Vrabulja in medvedi
Se sliši kot basen, pa ni! Je zgodba o silvestrovem brez družinskih članov. V švicarski prestolnici je sneg skopo odmerjen, nobene težave, da bi ne pohajkovali po mestu. Prijateljica mi pokaže Bärengraben, kjer so doma živi primerki z grba mesta Bern. Nobenega medveda! Čakava. No, zdaj le nekaj pritaca iz medvednice ... Očitno pa sta mrcini skregani, ker vsak zase odtacata proti kamniti spalnici. Dela se mrak, ko končno posije sonce groga v bližini osmega vodnjaka v starem delu mesta, ki se imenuje Zähringerbrunnen. V mestu je namreč več kot sto vodnjakov! Vojvoda Berhtold V. Zähringer je ustanovil Bern 1191. A na spomeniku iz XVI. st. tiči pod viteško opravo medved! Strumno stoji na stebru, s šlemom na glavi in visoko dvignjenim praporom v desni taci. Za pasom mu tičita dva meča, med nogami pa mu sedi medvedek in zoblje grozdje. »Jaz bi zobala tudi grozdke razžarjenega premoga ...,« šklepnem z zobmi. »Uničilo bi ti želodec!« je pragmatična prijateljica, ko me v Kramgasse, zares lepi ulici, prime za komolec in pravi: »Poglej tjale! Številko 49!« ... »A spet kakšen medved?« ... »Težko bi rekli, da je medved. Tamle je stanoval Albert Einstein, ko se je dričal proti relativnostni teoriji.« In se oddričava domov, kjer sta prijateljičini hčerki pogrnili po rokokojsko. Prijateljica namreč slika na porcelan. Bilo je veselo silvestrovo. Ko je nekaj dni zatem vlak potegnil z bernskega kolodvora, sem imela molčečega sopotnika. »Da se boš spominjala medvedjega silvestra ...,« je rekla prijateljica. Na Jesenicah je carinik sumničavo gledal skoraj metrskega medveda in ni vedel, ali naj ga zacarini, zapleni ali prezre. »Je za otroka,« sem rekla, »sinova. « »Naj bo, če je za sinova!« je rekel carinik. To, da sta stara štirinajst in osemnajst let, sem pa zamolčala.
Silvestrske preproste variacije
k mesu ali pečenemu krompirju v oblicah ali dobremu kruhu ali presni, narezani zelenjavi
Potrebujemo: 1 kg skute, 220 – 250 mleka (odvisno od gostote skute), 3-4 stroke česna, 2- 2 in pol žlice blagega kisa, sol, poper, 2 žlički gorčice, 2 vejici pehtrana (suhega lahko namočimo v nekaj kapljic kisa), 3 žlice kisle smetane, 3-4 žlice ajvarja (pekočega ali nepekočega), 1 šopek drobnjaka, 2 sardelici v olju, 3 žlice kaper, nekaj kapljic tartufovega olja po okusu.
Zmešamo pretlačeno skuto, mleko, kislo smetano, sol in poper in razdelimo pomako na tri dele. Za pehtranovo pomako dodamo gorčic in pehtran; za ajvarjevo ajvar in tartufovo olje; za sardelno nasekljani sardelici in sesekljane kapre ter nastrižen drobnjak.
Nabodala z mozzarello
Potrebujemo: 12 češnjevcev, 12 vloženih šampinjonov, 24 kroglic mozzarelle, 2 žlici nastriženega drobnjaka, 2 žlici črnega sezama, solatne liste.
Češnjevce operemo in osušimo. Šampinjone in kroglice mozzarelle odcedimo. Polovico jih povaljamo v sezamu, polovico pa v nastriženem drobnjaku. Na nabodalca najprej nataknemo kroglico, povaljane v sezamu, nato češnjevec, nato sirovo kroglico, povaljano v drobnjak in na koncu šampinjon. Nabodalca zložimo na solatne liste in z njimi okrasimo narezek.