Izkušnja nastopa v Gostilni je Tejo utrdila v prepričanju, da ima prav, ko se je odločila za kulinarično pot. (Foto: Tina Dokl)

Obožuje hrano, potovanja in Janija

S Tejo Perjet, udeleženko šova Gostilna išče šefa, smo se pogovarjali o njeni izkušnji nastopanja pred kamerami, o priljubljenih kulinaričnih specialitetah, pa tudi o načrtih za prihodnost, ki jo namerava preživeti skupaj z novo ljubeznijo, sotekmovalcem Janijem.

Napetost v televizijskem kulinaričnem resničnostnem šovu Gostilna išče šefa narašča, saj se tekmovanje približuje koncu. Od dvanajstih tekmovalcev, ki so se v začetku jeseni podali v boj za zmago, so sedaj v medvoški Gostilni ostali še štirje: Andrej, Julijana, Jani in Luka. Z njimi je tekmovala tudi devetindvajsetletna Teja Perjet, ki pa se je pred kratkim od šova morala posloviti.

Teja je Ljubljančanka, ki se ima za Gorenjko, saj je zad­nji dve leti preživela v Kranju. Navdušena je nad gorenjskimi turističnimi znamenitostmi, obiskala je številne kraje, saj rada potuje, spoznava ljudi in seveda odkriva gurmanske posebnosti. »Na Gorenjskem se počutim odlično, prav navezala sem se na vse te čudovite kraje, ljudi in kulinarične dobrote. Kamorkoli grem, z veseljem poizkusim lokalne jedi. Tako redno hodim v Hotemaže na slastne kruhke, preizkušam različne specialitete vse od Bohinja do Šmarjetne gore, pa tudi številne restavracije v starem delu Kranja, obožujem denimo čevapčiče pri Walterju … Dobri hrani se res ne morem upreti,« je dejala vedno nasmejana Teja.

S šefom Binetom in sotekmovalci se je hitro ujela
Že od mladosti jo je privlačilo kuhanje in preizkušanje novih jedi, svojega življenja si ne more predstavljati brez tega. Nastopanje v Gostilni je vzela kot izziv in preizkus same sebe. »Ves čas spremljam kuharske oddaje, prav požiram nove recepte in vsako jed skušam čimbolje pripraviti tudi sama. Še posebej uživam v pripravi, pa tudi ‘degustiranju', slaščic. Prav zato je bila moja največja želja odpreti lastno slaščičarno, morda tudi manjšo pekarno, kjer bi sama pekla različne dobrote, sicer ne masovno, temveč zgolj manjšo količino – poudarek bi bil na kakovosti. Nastop v Gostilni sem videla kot priložnost preizkusiti sebe, če sem dejansko sposobna uresničiti svoje sanje.« Odločila se je, da bo v šovu nastopala takšna, kot je: iskrena, odkrita, dinamična, komunikativna, nasmejana, direktna, pozitivna, družabna, po potrebi pa tudi trmasta. »Prav zaradi moje iskrenosti in odprtosti so me nekateri prijatelji že pred prihodom v Gostilno opozarjali na to, da bom morda imela težave. Toda odločila sem se ostati zvesta sama sebi.«

S sotekmovalci je hitro našla skupni jezik, razumela se je z vsemi, še posebej z Nikom, Andrejem, Rokom, Tinco in seveda Janijem, s katerimi bo prijateljevala tudi v prihodnje. Šefa Gostilne Bineta zelo ceni in spoštuje. »Bine je odličen kuhar, pravi profesionalec in kuharski strokovnjak, od katerega smo se vsi veliko naučili. V užitek in v čast mi ga je bilo opazovati pri delu ter sodelovati z njim.«

Sladolednih žgancev ni nikoli dovolj
Čeprav so morali vsi tekmovalci že od samega začetka delati v hudem tempu, nekateri so komaj lahko zajeli sapo, pa je Tejina izkušnja z nastopom v Gostilni pozitivna. Veliko se je naučila, spoznala številne nove jedi, okuse in tehnike kuhanja ter se utrdila v prepričanju, da je kulinarika tista prava stvar, kateri bo ostala zvesta še naprej. »Med jedmi, ki so mi ostale v spominu in jih bom zagotovo pripravljala še vnaprej, so paleta rezancev, telečji pisker, šefov dunajski zrezek, pa še kakšna bi se našla. Vsa hrana v Gostilni se mi zdi odlična – čeprav mi nekatere sestavine ne ustrezajo, pa je končna kombinacija vedno v užitek. Seveda pa sem – kot sladkosnedka – še posebej navdušena nad slaščicami: sladoledne žgance bi lahko jedla tudi po šestkrat na dan. Če jih kdo ni mogel pojesti do konca, sem z veseljem priskočila na pomoč.«

Delo kuharja je zahtevno
Dogajanje v resničnost­nem šovu je enega izmed vrelišč – vsaj po odzivih gledalcev – prav gotovo doseglo s strastno romanco med sotekmovalcema Tejo in Janijem. Pred kratkim so Janija, ki prihaja iz Frankovega naselja v Škofji Loki, za nagrado za en dan spustili domov, tako da sta se srečala s Tejo, spoznala pa je tudi njegovega sina. »Preživeli smo res lep dan. Midva z Janijem točno veva, kdo sva in kaj hočeva – skupaj kakovost­no delati v kulinarični sferi še naprej,« o njuni zvezi pravi Teja.

V prihodnosti Teja želi imeti svojo oddajo, v kateri bi združila svojo strast do kuhanja in potovanj, vsem pa sporoča, da naj spoštujejo poklic kuharja, ki je izjemno zahteven in naporen, kar je izkusila tudi na lastni koži. »Kljub vsemu, hrana ostaja zakon!« navdušeno doda Teja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 6. julij 2022 / 09:00

Vedno nasmejana

Ivana oziroma Ivica Oblak, stanovalka Doma starejših občanov (DSO) Preddvor, sicer pa občanka Kranja, je 24. junija praznovala stoti rojstni dan.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 18. november 2021 / 07:00

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi imeli lastno podjetje?

»Če bi se po vseh letih moral odločiti za eno samo vrlino, bi izbral sposobnost določanja prioritet. Kot podjetnik si vsak dan in vsako uro zasut z enormno količino informacij, ki te lahko...

Kranjska Gora / četrtek, 18. november 2021 / 23:55

Začeli so asfaltirati cesto

V zgornjem delu ceste v dolino Vrata so sredi prejšnjega tedna že začeli asfaltirati odsek v dolžini okrog tri kilometre.

Kranjska Gora / četrtek, 18. november 2021 / 23:55

Proračun je kar zajeten

Kranjskogorski občinski svetniki so na novembrski seji v prvem branju sprejeli proračun Občine Kranjska Gora za prihodnje leto.

Razvedrilo / četrtek, 18. november 2021 / 23:52

Kulinarični november

Ljubljana je gostila Evropski simpozij hrane, istočasno pa so v okviru festivala November Gourmet Ljubljana v duetih kuhali znani kuharji. Redkim je uspela izvedba načrtovane martinove pojedine.

Gospodarstvo / četrtek, 18. november 2021 / 23:47

Predelujejo mleko z domače in okoliških kmetij

Na kmetiji pr' Kuharju na Olševku, kjer gospodari družina Podjed, se že dvajset let ukvarjajo s predelavo mleka v mlečne izdelke. V petnajst različnih vrst izdelkov predelujejo mleko z domače in okoli...