V Potičnici so si obiskovalci lahko ogledali tudi prikaz priprave potice.

Potica zahteva svoj čas

Na Blejskem otoku, kjer so pred časom odprli Potičnico, je bila minula sobota povsem v znamenju te tradicionalne slovenske dobrote.

Bled - Dogajanje v okviru adventa na Bledu so letos prvič popestrili z Dnevom potice na Blejskem otoku. V Potičnici se je ta dan širil omamen vonj po skoraj desetih različnih vrstah potice, tako slanih kot sladkih. Učitelj kuharstva v Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica Tone Tušek pa je potice z najrazličnejšimi nadevi pripravljal kar pred obiskovalci.

»Danes pripravljam dve slani, to je porovo z mladim sirom in ocvirkovo, ter tri sladke potice - orehovo, pehtranovo in makovo,« je razložil Tone Tušek. Celoten postopek pri pripravi potice je sicer v soboto malce poenostavil, saj jo je pripravljal v drugačnih pogojih kot sicer. »Pri peki potice je najbolj pomemben odnos, ki mora biti spoštljiv. Ko se najbolj trudiš, zagotovo ne uspe. Potreben je mir, potica namreč zahteva svoj čas,« je poudaril. Za potico, je še dodal, obstaja ogromno različnih receptov, vsak pa potem pride do neke svoje kombinacije. Poleg potic, ki so nastajale pred obiskovalci, je bilo v soboto mogoče pokusiti še številne druge vrste potic, in sicer orehovo, ki so ji dodali tudi med, lešnikovo s figami, čokoladno, belo mandljevo in čokoladno mandljevo. »V Potičnici sicer pripravljajo okrog petdeset različnih vrst potic. Prav vsak dan je na voljo orehova, poleg tega pa še dve drugi vrsti potice,« je pojasnila sodelavka pri načrtovanju vsebine in organizaciji dogodkov na Blejskem otoku Romana Bohinc. Eno od potic, je razložila Romana Bohinc, je navdihnila nevesta, ki se je poročila na otoku in si je zaželela potice v barvah njenega šopka, to je oranžno in rdečo. »Za rdečo smo uporabili jagode, višnje in brusnice, za oranžno pa muškatno bučo, marelice in zlate rozine. Slednja je postala jesenski 'hit'.«

Med številnimi obiskovalci, ki jih je na otok kljub precej neprijaznemu zimskemu vremenu zvabila potica, je bil tudi župan Janez Fajfar. »Dan potice je prava pridobitev za pravi čas,« je poudaril. S potico, ki je značilna za ta praznični čas, so namreč želeli obogatiti ponudbo ob koncu tedna v zimskem času, je pojasnila direktorica Turizma Bled Eva ŠtravsPodlogar. »Glede na današnji obisk bo to očitno postala tradicionalna prireditev na Bledu,« je še dodala.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 6. julij 2012 / 07:00

Gorenjsko srečanje starejših gasilcev

Prebačevo - Na Prebačevem je pred kratkim potekalo srečanje starejših gasilcev in gasilk, ki ga je za Komisijo za starejše člane pri Gasilski zvezi Gorenjske organiziralo Prostovoljno gasi...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 16. april 2009 / 07:00

Kriminal

Prijeli tri vlomilce Jesenice - Jeseniški policisti in kriminalisti so prijeli tri domnevne vlomilce. Dvajsetletnega Jeseničana utemeljeno sumijo, da...

Kronika / četrtek, 16. april 2009 / 07:00

Krivca za onesnaženje še iščejo

Oljni madež, ki se je konec marca pojavil na Bohinjskem jezeru, si je pred dnevi ogledala tudi okoljska inšpektorica.

Kronika / četrtek, 16. april 2009 / 07:00

Na železniški postaji iztekla nevarna snov

Kranj – Ob 130-letnici organiziranega gasilstva in 50-letnici poklicne gasilske enote v Kranju so v soboto na kranjski železniški postaji izvedli vajo posredovanja v primeru izte...

Zanimivosti / četrtek, 16. april 2009 / 07:00

V Pirničah trklali pirhe, na Kokrici so jih sekali

Sp. Pirniče – Običaj trklanja pirhov ohranjajo tudi v Pirničah pri Medvodah. Tamkajšnje turistično društvo je na velikonočno nedeljo organiziralo odprto prvenstvo v trklanju pirh...

Škofja Loka / četrtek, 16. april 2009 / 07:00

Tudi Karitas ima vse več prosilcev

Razdelili so za četrtino več prehrambenih paketov kot lani v tem času.