Spoštovani gospod Miro Samardžija!

V petek, 27. julija 2012, je bilo v Kranjskem glasu objavljeno vaše pismo, v katerem razmišljate o novi knjižnici in spremembah, ki jih je prinesla.

Menite, da je bila ukinitev nekdanjega časopisnega oddelka slaba odločitev, ker ga je obiskovalo ogromno ljudi, in predlagate, da se v najkrajšem času v novih prostorih uredi za tak namen ustrezen prostor.

 

Z vašim mnenjem se ne morem strinjati, saj je dostopnost do časopisov in revij v novi knjižnici bistveno boljša. Sedaj so vsi naslovi prosto dostopni za bralce neposredno na policah, v starem časopisnem oddelku pa so bili neposredno dostopni le nekateri časopisi in revije, do drugih so bralci prišli s pomočjo knjižničarja. Vse starejše izdaje pa vam v novi knjižnici, tako kot prej, knjižničarji na zahtevo prinesejo iz skladišča. Prav tako vam lahko pomagajo poiskati želene članke in druge informacije.

 

Uporabnikom je v novi knjižnici na voljo trinajst mest za branje tega gradiva v pritličju, devetnajst mest v študijski čitalnici, šest mest v gorenjski sobi, šest mest v individualnih študijskih celicah, v celotni knjižnici pa skupaj več kot 130 mest. V stari časopisni čitalnici je bilo na voljo približnodvajset mest.

 

Star časopisni oddelek sta povprečno obiskala manj kot dva uporabnika na uro (v januarju 2011, 34 uporabnika na uro). Strinjali se boste, da to ni »ogromno«.

 

Novo knjižnico obišče tudi 1500 ljudi na dan. Ker posebnega časopisnega oddelka ni, lahko primerjamo le izposojo časopisov in revij. Na dom se je izposoja povečala za več kot tretjino, izposoja v knjižnici pa se je skoraj podvojila.

 

Nadalje navajate, da je neposrečena odločitev o ukinitvi »ravnilc«, s katerimi so lahko uporabniki označili mesto na polici, s katerega so vzeli knjigo, da so kasneje vedeli, kam jo morajo vrniti. Pravite, da se knjige tako izgubljajo in postajajo nedosegljive.

 

Knjige se v naši knjižnici zaradi odsotnosti teh »ravnilc« zagotovo ne izgubljajo, saj se gradivo vsakodnevno pregleduje in ureja. Sprejemam pa vašo pobudo, zato bodo »ravnilca« za bralce, ki jih želijo uporabljati, spet na razpolago pri informatorskih pultih. Ob naslednjem obisku prosite zanje informatorja.

 

V knjižnici ste opazili nekaj reklamnih letakov. Menite, da ne sodijo v javno ustanovo. Mestna knjižnica Kranj se je z nekaterimi podjetji dogovorila za ugodnosti, ki jih ponujajo članom naše knjižnice, knjižnica pa jim v zameno omogoči, da te ugodnosti v dogovorjenem obsegu članom predstavijo na tiskanih obvestilih v prostorih knjižnice. Menimo, da s tem ni nič narobe. Drugih reklamnih aktivnosti v knjižnici ne dovoljujemo in kadar opazimo reklamne materiale, ki jih različne organizacije in podjetja odlagajo v knjižnici, jih odstranimo.

 

V pismu omenjate tudi, da je osvetljenost v nekaterih delih knjižnice neustrezna. To je res, knjižnica je že dvakrat naročila ustrezne meritve, ki so pokazale, da so nekatera mesta nezadostno osvetljena. Z meritvami smo seznanili Mestno občino Kranj, ki je kupec teh prostorov in ji predlagali, da od prodajalca prostorov zahteva odpravo teh pomanjkljivosti.

 

Zahvaljujem se vam za vaša mnenja in predloge in vas lepo pozdravljam.

 

Viljem Leban,

direktor Mestne knjižnice Kranj

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 1. oktober 2013 / 13:37

V Kranju spet hidroterapija

Kranj - Potem ko so pred nekaj leti zaprli bazen v Zdravstvenem domu Kranj in iskali možnost za nadaljnje izvajanje hidroterapije, je vodstvo zdravstvenega doma našlo rešitev. »Sedaj smo s...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 3. avgust 2024 / 23:10

Avgusta spet kino nad mestom

Terasa otroškega in mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Tavčarja v Škofji Loki se bo kmalu spremenila v kino nad mestom.

Kronika / sobota, 3. avgust 2024 / 23:09

Oškodovanca zalotila in zadržala drzno tatico

Medvode – Policisti so bili v ponedeljek obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvedena v večernih urah na območju Medvod. Po doslej znanih podatkih Policijske uprave Ljubljana je osumljenka vstopi...

Nasveti / sobota, 3. avgust 2024 / 23:07

Začetek v dvoje

Poroka je velik dan za mlad par. Odločitev za sobivanje z nekom do konca življenja (vsaj tako si obljubimo) ni šala. Odločitev biti z nekom v dobrem in slabem do groba je velika odgovornost. Starej...

Kronika / sobota, 3. avgust 2024 / 23:05

Z natikači manj varni za volanom

Natikači so priljubljena poletna obutev, a na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da voznik s takšno obutvijo ne more varno upravljati vozila v vseh razmerah in prometnih okoliščinah.

Kranjska Gora / sobota, 3. avgust 2024 / 23:02

V Radovni kosili grbinasti travnik

Ta teden so v Zgornji Radovni sodelavci Javnega zavoda Triglavski narodni park skupaj z dijaki, študenti in prostovoljci opravili košnjo grbinastega travnika, ki je pomembna za ohranjanje biotske razn...