Mafija v pečici - brez mesa

Novi James Bond me je spomnil na to, da imam tudi Mafijsko kuharsko knjigo, italo-ameriško kuhinjo izpod peresa Joeja Cipolle, ki je kuhal za »botre«: Ala Caponeja, Luckyja Luciana in Vita Genoveseja. V duhovito opremljeni knjigi – beri prestreljeni, je 12 jedilnikov s tremi hodi. Ena od jedi se imenuje po Finocchiu – »Komarčku« – lastniku nekaj bordelov v Bostonu, ki ni nikoli povabil na večerjo kakšne svojih lepih posteljnih uslužbenk. Izjema je bila le Gina, cipa z obrazom madone, prava hudičevka, ki je pekla zanj. Pravi mafijski »don« je bil Vito Genovese, ki se je 1912 priselil v Ameriko iz Neaplja. Bil je izjemno ambiciozen, hotel je biti najvišji med »bossi«. Leta 1937, ko mu je gorelo pod petami, je odšel v Italijo in prijateljeval tudi z Benitom Mussollinijem, njegovemu zetu in zunanjemu ministru grofu Cianu pa je dobavljal drogo. Ko se je vrnil v Ameriko, je obračunal z vsemi »zavezniki«, ki bi ga lahko izdali policiji. Na pikniku gangstrskih velmož iz vse Amerike, v Apalachinu, 14. novembra 1957, je policija polovila 58 pomembnih mafiosov ... Med njimi tudi Genoveseja ... No, če že povabiš nekoga na mafijsko večerjo, je treba pripraviti tudi kakšno orožje. Nič lažjega, za koktajl »boter« oziroma »botra« ne rabiš orožnega lista ...

Koktajl »boter«

Za 1 osebo potrebujemo: 4 cl viskija (scotch), 2 cl amaretta, led, 1 češnjo, starinski kozarec.

Do polovice kozarca damo led, nalijemo nanj scotch in amaretto, na okrasnih vilčkah dodamo zrelo češnjo, premešamo in ... na zdravje! Če je komu viski premočan, ga zamenjamo z vodko in dobimo »botro«.

Pečen krompir s šampinjoni

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 kg šampinjonov, 1 staro žemljo, 1 šopek peteršilja, sol, poper, 100 g naribanega trdega sira, oljčno olje.

Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na pol cm široke ploščke. Šampinjone očistimo in prerežemo na pol. Na pomaščen pekač damo najprej plast krompira in nato plast šampinjonov. Staro žemljo, ki jo omočimo z nekaj kapljicami vode, zmešamo s sesekljanim peteršiljem, soljo, poprom in polovico sira. Šampinjone prekrijemo s polovico mase in jih pokapljamo z nekaj žlicami olja. Na to zložimo drugo polovico krompirja, na krompir drugo polovico šampinjonov in žemljine zmesi. Potresemo s preostalim sirom in pokapljamo z oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180-190 stopinj, približno eno uro.

Komarček v bordelu

Za 1 peko potrebujemo: 500 g moke, 300 g sladkorja, 2 jajci, 200 g masla, pecilni prašek, malo mleka, 200 g rozin, 100 g janeževih zrn, 2-3 klinčke, 1 ščep cimeta, 1 ščep soli, 100 g sesekljanih mandljev, 75 g sesekljanih orehov.

Moko, sladkor, jajci in maslo dobro zgnetemo na deski. Dodamo pecilni prašek, raztopljen v malo mleka. Rozine za kratek čas namočimo v topli vodi, jih odcedimo in osušimo ter z oreški dodamo testu. Janež in klinčke zdrobimo v terilniku in vgnetemo v testo skupaj s cimetom in soljo. Testo razvaljamo na 1 cm na debelo, ga zrežemo na majhne rombe in pri 190 stopinjah zlato rumeno zapečemo. Postrežemo tople. Hladne lahko spravimo v pločevinasto škatlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 6. februar 2018 / 07:51

Jadranje za otroke z motnjami v razvoju

Kamnik – Člani Športnega društva Sappa iz Kamnika bodo letos poleti že devetič organizirali in izvedli lastni humanitarni izobraževalno-terapevtski projekt Jadranje za jutri, namenjen otrokom z mot...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 14. september 2023 / 22:45

Posredovanje s pomočjo psa

Zavod PET – Pasja enota terapevtov, Zavod za posredovanje s pomočjo psov, jeseni, natančneje 22. septembra, ponovno pripravlja testiranje psov in vodnikov za opravljanje posredovanja s pomočjo psa ozi...

Kranj / četrtek, 14. september 2023 / 22:45

V skrbi za javno zdravje

V Mestni hiši v Kranju je na ogled razstava Skrb za javno zdravje, s katero zaznamujejo sto let organiziranega delovanja na področju javnega zdravja v Sloveniji in 70. obletnico ustanovitve samostojne...

Zanimivosti / četrtek, 14. september 2023 / 22:44

Znanje, ki počasi izginja

Ob Dvorcu Visoko je v nedeljo na dogodku Rokodelsko na Visokem svojo ustvarjalnost predstavilo več kot trideset vrhunskih rokodelskih ustvarjalcev s Škofjeloškega in celotne Gorenjske oziroma Slovenij...

Škofja Loka / četrtek, 14. september 2023 / 22:43

Zadružništvo je vedno aktualno

To je ena izmed osrednjih misli, ki so jih na petkovi akademiji v spomin na Ivana Omana slišali zbrani v Sokolskem domu v Škofji Loki, saj je letošnja akademija potekala pod naslovom Slovensko zadružn...

Gospodarstvo / četrtek, 14. september 2023 / 22:38

O dobičkih

Dobički so vselej kočljiva tema v slovenski javnosti, še posebej če so visoki. V zadnjem obdobju so mediji polni zapisov o rekordnih dobičkih bank, ki na drugi strani komitentom ponujajo s...