Pokojninska reforma bo prizadela tako zaposlene kot že upokojene. (Foto: Tina Dokl)

Odločitev o reformi

Če se le ne bo kaj zapletlo, bo državni zbor danes sprejel pokojninsko reformo, ki naj bi začela veljati prihodnje leto.

Pokojnine se bodo prihodnje leto uskladile z rastjo plač, a uskladitev ne bo smela preseči petdeset milijonov evrov.

V petek je zad­nja odprta vprašanja pokojninske reforme obravnaval ekonomsko socialni svet, včeraj, v ponedeljek, naj bi se nadaljevala pogajanja, danes, v torek, pa naj bi državni zbor zakon tudi dokončno sprejel. Kakšna bo končna različica, torej še ni znano, a najpomembnejše že usklajene zakonske določbe se verjetno niso spremenile.

Predlagana reforma, ki naj bi začela veljati z novim letom, zvišuje upokojitveno starost tako za moške kot za ženske na 65 let, vendar se bo možno upokojiti že tudi pri 60 letih, če bodo zavarovanci tedaj (brez dokupa) imeli najmanj 40 let delovne dobe. Za ženske bo prehod na upokojitveno starost 65 let postopen, prehodno obdobje naj bi predvidoma trajalo šest let. Če je zdaj osnova za izračun pokojninske osnove povprečje plač v najugodnejšem neprekinjenem obdobju 18 let, se z reformo to obdobje podaljšuje na 24 let. Starostno mejo za pridobitev pravice do starostne pokojnine bo mogoče znižati tudi na račun skrbi za otroke, vendar bodo to ugodnost lahko uveljavljale skoraj izključno ženske. Za enega otroka se bo meja lahko znižala za šest mesecev, za dva otroka za 16 mesecev, za tri 26 mesecev, za štiri 36 mesecev, za pet ali več otrok pa za 48 mesecev. Poleg tega se bo starostna meja lahko znižala za dve tretjini dejanskega trajanja vojaškega roka ter za ves čas dela oz. obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja pred osemnajstim letom starosti. Z uvedbo informativnega izračuna bodo zavarovanci lahko pogledali podatke o plačanih prispevkih in o delovni dobi.

V zadnjih dneh je bilo najpomembnejše odprto vprašanje višina odmernega odstotka za pokojnino. Medtem ko je vlada predlagala, da bi za ženske s 40 leti delovne dobe znašal 60,25 odstotka in za moške 57,25 odstotka, se sindikalna stran predvsem z odmero za moške ni strinjala. Na petkovi seji ekonomsko socialnega sveta je bil sprejet kompromis, po katerem naj bi odmerna lestvica ostala takšna, kot je predlagana, a naj bi delo po dopolnitvi 40 let pokojninske dobe nagradili z višjo odmero – za tri leta s skupno 4-odstotnim bonusom. Odprto je bilo tudi vprašanje študijskih let, dodana doba za čas študija se ukinja, državni zbor pa je ob drugi obravnavi zakona sprejel dopolnilo, po katerem naj bi zavarovanci v prihodnjih treh letih lahko dokupili dve leti študija z 20-odstotnim »popustom«, vendar le, če bo moški imel tedaj najmanj 38 let in ženska najmanj 35 let delovne dobe. Delodajalci so še v zadnjih dneh zahtevali uvedbo socialne kapice, to je omejitev plačila prispevkov v pokojninsko blagajno za plače nad določenim (višjim) zneskom, in zvišanje najvišje pokojninske osnove na petkratnik najnižje osnove. Še včeraj so potekala zad­nja usklajevanja glede poklicne pokojnine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 20. junij 2014 / 08:06

Turnir v malem nogometu in dobrodelna dražba

Selca – V športnem parku Rovn v Selcih bo to nedeljo, 22. junija, potekal mednarodni turnir v malem nogometu. Začel se bo ob 10. uri, finalna tekma pa bo predvidoma ob 20.15. Vmes se bo veliko doga...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:36

Pomagali so Evelin

Obrtniki in podjetniki so se na Krvavcu pomerili v veleslalomu, na Primskovem pa so na tradicionalnem dobrodelnem koncertu mnogih znanih glasbenikov tokrat zbirali sredstva za deklico Evelin.

Nasveti / četrtek, 29. januar 2015 / 20:29

Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prav...

Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:28

Žemljice za slavljenca

Znani tržiški fotograf Toni Čebron je praznoval štirideseti rojstni dan.

Razvedrilo / četrtek, 29. januar 2015 / 20:21

Čarobni dan napolnil Kranjsko Goro

V nedeljo se je na smučišču v Kranjski Gori odvijal tradicionalni Čarobni dan, ki je na snežne strmine zvabil številne družine.

Kranjska Gora / četrtek, 29. januar 2015 / 15:08

Petošolci zavzeli kranjskogorske strmine

V Kranjski Gori je minuli petek v sklopu projekta Šolar na smuči smučalo več kot 550 petošolcev iz celotne zahodne Slovenije.