Matej Narat pred dobrim mesecem selitve matične družbe Save ni želel komentirati. V javnosti je zaokrožila novica, da se uprava in le nekaj zaposlenih (ne trideset, ampak manj) seli v Ljubljano, sedež družbe do skupščine ostaja v Kranju. (Foto: Gorazd Kavčič)

Cilj je reprogramiranje kreditov

Nadzorni svet Save od uprave zahteva revidiranje poslovnega načrta za leto 2013. Prihodnje leto bo v znamenju dogovorov z bankami upnicami. Iz uprave se poslavlja Franci Strajnar.

Kranj - Med ključne dosežke letošnjega poslovnega leta uprava Save, vodi jo Matej Narat, šteje reorganizacijo in konsolidacijo poslovanja tako Save kot dejavnosti Turizem, odprodajo celotnega deleža dejavnosti Gumarstvo, odprodajo ključnega dela dejavnosti Nepremičnine in Energetike ter odprodajo nekaterih drugih finančnih naložb, kar bo omogočilo bistveno zmanjšanje finančnih obveznosti do bank upnic in učvrstilo finančni položaj tako družbe Sava kot Poslovne skupine Sava.

V letu 2013 bo izvajanje strategije poslovno-finančnega prestrukturiranja Save enako zahtevno, med ključne cilje pa sodi takojšnji dogovor o prestrukturiranju virov financiranja. V tem času v Savi poteka uskladitev pogojev za izvedbo prestrukturiranja virov financiranja, dokončna sklenitev dogovora z bankami upnicami pa bo omogočila nadaljnjo konsolidacijo portfelja naložb Save in optimizacijo poslovanja dejavnosti Turizem kot tudi poslovanja Save matične družbe skupine.

Sklenitev reprograma finančnih obveznosti, prilagojenega zmožnostim odplačevanja kreditov, je temeljna predpostavka poslovnega načrta leta 2013. Pri tem v Savi poudarjajo, da bo na osnovi že dogovorjenih dezinvesticij Poslovna skupina Sava kmalu odplačala glavnice posojil v višini sto milijonov evrov, ob tem pa je letos bankam plačala še 20 milijonov evrov obresti.

Odplačilo glavnice gre na račun odprodaje dejavnosti Gumarstvo in dela dejavnosti Nepremičnine ter Energetike. Zaradi odprodaj pa bo skupina v letu 2013 bist­veno spremenjena. Največji dejavnosti bosta dejavnost matične družbe Sava - Naložbene finance (v banki) in dejavnost Turizem.

Sava v prihodnjem letu ne načrtuje pomembnejših prihodkov financiranja, saj okolje ni naklonjeno maksimiranju dobička pri odprodaji finančnih naložb, hkrati s strani bančnega sektorja ne gre pričakovati dividend. »Ena izmed ključnih aktivnosti uprave Save bodo nadaljnja prizadevanja za kapitalsko povezovanje Abanke Vipa in Gorenjske banke, pri čemer se poleg pozitivnih vplivov na poslovanje združene banke pričakuje tudi povečanje vrednosti naložb,« pojasnjujejo v Savi. V letu 2014 in kasneje v Savi že pričakujejo dividende iz bank.

Kljub zaostrenim gospodarskim razmeram pa v dejavnosti Turizem načrtujejo izboljšanje poslovanja in dobičkonosnosti. K rasti prodaje naj bi v veliki meri prispevalo prestrukturiranje trgov oziroma nadaljnji prodor na tuje, rastoče trge ter fleksibilna cenovna politika. Vlaganja v prenovo hotelskih zmogljivosti, razvoj novih produktov in izvedbo naložb za povečanje energetske učinkovitosti bodo znatno višja v primerjavi s predhodnimi leti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 9. december 2022 / 13:07

Na cesto se je usul zemeljski plaz

Tržič – V ponedeljek zvečer so bili policisti obveščeni o zemeljskem plazu med prvim in drugim predorom iz smeri Tržiča proti Podljubelju. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, v dogodku ni b...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 16. oktober 2007 / 07:00

V slovo: Jože Bogataj

V soboto, 15. septembra, smo se na pokopališču v Predosljah poslovili od Jožeta Bogataja iz Britofa, dolgoletnega člana Društva upokojencev Predoslje. Rodil se je 4. aprila 1940 v št...

Prosti čas / torek, 16. oktober 2007 / 07:00

Dva odhoda v enem tednu

Minuli teden sta Kmetijo zapustila dva člana družine. Najprej Dejan, ker je zbolel, v soboto pa Magda, ki je izgubila dvoboj na moč.

Kranj / torek, 16. oktober 2007 / 07:00

Otroci so se spopadli z ognjem

V vrtcu Ostržek na Golniku so v soboto pripravili prav poseben dan, posvečen gasilcem in požarni varnosti.

Mularija / torek, 16. oktober 2007 / 07:00

Kostanjev piknik v Čebelici

V enoti Kranjskega vrtca Čebelica so imeli minulo sredo tradicionalni Kostanjev piknik.

Mularija / torek, 16. oktober 2007 / 07:00

Če bi hiša rasla, rasla ...

Če bi hiša rasla, bi rasla in rasla in bi morali ljudje kar naprej delati okna in vrata in bi imeli vedno manj denarja in ne bi mogli več plačevati delavcev. In res …...