Kronika tedna

Visoke zaporne kazni za morilce

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so na visoke zaporne kazni obsodili sedmerico Romov, ki so februarja letos na kočevski bencinski črpalki do smrti pretepli člana druge romske družine Borisa Zupanca. Zaradi umora v sostorilstvu je sodni senat Romom naložil skupno kar 135 let in pol zapora, poročajo mediji. Najvišja kazen - 23 let zapora - je doletela prvoobtoženega Dušana Hudoroviča, ki je Zupanca napadel s sekiro, drugoobtoženi Gordan Hođaj, ki je žrtev pretepal z obcestnim količkom, pa bo v zaporu preživel 22 let. Trojica Zdenko Brajdič, Ali Hođaj in Cvetan Brajdič, ki so Zupanca večinoma brcali, bodo zaprti po dvajset oz. 18 let, medtem ko je sodišče Samanta Brajdiča in Dejana Novaka, ki sta med pretepanjem Zupanca zadrževala njegovo ženo Tatjano Brajdič, obsodilo na 17 let in 17 let in pol zapora. Končno izrečene kazni so bile še nekoliko višje, saj se je sodišče odločilo, da obtoženim prekliče vse dosedanje pogojne kazni (menda jih je skupaj že 40) in jih spremeni v zaporne. Po ugotovitvi sodnega senata se je sedmerica na umorjenega Roma spravila zaradi maščevanja družine Hođaj nad družino Zupanc. Sodba še ni pravnomočna.

 

Komandir nadlegoval uslužbenki

Na okrožnem sodišču v Kopru so začeli soditi nekdanjemu komandirju postaje pomorske policije Koper Zlatku Doliču, ki ga tožilstvo obtožuje nadlegovanja in šikaniranja podrejenih uslužbenk, poročajo mediji. Na delovnem mestu naj bi najprej nadlegoval policistko. Ko mu naj bi zagrozila s prijavo, jo je premestil na mejni prehod Sečovlje. Kasneje naj bi se spravil še na tajnico. Ta je na sodišču pojasnila, da jo je na delovnem mestu sprva nagovarjal in ji govoril opolzkosti, po njeni zavrnitvi pa jo je začel objemati in stiskati, enkrat ji je celo potisnil roko za kavbojke. Ko ga je ostro zavrnila, se je začelo šikaniranje. Obtoženi je krivdo odločno zanikal.

 

Ceste terjale eno smrtno žrtev

V minulem tednu (od 26. novembra do 2. decembra) je na slovenskih cestah umrl en udeleženec prometne nesreče. Gorenjski policisti so prejšnji teden obravnavali 28 prometnih nesreč, v katerih se je pet oseb lažje poškodovalo in ena huje. Pridržali so tri vinjene voznike in zasegli dve vozili. Letos so slovenske ceste terjale 121 smrtnih žrtev (lani pa 131). Na gorenjskih cestah je do nedelje umrlo štirinajst oseb, kar je enako kot v enakem obdobju lani.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / sreda, 22. april 2020 / 15:56

Praznik občine Domžale brez slavnostne seje

Domžale – Občina Domžale 19. aprila praznuje svoj praznik, v spomin na dan, ko so bile leta 1952 Domžale razglašene za mestno občino. Mesec april je običajno v Domžalah tako zaznamovan s številnimi...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 19. julij 2018 / 22:28

Obnova Ruardove graščine

V teh dneh poteka zahteven projekt selitve muzejskih zbirk, na pomoč so z dvigalom priskočili celo jeseniški gasilci. Obnovljena graščina naj bi vrata spet odprla leta 2020.

Kranjska Gora / četrtek, 19. julij 2018 / 22:27

Namesto term vendarle obnovljen počitniški dom

Slovenske železnice namenjajo milijon evrov za obnovo Železničarskega doma, nekdanjega počitniškega doma za otroke in mladino v središču Kranjske Gore. Obnova bo po načrtih zaključena do konca leta.

Razvedrilo / četrtek, 19. julij 2018 / 22:26

Gostovali v Franciji

Folklorno društvo Bled in Duo Nota iz Tržiča sta v družbi pevcev s Krasa gostovala v francoskem Amillyju, kjer so uspešno predstavili Slovenijo. Francozi so v čast gostujoči državi pripravili poseben...

Škofja Loka / četrtek, 19. julij 2018 / 20:32

Evropska unija in varovanje okolja

Pod okriljem informacijske točke Evropske unije (EU), ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora, so pretekli teden v Škofji Loki pripravili Poletno šolo EU za otroke.

Zanimivosti / četrtek, 19. julij 2018 / 20:30

»Gomazeča« razstava na Bledu

Na Bledu si je do konca avgusta mogoče ogledati razstavo največjih ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu, razstavljene so tudi različne vrste črnih vdov in strupenih strig.