Kristijanu Krajnčanu je velika inspiracija tudi srečanje s številnimi jazzovskimi legendami in njegovimi glasbenimi idoli. (Foto: Žiga Koritnik)

Med dvanajsterico najboljših

Med dvanajsterico bobnarjev, ki se bodo to soboto in nedeljo pomerili na prestižnem glasbenem tekmovanju Thelonious Monk Competition v Washingtonu, je tudi Kristijan Krajnčan iz Seničnega.

Počutim se dobro, trema nekoliko narašča … Sicer nisem pristaš tekmovanj, še posebej ne v jazzu oziroma improvizirani glasbi, kjer je marsikaj zelo pogojeno z osebnim okusom poslušalca ali sodnika, ampak to tekmovanje je res nekaj posebnega in tako zame kot, o tem sem prepričan, tudi za druge udeležence zagotovo velika odskočna deska. Tako lahko hkrati rečem, da že nestrpno pričakujem pot v ZDA, in si želim, da čim prej začnemo …,« je na vprašanje, kako se počuti v dneh pred odhodom na tekmovanje, odgovoril odličen slovenski bobnar mlajše generacije Kristijan Krajnčan.

Sin priznanega glasbenega para Lojzeta in Romane Krajnčan se je namreč uvrstil na prestižno glasbeno tekmovanje Thelonious Monk Competition, ki bo ta konec tedna potekalo v Washingtonu. Tekmovanje, na katerem je vsako leto v ospredju drug inštrument, je namenjeno glasbenikom do 30 let, zmagovalec pa prejme štipendijo v vrednosti 25 tisoč ameriških dolarjev in pogodbo z založbo Concord Records. Poleg same štipendije pa se z nastopom na tem tekmovanju glasbenikom odprejo vrata na globalno jazz sceno. Kaj od tekmovanja pričakuje Kristijan? »Pričakujem predvsem, da bom spoznal veliko ljudi, med njimi mnoge moje idole, kot so Herbie Hancock, Wayne Shorter, Roy Haynes, Brian Blade … in drugi, hkrati pa sem prepričan, da bom ob tem zelo inspiriran,« razmišlja Krajnčan in dodaja: »Seveda močno upam na finale in uvrstitev med tri najboljše. Konkurenca je res huda, saj se bomo predstavili bobnarji iz vsega sveta, tako da si res ne bi upal karkoli »špekulirati«. Ampak to ne pomeni, da ne bom dal vsega od sebe, tako v predpripravah, ko izbiram program, kar je zelo pomembno, kako se potem počutiš, ko igraš, kot na samem odru pred strokovno žirijo.« Vsekakor pa je priti med dvanajst najboljših mladih jazz bobnarjev tudi velika potrditev za mladega glasbenika, ki sicer igra v več jazzovskih postavah, sodeloval je na več ploščah, predstavil pa se je tudi z lastnim albumom Siberian Bear.

Na tem prestižnem tekmovanju, o čemer govorijo tudi imena, povezana z organizacijo Thelonious Monk Institute of Jazz, med njimi Herbie Hancock, Qunicy Jones, Dee Dee Bridgewater, Clint Eastwood, Wynton Marsallis in številni drugi … Najprej se bo torej med seboj pomerilo dvanajst polfinalistov, ocenjevala pa jih bo šestčlanska komisija, sestavljena iz priznanih jazz bobnarjev, kot so Roy Haynes, Ben Riley, Peter Erskine, Carl Allen, Brian Blade in Terri Lyne Ca­rrington, med tremi najboljšimi pa bodo potem izbrali zmagovalca. Nastope bo mogoče sprem­ljati tudi v živo prek spletne strani Thelonious Monk Institute of Jazz in spletne strani Smithsonian Institution.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 1. december 2015 / 12:25

Umrl je Jože Antonič

Gorje – V 71. letu starosti je umrl nekdanji župan Bleda Jože Antonič, ki je občino vodil med leti 2002 in 2006. V spominu bo ostal tudi kot ustanovni član in dolgoletni vodja Alpskega kvinteta. Ro...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:06

V Seawayu spet delajo

Na Zgoši so v torek po večmesečnem premoru zaradi stečaja podjetja vendarle spet zagnali stroje. Trenutno je zaposlenih dvajset delavcev, Zincenko upa, da jih bo že jeseni še enkrat toliko.

GG Plus / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:04

Jakob Aljaž in stolp na Triglavu

Duhovnik in skladatelj, župnik na Dovjem Jakob Aljaž je brez dvoma eden najvidnejših svetlih junakov slovenske preteklosti. Rodil se je 6. julija 1845 v Zavrhu pod Šmarno goro, umrl pa je...

Kranj / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:01

Proti podeljevanju koncesij

Pri občinski organizaciji SD Kranj so prepričani, da bi namesto koncesij zasebnim vrtcem morali pospešiti prenovo nekdanjih šol in tako rešiti prostorsko stisko.

Gorenjska / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:58

Pripravljeni na hudo vročino

Iz gorenjskih zdravstvenih domov in jeseniške bolnišnice so sporočili, da kaj večjega obiska pacientov v zadnjih dneh hude poletne vročine v ambulantah niso imeli. Zdravnik Mitja Mohor je dodal še nek...

Kultura / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:52

Dve svetovni vojni v eni razstavi

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici so prejšnjo soboto odprli novo stalno razstavo z naslovom Bohinj in Bohinjci 1914–1918, 1941–1945.