Mafija v pečici - brez mesa

Novi James Bond me je spomnil na to, da imam tudi Mafijsko kuharsko knjigo, italo-ameriško kuhinjo izpod peresa Joeja Cipolle, ki je kuhal za »botre«: Ala Caponeja, Luckyja Luciana in Vita Genoveseja. V duhovito opremljeni knjigi – beri prestreljeni, je 12 jedilnikov s tremi hodi. Ena od jedi se imenuje po Finocchiu – »Komarčku« – lastniku nekaj bordelov v Bostonu, ki ni nikoli povabil na večerjo kakšne svojih lepih posteljnih uslužbenk. Izjema je bila le Gina, cipa z obrazom madone, prava hudičevka, ki je pekla zanj. Pravi mafijski »don« je bil Vito Genovese, ki se je 1912 priselil v Ameriko iz Neaplja. Bil je izjemno ambiciozen, hotel je biti najvišji med »bossi«. Leta 1937, ko mu je gorelo pod petami, je odšel v Italijo in prijateljeval tudi z Benitom Mussollinijem, njegovemu zetu in zunanjemu ministru grofu Cianu pa je dobavljal drogo. Ko se je vrnil v Ameriko, je obračunal z vsemi »zavezniki«, ki bi ga lahko izdali policiji. Na pikniku gangstrskih velmož iz vse Amerike, v Apalachinu, 14. novembra 1957, je policija polovila 58 pomembnih mafiosov ... Med njimi tudi Genoveseja ... No, če že povabiš nekoga na mafijsko večerjo, je treba pripraviti tudi kakšno orožje. Nič lažjega, za koktajl »boter« oziroma »botra« ne rabiš orožnega lista ...

Koktajl »boter«

Za 1 osebo potrebujemo: 4 cl viskija (scotch), 2 cl amaretta, led, 1 češnjo, starinski kozarec.

Do polovice kozarca damo led, nalijemo nanj scotch in amaretto, na okrasnih vilčkah dodamo zrelo češnjo, premešamo in ... na zdravje! Če je komu viski premočan, ga zamenjamo z vodko in dobimo »botro«.

Pečen krompir s šampinjoni

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 kg šampinjonov, 1 staro žemljo, 1 šopek peteršilja, sol, poper, 100 g naribanega trdega sira, oljčno olje.

Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na pol cm široke ploščke. Šampinjone očistimo in prerežemo na pol. Na pomaščen pekač damo najprej plast krompira in nato plast šampinjonov. Staro žemljo, ki jo omočimo z nekaj kapljicami vode, zmešamo s sesekljanim peteršiljem, soljo, poprom in polovico sira. Šampinjone prekrijemo s polovico mase in jih pokapljamo z nekaj žlicami olja. Na to zložimo drugo polovico krompirja, na krompir drugo polovico šampinjonov in žemljine zmesi. Potresemo s preostalim sirom in pokapljamo z oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180-190 stopinj, približno eno uro.

Komarček v bordelu

Za 1 peko potrebujemo: 500 g moke, 300 g sladkorja, 2 jajci, 200 g masla, pecilni prašek, malo mleka, 200 g rozin, 100 g janeževih zrn, 2-3 klinčke, 1 ščep cimeta, 1 ščep soli, 100 g sesekljanih mandljev, 75 g sesekljanih orehov.

Moko, sladkor, jajci in maslo dobro zgnetemo na deski. Dodamo pecilni prašek, raztopljen v malo mleka. Rozine za kratek čas namočimo v topli vodi, jih odcedimo in osušimo ter z oreški dodamo testu. Janež in klinčke zdrobimo v terilniku in vgnetemo v testo skupaj s cimetom in soljo. Testo razvaljamo na 1 cm na debelo, ga zrežemo na majhne rombe in pri 190 stopinjah zlato rumeno zapečemo. Postrežemo tople. Hladne lahko spravimo v pločevinasto škatlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 13. september 2014 / 18:56

Kombi v kavarnici

Dan, ko izjemoma sije sonce. Kavarnica na obeh straneh ulice je polna. Ulica je prevozna le za kolesarje in vozičkarice, kakor pravijo mladim mamicam, ter prijetna za pešce. In gabrov drev...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. april 2012 / 07:00

S pomočjo donatorjev pripravili pakete

Radovljica - Krajevna organizacija Rdečega križa Radovljica je za praznične dni nabavila in pripravila pakete, ki vsebujejo mleko, fižol in ribe v konzervah, detergent za pomivan...

GG Plus / četrtek, 5. april 2012 / 07:00

Pujsa namesto pluga

V okviru projekta Sorško polje - približajmo se naravi v Prašah oživlja vzorčni učni ekološki vrt. Za presenečenje sta poskrbela krškopoljska prašiča.

GG Plus / četrtek, 5. april 2012 / 07:00

Uredimo zeliščni vrt

Navdahnjeni z bujnimi in domiselnimi samostanskimi, srednjeveškimi in renesančnimi zeliščnimi vrtovi, zadovoljni pa že z vrtičkom ali gredico na lastnem kosu zemlje, se na začetku pomladi lotevamo pro...

Nasveti / četrtek, 5. april 2012 / 07:00

Lepo cvetje polepša praznike

Velikonočno vzdušje v prvi vrsti vdahnejo pirhi, po možnosti barvani z naravno barvo, pri okrasitvi doma pa ne bomo zgrešili s prvim vrtnim cvetjem, mladim zelenjem in kakopak prvimi spomladanskimi cv...

Šport / četrtek, 5. april 2012 / 07:00

Golf je postal dostopnejši

Golf dvojka, dizel, prvi lastnik, prava barva ... Gorenjci smo bili nori na Golfe, to si moramo priznati. Nikoli pa nismo bili nori na golf kot šport ali športno rekreacijo.