Kostanjev piknik doma
Ko v zraku zadiši po pečenih kostanjih, je dokončno jesen. »Castaneva sativa«, ki je nekoč veljala za hrano revežev, se v ježkastih ovojih ziblje na vejah v širokih krošnjah dreves, ki dosežejo tudi do 30 m. Hribovja med Črnim in Kaspijskim morjem so bila polna kostanjev. Rimljani so jih ustoličili na svojih tleh in Karel Veliki jih je velel saditi. Nemška mističarka in poznavalka zelišč Hildegarde von Bingen (1098-1179) je bila prepričana, da ima kostanj zelo dober vpliv na človeka. In ker nima glutena, je primeren za vse, ki imajo celiakijo. Pod Amiato, najvišjim vrhom Toskane, so kmetje izdelovali čudovite predmete iz kostanjevega lesa, mojstri za zasteklene vitrine so bili tudi Bretonci. V italijanskih trgovinah je mogoče kupiti kostanjevo moko, iz katere se scoprajo imenitne sladice. Kostanj skrbi tudi za družabnost. Kostanjevi pikniki! Ob slabi vremenski napovedi smo ga pripravili kar doma. Kostanjeva suita je bila sestavljena iz kostanjevega namaza, kostanjeve juhe s bučo hokaido, spodaj omenjenih jedi in kostanjeve torte po češko.
Kostanjevi zrezki
Za 4 osebe potrebujemo:
250 g zmletega mešanega mesa
250 g kuhanega kostanja
2 šalotki
1 strok česna
1 žlico peteršilja
1 žličko suhega majarona
1 žličko sladke paprike
pol žličke ostre paprike (po želji)
sol
1 jajce
2-3 žlice drobtin
olje za peko
Kostanj križno zarežemo na ploski strani in ga kuhamo v slanem kropu 10-12 minut. Odcedimo in čim bolj toplega olupimo ter sesekljamo. Olupimo šalotko in česen, operemo in osušimo peteršilj ter vse troje drobno sesekljamo. V skledi zmešamo zmleto meso s čebulo, česnom, peteršiljem, majaronom, sladko (in ostro) papriko in jajcem. Dodamo polovico nasekljanega kostanja, drobtine in solimo. Na krožnik damo preostalo polovico kostanja, oblikujemo 8 majhnih ali 4 večje zrezke, jih povaljamo v kostanju in zlato rumeno spečemo na ne prevročem olju. Postrežemo z zeleno solato in pire krompirjem.
Rdeče zelje z maroniji
Za 4 osebe potrebujemo:
1 glavico rdečega zelja (1 kg)
1 čebulo
1 veliko jabolko, najboljši je boskop
3 žlice olja, lahko tudi račje ali gosje masti
4-5 žlic dobrega vinskega kisa
100 ml rdečega vina
sol, poper
2 žlici brusnične marmelade
2 žlici worsterske omake
250 g kuhanih maronijev
2 žlici sladkorja
1 žlico masla
Zeljnato glavo razrežemo na štiri dele in izrežemo stržen. Četrtinke zrežemo na 3 cm dolge kosce. Jabolko olupimo, razpeščičimo in zrežemo na majhne koščke. V kozici segrejemo maščobo, na njej steklasto prepražimo čebulo - porjaveti ne sme, in dodamo zelje, jabolko, kis in vino. Solimo in popramo po okusu. Dušimo 40 minut. Če je treba, dodamo malo vode. Deset minut, preden je zelje zdušeno, segrejemo v ponvici sladkor, da porjavi. Nato ponvico potegnemo z ognja in dodamo maslo, da se speni. Previdno dodamo maronije, potisnemo ponvico nazaj na ogenj, previdno obračamo kostanje, dokler se karamel ne stopi. Dušenemu zelju primešamo 2 žlici brusnične marmelade, 2 žlici worsterske omake in kostanj. Ponudimo s svinjsko pečenko, pečeno gosko ali raco ali s čim prekajenim in kuhanim.