Dobre ocene so redke

Preizkus zimskih pnevmatik je pokazal tudi precejšnje cenovne razlike pri menjavi.

Na letošnjem testu zimskih pnevmatik so potrošniške organizacije, med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), preizkusile 31 modelov v dveh velikostnih razredih, 25 so jih našli tudi pri slovenskih ponudnikih. Med 15 pnevmatikami velikosti 165/70 R14 (namenjene so predvsem avtomobilom nižjega razreda) so le tri (Michelin, Continental in Pirelli) dobile dobro oceno, saj so se uravnoteženo izkazale pri vseh kriterijih, ki so bili preverjeni na preizkusu. Pri pnevmatikah velikosti 205/55 R16 (predvsem za avtomobile nižjega srednjega razreda) si je dobro oceno na testu prislužilo pet modelov (Continental, Michelin, Goodyear, Dunlop in Nokian) od 16 preizkušenih. Na ZPS so preverili tudi cene menjave pnevmatik, ki znašajo od 20 do 48 evrov.

»Kako pomembna je kakovostna pnevmatika na kolesih, dokazuje že dejstvo, da je to edini stik med avtomobilom in podlago, zelo nazorne pa so tudi praktične vrednosti, ki jih vsakič znova ugotavljamo na testu. Na mokrem asfaltu je, denimo, razlika pri zaviranju med najboljšo in najslabšo pnevmatiko zelo konkretnih 11 metrov (na betonu celo 13,2 metra), podobno velika pa je razlika tudi pri vzdolžnem splavanju (akvaplaning), saj z najboljšo pnevmatiko čez lužo, ki se nenadoma pojavi pred vami, lahko varno peljete s 96 km/h, najslabša pa bo stik s tlemi izgubila že pri 76 km/h,« je rezultate preizkusa komentiral Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS. Od 1. novembra letos morajo biti pnevmatike, izdelane po 1. juliju 2012, označene z energijsko nalepko. Na njej je informacija o kotalnem uporu, zunanjem hrupu in učinkovitosti na mokri cesti (varnost). Kotalni upor in učinkovitost na mokri cesti sta označena s črkami od A (najbolje) do G (najslabše), medtem ko raven hrupa ponazarjajo grafični valovi in zapisana vrednost v dB(A). Pregled cen menjave pnevmatik je razkril, da so med posameznimi vulkanizerskimi delavnicami lahko velike razlike. Za menjavo štirih 14-palčnih pnevmatik na jeklenih platiščih zahtevajo od 20 do 40 evrov, menjava 16-palčnih pnevmatik na litih platiščih pa stane od 24 do 48 evrov. Na spletu se pred sezono pojavlja vrsta ponudnikov kuponov, ki menjavo pnevmatik omogočajo za ceno od 15 evrov navzgor, pred odločitvijo zanje pa je modro preveriti pogoje, še zlasti če gre za pnevmatike večjih dimenzij na litih platiščih, saj je v takšnih primerih treba nekaj doplačati.

Pomembne razlike so tudi pri cenah shranjevanja pnevmatik, kjer so pri ZPS obenem ugotovili razlike v načinu obračunavanja. Najbolj pogosto so jim zaupali ceno za sezono (od 12 do 20 evrov) ali za mesec (2 do 4 evre), našli pa so tudi ponudnika, kjer shranjevanje obračunavajo po 13 centov na dan. Lahko pa imate srečo in odkrijete brezplačno shranjevanje pnevmatik čez sezono - sploh če pri istem ponudniku kupite nove pnevmatike - ali smolo, da izbrani vulkanizer sploh nima prostora za shranjevanje pnevmatik.

S kakšno zimsko opremo v tujino?

Avstrija - Zimska oprema (zimske ali letne pnevmatike s 4 milimetri profila in snežne verige na pogonskih kolesih) je obvezna samo v času zimskih razmer.

Nemčija - V času zimskih razmer morajo biti vsa vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami, ki imajo oznako M+S.

Italija - Obvezna uporaba zimske opreme od 15. oktobra do 30. aprila velja le na območju doline Aosta, veljajo zimske pnevmatike ali letne in verige.

Madžarska - V primeru večje količine snežnih padavin je obvezna uporaba verig na pogonskih kolesih, natančnejših predpisov o zimski opremi ni.

Hrvaška - Obvezna uporaba zimske opreme velja, ko je na cesti več kot 5 centimetrov snega, zahtevajo štiri zimske pnevmatike s 4 milimetri profila in verige.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 15. julij 2017 / 15:57

Druga sodba v korist kreditojemalcev

Kranj – Po prvi pozitivni odločbi Višjega sodišča v Mariboru v zadevi kreditojemalca v švicarskih frankih pretekli teden, ko je odločilo, da valutno tveganje, ki ga prevzame potrošnik, ne more biti...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 7. november 2012 / 07:00

Grajski sprehodi po Strmolu

Cerklje - Grad Strmol, ki je konec oktobra po dveh letih gradbenih del dočakal zaključek temeljite prenove, bo ta konec tedna na ogled javnosti. Javni gospodarski zavod Brdo, ki je upravlj...

Prosti čas / sreda, 7. november 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

"Zadnje čase zelo pogosto sanjam, da plešem. Včasih je okoli mene veliko drugih ljudi, včasih pa sem sama. Glasba je vedno zelo prijetna in vzdušje zelo veselo. Vsi smo nasmejani in nasploh gre z...

GG Plus / sreda, 7. november 2012 / 07:00

Dobre ocene so redke

Preizkus zimskih pnevmatik je pokazal tudi precejšnje cenovne razlike pri menjavi.

Šport / sreda, 7. november 2012 / 07:00

Tudi za igranje šaha potrebuješ dobro kondicijo

Tako pravi 17-letni Škofjeločan Gal Drnovšek, ki ga od četrtka naprej čaka nastop na svetovnem mladinskem prvenstvu v šahu, ki ga letos gosti Maribor.

Gospodarstvo / sreda, 7. november 2012 / 07:00

Potovanje je film, v katerem si vlogo sam izbereš

"Izjemno agencijo ustvarjajo izjemni sopotniki," pove Oskar Savarin, direktor turistične agencije Oskar, gorenjske nominiranke za gazelo 2012. "Kriza te požene," je še poudaril sogovornik. Agencija Os...