V petkovih protestih v Ljubljani več poškodovanih, 30 izgrednikov pridržanih

Na petkovih protestih v Ljubljani, ki so se sprevrgli v nasilne izgrede, je bilo poškodovanih več protestnikov in policistov, trije policisti so ostali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana na opazovanju. Policisti so pridržali okoli 30 izgrednikov. Protesti v Kopru, Novem mestu, Novi gorici, Ajdovščini, Trbovljah in Velenju so minili mirno.

Ljubljana - Spopadi so bili najprej na ljubljanskem Trgu republike. Med protestnike se je namreč pomešala skupina zamaskiranih skrajnežev, ki so začeli med ljudi in proti policistom metati močne petarde in bakle, kmalu pa so se posamezniki zapodili v policiste in sprožili val incidentov.

Po ugotovitvah policistov so bili izgredniki dobro opremljeni s pirotehničnimi sredstvi, palicami, plinskimi maskami. Med izgredi so večkrat uporabili tudi solzivec, nad dogajanjem je stalno krožil helikopter, sodelovali so policisti s konji in psi. Kasneje je policija protestnike razgnala v različne smeri, večjo skupino tudi nazaj na Kongresni trg, kjer jih je nato mirila tudi z vodnim topom. Policisti so ostali predvsem v okolici DZ, vlade in Magistrata.

S protestov v Ljubljani so v UKC Ljubljana prepeljali deset poškodovanih. Od tega so štiri oskrbeli v službi za nujno medicinsko pomoč, enega zaradi plina, enega zaradi solzivca, enega zaradi slabosti, eden pa je bil alkoholiziran. Šest pa so jih oskrbeli na travmatologiji. Med njimi so bili štirje policisti, trije imajo zaradi granitnih kock pretres možganov, čeprav so nosili čelade. Vsi trije v UKC Ljubljana ostajajo na opazovanju.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je ob robu protestov ocenil, da so v okviru policije priprave potekale dobro in da so policisti hitro posredovali, ko so se začeli izgredi. Policistom je na Twitterju čestital minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, zahvalo pa jim je v izjavi za STA izrekel tudi predsednik DZ Gregor Virant, ki je proteste spremljal iz državnega zbora.

Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani je svoje državljane, ki potujejo v Slovenijo, obvestilo o napovedanih protestih po slovenskih mestih ter jih ob tem pozvalo k ustreznim previdnostnim ukrepom. Premier Janez Janša pa se je na Twitterju odzval z vprašanjem: "Je bilo res vredno zaradi slabih volilnih trendov ceno izstaviti celotni državi?"

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 23. februar 2020 / 16:06

Led in sol

Helena Blagne se vrača z novim singlom, ki že osvaja poslušalce, naslovila pa ga je Led in sol. Pesem pripoveduje zgodbo o na novo prebujeni ljubezni, o ženski, ki znova najde ljubezen – v...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nočni pohod na Grmado

Medvode - Kot vsako leto, je bil tudi letos ob prvi polni luni v januarju, 5. januarja, nočni pohod na Polhograjsko Grmado, ki ga organizira Planinsko društvo Blagajana iz Polhovega Gr...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Na Katarini si želijo še več gostov

Katarina je dobila novo turistično brošuro, v kateri je predstavljena predvsem tamkajšnja bogata gostinska ponudba.

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Cepili bodo v skladu s strokovnimi smernicami

V ZD Medvode proti humanemu papiloma virusu še ne cepijo, saj čakajo na uradne strokovne smernice.

Splošno / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Anketa: Država bi morala plačati cepljenje deklet

V tokratni anketi smo naše sogovornike povprašali, kdo bi moral kriti stroške cepljenja deklet z novim cepivom proti raku na materničnem vratu, ki je druga najpogostejša oblika raka med Slove...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nadaljevala se bo gradnja tekaškega centra

Za dokončanje izgradnje Športno rekreacijskega centra v Preski bodo potrebovali še okrog 250 tisoč evrov. Od države jih letos pričakujejo 108 tisoč, a svoj delež bo morala primakniti tudi Občina.