Mafija v pečici - brez mesa

Novi James Bond me je spomnil na to, da imam tudi Mafijsko kuharsko knjigo, italo-ameriško kuhinjo izpod peresa Joeja Cipolle, ki je kuhal za »botre«: Ala Caponeja, Luckyja Luciana in Vita Genoveseja. V duhovito opremljeni knjigi – beri prestreljeni, je 12 jedilnikov s tremi hodi. Ena od jedi se imenuje po Finocchiu – »Komarčku« – lastniku nekaj bordelov v Bostonu, ki ni nikoli povabil na večerjo kakšne svojih lepih posteljnih uslužbenk. Izjema je bila le Gina, cipa z obrazom madone, prava hudičevka, ki je pekla zanj. Pravi mafijski »don« je bil Vito Genovese, ki se je 1912 priselil v Ameriko iz Neaplja. Bil je izjemno ambiciozen, hotel je biti najvišji med »bossi«. Leta 1937, ko mu je gorelo pod petami, je odšel v Italijo in prijateljeval tudi z Benitom Mussollinijem, njegovemu zetu in zunanjemu ministru grofu Cianu pa je dobavljal drogo. Ko se je vrnil v Ameriko, je obračunal z vsemi »zavezniki«, ki bi ga lahko izdali policiji. Na pikniku gangstrskih velmož iz vse Amerike, v Apalachinu, 14. novembra 1957, je policija polovila 58 pomembnih mafiosov ... Med njimi tudi Genoveseja ... No, če že povabiš nekoga na mafijsko večerjo, je treba pripraviti tudi kakšno orožje. Nič lažjega, za koktajl »boter« oziroma »botra« ne rabiš orožnega lista ...

Koktajl »boter«

Za 1 osebo potrebujemo: 4 cl viskija (scotch), 2 cl amaretta, led, 1 češnjo, starinski kozarec.

Do polovice kozarca damo led, nalijemo nanj scotch in amaretto, na okrasnih vilčkah dodamo zrelo češnjo, premešamo in ... na zdravje! Če je komu viski premočan, ga zamenjamo z vodko in dobimo »botro«.

Pečen krompir s šampinjoni

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 kg šampinjonov, 1 staro žemljo, 1 šopek peteršilja, sol, poper, 100 g naribanega trdega sira, oljčno olje.

Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na pol cm široke ploščke. Šampinjone očistimo in prerežemo na pol. Na pomaščen pekač damo najprej plast krompira in nato plast šampinjonov. Staro žemljo, ki jo omočimo z nekaj kapljicami vode, zmešamo s sesekljanim peteršiljem, soljo, poprom in polovico sira. Šampinjone prekrijemo s polovico mase in jih pokapljamo z nekaj žlicami olja. Na to zložimo drugo polovico krompirja, na krompir drugo polovico šampinjonov in žemljine zmesi. Potresemo s preostalim sirom in pokapljamo z oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180-190 stopinj, približno eno uro.

Komarček v bordelu

Za 1 peko potrebujemo: 500 g moke, 300 g sladkorja, 2 jajci, 200 g masla, pecilni prašek, malo mleka, 200 g rozin, 100 g janeževih zrn, 2-3 klinčke, 1 ščep cimeta, 1 ščep soli, 100 g sesekljanih mandljev, 75 g sesekljanih orehov.

Moko, sladkor, jajci in maslo dobro zgnetemo na deski. Dodamo pecilni prašek, raztopljen v malo mleka. Rozine za kratek čas namočimo v topli vodi, jih odcedimo in osušimo ter z oreški dodamo testu. Janež in klinčke zdrobimo v terilniku in vgnetemo v testo skupaj s cimetom in soljo. Testo razvaljamo na 1 cm na debelo, ga zrežemo na majhne rombe in pri 190 stopinjah zlato rumeno zapečemo. Postrežemo tople. Hladne lahko spravimo v pločevinasto škatlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 4. julij 2018 / 21:00

Škofja Loka je praznovala

S slavnostno akademijo ob občinskem prazniku so junijske prireditve v Škofji Loki dosegle vrhunec. Častna občanka dr. Jožica Rejec, prva s področja gospodarstva.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 29. december 2016 / 07:00

Šteblaj kritičen do ministrstva

Na okrajnem sodišču v Kranju se je nadaljevalo sojenje v primeru nekdanjih vodilnih Žičnic Vogel, zaradi domnevnega ponarejanja listin oziroma preslepitve pri pridobivanju evropskih sredstev.

Kranj / četrtek, 29. december 2016 / 17:57

Peter ne more brez jaslic

Povlje – Peter Stare s Povelj nad Trstenikom je tudi pred letošnjim božičem na vrtu pred hišo postavil jaslice. Po petnajstih letih, ko so bile njegove jaslice med božičnimi in novoletnimi prazniki...

Razvedrilo / četrtek, 29. december 2016 / 17:55

Zakaj ravno on?

Igralca James Franco in Bryan Cranston sta nenavaden in zabaven komični par v zgodbi o čudaškem milijonarju Lairdu. Film pripoveduje zgodbo o Nedovi družini, ki pride za praznike v ogromno...

Mularija / četrtek, 29. december 2016 / 17:54

Premiera Čarovnika iz Oza

Plesna skupina Skokice iz Osnovne šole Naklo, ki deluje pod mentorstvom Nataše Zaletelj, je decembra premierno nastopila z glasbeno-plesno točko na priljubljeno zgodbo Čarovnik iz Oza. Prvič so z n...

Mularija / četrtek, 29. december 2016 / 17:52

Silvestrovanje z ribičem Pepetom

Na Bledu bodo na silvestrovo že enajstič zapored pripravili tudi silvestrovanje za otroke. Na jezerski Praznični promenadi bodo najmlajšim polepšali prehod v novo leto Ribič Pepe, pevka Al...