Mafija v pečici - brez mesa

Novi James Bond me je spomnil na to, da imam tudi Mafijsko kuharsko knjigo, italo-ameriško kuhinjo izpod peresa Joeja Cipolle, ki je kuhal za »botre«: Ala Caponeja, Luckyja Luciana in Vita Genoveseja. V duhovito opremljeni knjigi – beri prestreljeni, je 12 jedilnikov s tremi hodi. Ena od jedi se imenuje po Finocchiu – »Komarčku« – lastniku nekaj bordelov v Bostonu, ki ni nikoli povabil na večerjo kakšne svojih lepih posteljnih uslužbenk. Izjema je bila le Gina, cipa z obrazom madone, prava hudičevka, ki je pekla zanj. Pravi mafijski »don« je bil Vito Genovese, ki se je 1912 priselil v Ameriko iz Neaplja. Bil je izjemno ambiciozen, hotel je biti najvišji med »bossi«. Leta 1937, ko mu je gorelo pod petami, je odšel v Italijo in prijateljeval tudi z Benitom Mussollinijem, njegovemu zetu in zunanjemu ministru grofu Cianu pa je dobavljal drogo. Ko se je vrnil v Ameriko, je obračunal z vsemi »zavezniki«, ki bi ga lahko izdali policiji. Na pikniku gangstrskih velmož iz vse Amerike, v Apalachinu, 14. novembra 1957, je policija polovila 58 pomembnih mafiosov ... Med njimi tudi Genoveseja ... No, če že povabiš nekoga na mafijsko večerjo, je treba pripraviti tudi kakšno orožje. Nič lažjega, za koktajl »boter« oziroma »botra« ne rabiš orožnega lista ...

Koktajl »boter«

Za 1 osebo potrebujemo: 4 cl viskija (scotch), 2 cl amaretta, led, 1 češnjo, starinski kozarec.

Do polovice kozarca damo led, nalijemo nanj scotch in amaretto, na okrasnih vilčkah dodamo zrelo češnjo, premešamo in ... na zdravje! Če je komu viski premočan, ga zamenjamo z vodko in dobimo »botro«.

Pečen krompir s šampinjoni

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 kg šampinjonov, 1 staro žemljo, 1 šopek peteršilja, sol, poper, 100 g naribanega trdega sira, oljčno olje.

Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na pol cm široke ploščke. Šampinjone očistimo in prerežemo na pol. Na pomaščen pekač damo najprej plast krompira in nato plast šampinjonov. Staro žemljo, ki jo omočimo z nekaj kapljicami vode, zmešamo s sesekljanim peteršiljem, soljo, poprom in polovico sira. Šampinjone prekrijemo s polovico mase in jih pokapljamo z nekaj žlicami olja. Na to zložimo drugo polovico krompirja, na krompir drugo polovico šampinjonov in žemljine zmesi. Potresemo s preostalim sirom in pokapljamo z oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180-190 stopinj, približno eno uro.

Komarček v bordelu

Za 1 peko potrebujemo: 500 g moke, 300 g sladkorja, 2 jajci, 200 g masla, pecilni prašek, malo mleka, 200 g rozin, 100 g janeževih zrn, 2-3 klinčke, 1 ščep cimeta, 1 ščep soli, 100 g sesekljanih mandljev, 75 g sesekljanih orehov.

Moko, sladkor, jajci in maslo dobro zgnetemo na deski. Dodamo pecilni prašek, raztopljen v malo mleka. Rozine za kratek čas namočimo v topli vodi, jih odcedimo in osušimo ter z oreški dodamo testu. Janež in klinčke zdrobimo v terilniku in vgnetemo v testo skupaj s cimetom in soljo. Testo razvaljamo na 1 cm na debelo, ga zrežemo na majhne rombe in pri 190 stopinjah zlato rumeno zapečemo. Postrežemo tople. Hladne lahko spravimo v pločevinasto škatlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Mala Mežakla - ena najbolje urejenih deponij

Po 15. juliju naj bi na Malo Mežaklo dovažali odpadke iz občin upravnih enot Jesenice, Radovljica in Škofja Loka.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 22. december 2023 / 07:00

Dobrodelni turnir v malem nogometu

Kranj – V okviru dobrodelne akcije V Kranju dobro v srcu mislimo bo v nedeljo, 24. decembra, od 8. ure naprej v Športni dvorani Planina v Kranju potekal celodnevni dobrodelni turnir v malem nogomet...

Jezersko / petek, 22. december 2023 / 21:45

Na Jezerskem zamaknili začetek zimske sezone

Na Jezerskem je snega le za vzorec. Upajo, da jim bo vreme do konca meseca bolj naklonjeno in bodo lahko začeli zimsko sezono.

Razvedrilo / petek, 22. december 2023 / 21:35

Jerbas domačih

Po treh letih je v telovadnici Osnovne šole Poljane ponovno gostoval priljubljeni Jerbas domačih. Bil je že trinajsti. Obiskovalci niso skrivali, da so tovrstnih dogodkov veseli.

Izleti GG / petek, 22. december 2023 / 21:22

Muzej božiča in dunajski zrezek

Drugi dan obiska smo se s turističnim vodnikom sprehodili skozi Salzburg, izvedeli še nekaj bolj neobičajnih zgodb o mestu, nato pa odšli na kosilo v restavracijo Stiegl-Keller, kjer seved...

Nasveti / petek, 22. december 2023 / 21:18

Tanja odgovarja

Draga Tanja, zadnjič sem te klicala, ker sem bila skupaj z mojo najstarejšo hčerko v stiski. Zdaj pišem že bolj umirjeno. Zanima me, ali bo moji hčeri uspelo opraviti zadnji izpit na izbra...