Pri reševanju v gorah so mnogokrat tvegali tudi lastna življenja. (Foto: Tina Dokl)

Srečanje veteranov gorskih reševalcev

Hotel Kokra je prejšnji petek gostil šesto srečanje veteranov gorskih reševalcev Zveze gorske reševalne službe Slovenije.

Brdo pri Kranju - Srečanje je bilo še posebej slavnostno, saj Zveza praznuje okroglo, stoto obletnico delovanja. Veterane, ki so napolnili hotelsko dvorano, je med drugim nagovoril tudi minister za obrambo RS Aleš Hojs, jubilantom med njimi pa so slovesno podelili priznanja in simbolično darilo za njihovo zares požrtvovalno delo.

Gre za izredne osebnosti, za nekdaj odlične vrhunske alpiniste, ki so po srcu vedno pripadni goram in gorskemu reševanju. Kot dovršeni gorski reševalci so na pomoč priskočili vsem pomoči potrebnim osebam in to v še tako težkih vremenskih situacijah. Prav zato osebnost gorskih reševalcev krasijo vrednote, kot so pogum, srčnost, nesebična požrtvovalnost in humanitarnost.

Zaslužnim veteranom, ki so pri reševanju pogosto tvegali tudi lastna življenja, je zahvalne listine podelil predsednik Zveze GRS Slovenije Igor Potočnik, ki je obenem tudi omenil začetke delovanja gorskega reševanja, ki je bilo pri nas pod okriljem takratne Planinske zveze ustanovljeno že leta 1912. Danes Zveza šteje okoli sedemsto gorskih reševalcev, katerih pomembnost v sistemu zaščite in reševanja je poudaril tudi minister Hojs, ki je izpostavil dejstvo, da vse reševalne enote temeljijo na prostovoljstvu, skrbijo za varnost ter nudijo pomoč, kar se je izkazalo tudi pri nedavnih poplavah.

Zbrane sta nagovorila tudi načelnik GRS Kranj Gregor Dolinar in podžupan Kranja Bojan Homan, preminulim veteranom v tem letu pa so se prisotni poklonili z minuto molka. Tradicionalno srečanje, ki ga je povezovala Slavica Bučan, so s kulturnim programom popestrili trobilni kvintet Policijskega orkes­tra, Kranjski oktet in mlada pevka Žana Kepic.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 18. april 2020 / 17:33

Padel s strehe

Kranj – Kranjski policisti so v sredo obravnavali padec z višine pri delu na zasebnem objektu. Delavec je pri podiranju ostrešja izgubil ravnotežje in padel na tla. Odpeljali so ga v bolnišnico.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Zbirajo donacije za porodni blok

Kranjski obrtniki bodo jeseni poskrbeli za brezplačno obnovo porodnega bloka, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj pa sedaj zbira še donacije za material.

Kronika / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Tovornjak vozil brez izpita

V poostrenem nadzoru tovornjakov in avtobusov na gorenjski avtocesti so policisti odkrili tudi voznika, ki je pred nekaj meseci zaradi alkoholiziranosti ostal brez vozniškega dovoljenja.

Razvedrilo / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Rus je dvorano napolnil s čustvi

Dan pred 99. obletnico postavitve Ruske kapelice pod Vršičem je bil v dvorani Vitranc v Kranjski Gori koncert Državnega ansambla Rus iz mesta Vladimir. S svojim nastopom so pri občinstvu zbudili čustv...

Rekreacija / četrtek, 30. julij 2015 / 14:59

Poletne vragolije na vodi

Plavanje, potapljanje, rafting, deskanje, kajtanje, supanje in drugi športi na vodi so že nekaj časa poleti zelo privlačni tako za zelo vešče kot malo manj kondicijsko pripravljene ljubitelje rekreaci...

Šport / četrtek, 30. julij 2015 / 14:45

Nejc Kuhar kralj Grintovca

Na 17. gorskem teku na Grintovec, ki je bil tudi tekma svetovnega pokala v gorskih tekih, je z novim slovenskim rekordom slavil Nejc Kuhar, ekstremni tek pa je zaključilo 217 tekačev in tekačic iz šti...