Adventni venec in simbolika

V nedeljo, 2. decembra, se je letos začel advent, ki traja štiri tedne pred božičem. Tradicija pripravljanja adventnih vencev izhaja iz severnih dežel Evrope. Kristjani so ga začeli uvajati v prvi polovici tega stoletja. Okrasitev v adventu naj bo skladna z razpoloženjem: umirjena, zadržana in polna upanja.

Venec je spleten iz zimzelenih vejic, ki so med seboj trdno povezane. Simbolizirajo množico vernikov, ki so med seboj trdno povezani v pričakovanju Odrešenikovega prihoda. Zimzelene veje v tem času pomenijo, da krist­janova vera ostane živa. Venec, ki je neprekinjen, pomeni, da Bog, ki ga v adventu čakamo in za božič dočakamo, nima ne začetka ne konca, je večni in neskončni. Zimzelena barva je barva upanja, zimzelene rastline pa znamenje večnega življenja. Štiri sveče, pritrjene na adventni venec, imajo več sporočil, najprej nam lahko pomenijo štiri letne čase. V adventu se končujejo, obenem pa znova začnejo. Štiri sveče lahko simbolizirajo tudi štiri mejnike v človeški zgodovini: stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in dovršenje. Najbližji pomen štirih sveč je, da nam označujejo štiri adventne nedelje. Prižigamo jih postopoma, vsako nedeljo po eno. S to rastjo luči nakazujemo, da je Jezus vsak teden bližje. Daje vero in upanje v dokončno odrešenje. Pričakovanje raste do vrhunca, ko se razcveti v svetlobi božične noči.

Venec s svečami postavimo na mizo, venec brez sveč na steno, vhodna vrata ali pa lahko visi s stropa. Najprej izdelamo obod iz slame, vrbja, srobota, gobe, stiropora, slanega testa in drugo. V obod nanizamo vejice iz smreke, jelke, brina, ciprese, pušpana ali druge zimzelene rastline. Vmes lahko venec poživimo z bršljanom, belo omelo in zimzelenom. Vejice pritrdimo z žico ali vrvico. Uporabimo še trak, običajno vijoličast, in po želji okrasimo s storži, posušenimi plodovi šipka, cvetovi hortenzije ter okraski. Štiri sveče razporedimo po vencu in pou­darimo s pentljami.

Najrazličnejše adventne vence prodajajo v trgovinah, vendar so doma izdelani cenejši in lepši, posebno, če jih pri izdelavi sodeluje več, na primer družina in vsak nekaj prispeva. Družini lahko daje obilo veselja z iskanjem primernega materiala v naravi. Te drobne dejavnosti povezujejo vso družino in jo usmerjajo v pričakovanje božjega rojst­va. Pod adventni venec običajno postavimo lep praznični prt, izvezen ali kar narisan z barvami za blago. Vedeti moramo, da prt oziroma podlaga pritegne našo pozornost skoraj tako intenzivno kot venec, enako kot okvir pri sliki.

Namesto za venec se lahko odločimo tudi za drugačne oblike, na primer svečnik s štirimi svečami, kombinacijo suhega cvetja in svežega cvetja (forzicije), ki simbolično ponazarja nasprotje med spečo naravo in prebujajočim se novim življenjem, ko se narava začne prebujati in je sonce vedno močnejše. Svetloba bo zmagala nad temo, toplota nad mrazom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 16. april 2017 / 11:55

Velikonočni otok

Bila je velikonočna nedelja, 5. aprila 1722, ko je na neznanem osamljenem otoku pristal holandski raziskovalec, morjeplovec Jacob Roggeveen in ga krstil za Velikonočni otok, ki je zdaj del Č...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Vlada ustanovila koordinacijsko komisijo

Ljubljana - Vlada je danes ustanovila koordinacijsko komisijo, ki bo spremljala in vodila ukrepe, povezane s prašičjo gripo. Vodil jo bo minister za zdravje Borut Miklavčič, v njej...

Zanimivosti / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Prvi maj tudi Jožefov god

Po učenju katoliške Cerkve je lik sv. Jožefa zgled za delavce in delodajalce.

Kronika / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Trčenja ni preživel

V ponedeljek kmalu po 23. uri je v hudem trčenju na regionalni cesti Kranj-Jeprca umrl 43-letni voznik iz Ljubnega.

Kronika / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Za praznike previdnost povsod

Vsem, ki se za prvomajske praznike odpravljate na oddih, policija svetuje previdnost na cesti, poskrbite pa tudi za zaščito stanovanja pred vlomilci.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 30. april 2009 / 07:00

Prvomajska parada v Cerkljah

Cerklje - AMD Cerklje tudi letos vabi na tradicionalno prvomajsko parado po vaseh občine Cerklje. Start parade bo 1. maja, ob 9. uri pred gostilno Bavant v Dvorjah. Vabljeni član...