Čarobno praznično deželo uprizarjajo tudi številne kulise, kjer bo do 30. decembra potekala še vrsta dogodkov. (Foto: Gorazd Kavčič, Jasna Paladin)

En sam je bil Franc Košir

Na prvi zimski večer je bil pod Avsenikovo marelo v Begunjah v sklopu osmih koncertnih večerov Avsenikovega zlatega abonmaja Večer Franca Koširja, čigar trobenta je bila eden najbolj razpoznavnih znakov gorenjskih virtuozov. Lepo pa je tudi v zimskem Arboretumu.

Okrašena drevesa, praznične lučke, zanimive kulise, stojnice z darili in decembrski dogodki za otroke so park Arboretuma spremenili v Čarobno praznično deželo. Park je s številnimi okrašenimi drevesi in domiselnimi okraski prazničen tudi čez dan, kar številni izkoristijo za romantičen sprehod, a glavni dogodki se odvijajo v soju luči. Najmlajše bodo obiskali vsi trije decembrski dobri možje in jih obdarili z majhnimi darilci. Obiskovalci se lahko udeležijo tudi številnih ustvarjalnih delavnic, se po parku popeljejo z vlakom ali se udeležijo katere od številnih animacij, otroških predstav ali branja pravljic.

Skladba Prelepa Gorenjska je naznanila večer, posvečen legendarnemu trobentarju in humoristu Francu Koširju, ki je množice razveseljeval s svojo pojavo, iskrivo besedo in melodijo trobente. Na večeru Franca Koširja so nastopili glasbeniki, ki so Koširja poznali, humoristi, ki so z njim ustvarjali, navdušeno občinstvo pa je dokazalo, da legendarnega Franca Koširja še vedno nosijo v srcu. Za humorno plat koncerta so poskrbeli Vinko Šimek in Tone Fornezzi Tof, ki sta za Koširja napisala največ besedil, dramski igralec in šaljivec Kondi Pižorn v vlogi Švejka in sin Franca Koširja Klemen, humorist, ki je živ dokaz, da jabolko ne pade daleč od drevesa, čeprav očetu ni izpolnil velike želje, da bi tudi sam igral trobento. Velik del podobe Franca Koširja in njegovih vlog na ploščah in odrih se je porajal v mislih Slavka Avsenika, ki pravi, da je bil Košir nekaj posebnega, da je bil iskren človek, rojen za vesele stvari.

Mojstrom smeha so se pridružili virtuozi na trobenti, ki jo je Košir tako rad igral in sicer Matej Rihter, Blaž Turinek in Damir Tkavc, ki igrajo trobento v ansamblih Gregorji, Slovenskih 6 in Alpski kvintet. Rdeča nit glasbenega programa pa je bila v inštrumentih in glasovih Veselih Begunjčanov. Njihov vodja Niko Legat je bil eden zadnjih Koširjevih učencev na trobenti. Srečen in vesel, da je lahko bil del svojega življenja prijatelj Franca Koširja, pa je bil tudi Vinko Šimek, ki je z Betko Šuhel tudi odlično povezoval večer.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 23. julij 2014 / 10:50

Zmaga tudi za domžalske nogometaše

Domžale – S tekmo med Celjem in Zavrčom, ki so jo z 0 : 1 dobili nogometaši Zavrča, se je v petek začelo tekmovanje v prvi slovenski nogometni ligi Telekom. V soboto sta bili nato odigrani še dve t...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 21. april 2022 / 18:45

Preverjali znanje o gorah

Na 32. tekmovanju Mladina in gore je med osnovnošolci drugo mesto osvojila ekipa Planinskega društva Kranj, med srednješolci pa sta slavili planinki iz ekipe Planinskega društva Tržič.

Kronika / četrtek, 21. april 2022 / 18:44

Floto letalske policijske enote je okrepila »Julka«

V Letalski policijski enoti so pred dnevi slovesno prevzeli nov transportni helikopter AW 169, ob tem pa je minister za notranje zadeve Aleš Hojs že napovedal nakup dodatnih dveh helikopterjev.

Zanimivosti / četrtek, 21. april 2022 / 18:43

Dijake pripravljajo za trg dela

Predstavniki Biotehniškega centra Naklo (BCN) in Loških mesnin so minuli teden predstavili model sodelovanja med šolo in delodajalcem, v okviru katerega izobražujejo za poklic mesarja.

Gospodarstvo / četrtek, 21. april 2022 / 15:49

Dan odprtih vrat na gozdnih učnih poteh

Kranj – Zavod za gozdove Slovenije bo jutri, ob dnevu zemlje, pripravil Dan odprtih vrat na gozdnih učnih poteh v Sloveniji. Na ta dan bo odprlo »vrata« štirinajst gozdnih učnih poti v Sloveniji, m...

Kronika / četrtek, 21. april 2022 / 15:48

Padla zaradi spuščenega psa

Kranj – Med kranjsko vojašnico in Rupo se je v soboto zaradi spuščenega psa lažje poškodovala občanka, ki je sprehajala svojega psa. Manjši pes brez nadzora je pritekel do nje, njen pes pa je sunko...