postrežemo z ajdovim kruhom z orehi.
Radetzky riž
Zanj potrebujemo: 25 dag riža, 2 dag masla, 15 dag sladkorja, 3 žlice vroče vode, 1 neškropljeno limono, 1 neškropljeno pomarančo, 1 pest grobo sesekljanih orehov (kogar peče zgaga, naj raje vzame lešnike), 3 žlice ruma, 1 žlico drobtin, 3 beljake, 20-25 dag nastrgane jedilne čokolade, 1 žlico sladkorja v prahu, ščep soli.
Riž skuhamo v slani vodi, vendar ne sme biti premehak, in odcedimo. Nastrgamo lupino pomaranče in limone ter iztisnemo sok. V ponvi segrejemo maslo in na njem karameliziramo sladkor, dodamo 3 žlice vroče vode, nastrgano lupinico in sok ter prekuhamo. Nasekljamo orehe ali lešnike. Naredimo trd sneg iz beljakov in ščepca soli, ki mu počasi dodajamo žlico sladkorne moke. Previdno zmešamo riž, orehe oz. lešnike, mešanico s karameliziranim sladkorjem, rum in drobtine. Namastimo primeren pekač, ga potresemo z drobtinami in damo vanj polovico riževe zmesi. Nanjo za prst debelo naribamo jedilno čokolado ter prekrijemo z drugo polovico riža. Z lopatko zgladimo površino in jo premažemo z beljakom. Pečemo v pečici, ogreti na 190 stopinj, da sneg lepo porjavi. Razrežemo na kocke in postrežemo toplo ali hladno.