Cene hrane se bodo povišale različno, najbolj opazno pa pri svežem mesu. (Foto: Gorazd Kavčič)

Hrana se bo zagotovo podražila

Podražitve hrane, predvsem mesa in mesnih izdelkov, so neizogibne, napovedujejo v živilskih podjetjih, ki se o novih cenah že pogajajo s trgovci.

Kranj - Slovenska živilska podjetja še za to jesen napovedujejo podražitve hrane, predvsem mesa in mesnih izdelkov, znašale pa naj bi od tri do petnajst odstotkov. Na Zvezi potrošnikov Slovenije ob tem opozarjajo, da bodo podražitve v napovedanem obsegu za številne potrošnike previsoke, zato si ti nekaterih izdelkov ne bodo več mogli privoščiti. Prepričani so tudi, da višina in obseg podražitev nista upravičena. Cene surovin, povezane s podražitvami, se namreč niso tako občutno povečale, slovenski trgovci pa si na račun marž odrežejo največji kolač v Evropi, zato imajo še dovolj manevrskega prostora za blaženje obstoječih in napovedanih podražitev, pravijo. »Nesprejemljivo je, da poskuša prehrambna industrija podražitve surovin v celoti prevaliti na pleča potrošnikov oz. podražitve surovin celo izkoristiti za dodatne podražitve, saj te predstavljajo le manjši delež v strukturi cene,« je dejala Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

A do podražitev bo zagotovo prišlo. »Zaradi nezadržne rasti cen surovin, delno pa tudi zaradi omejenih količin mesa, smo prvi dvig cen napovedali že 7. avgusta,« pojasnjuje Marko Višnar, direktor Farme Ihan in podjetja Meso Kamnik. Njihove cene se bodo povečevale različno, najbolj pa sveži svinjini, kjer že dolgo ne pokrivajo stroškovne kalkulacije. »Bili smo na tem, da slovensko svinjino podražimo za približno eno četrtino ali pa bi popolnoma izginila iz trgovin. Cena soje se je v zadnjega pol leta skoraj podvojila, cene žit pa so se dvignile za več kot 30 odstotkov,« pravi.

Njihovi izdelki se bodo tako večinoma podražili od sedem do petnajst odstotkov, pri tem pa gre le za najnujnejšo korekcijo. »Ne vemo, ali bomo z njimi zdržali do konca leta,« opozarja Višnar in pojasnjuje, da so se po podatkih GIZ Mesne industrije v zadnjem letu dni odkupne cene prašičjih trupov dvignile za 26,4 odstotka, mladega goveda za 11,4 odstotka, goveda pa za 18,2 odstotka. »Poleg tega so pomembno narasle tudi cene embalažnih materialov ter maloprodajne cene dizelskih goriv in utekočinjenega naftnega plina,« je pojasnil.

Višnar je še razložil, da so se v letih 2009 in 2010 stroški krme v določenih mesecih tako povečali, da so izgubljali tudi po četrtino vrednosti na prašiča. »Zaradi stanja na tujih trgih, kjer so svojim prašičerejcem celo denarno pomagali, se borzne cene niso dvignile, pri nas pa tudi nihče ni poskrbel, da bi bili odnosi v oskrbni verigi bolj vzdržni za rejce. Zato je v Sloveniji veliko rejcev opustilo rejo, število zaklanih prašičev se je prepolovilo.«

Tudi v Kmetijski zadrugi Škofja Loka (Loške mesnine, Loška mlekarna) ugotavljajo, da na področju odkupnih cen najvišje podražitve zaznavajo pri svinjskem mesu, kjer pa je njihov obseg poslovanja minimalen, negativnih posledic ne čutijo. Dvigujejo pa se tudi odkupne cene surovin in govejega mesa, kar naj bi se jeseni še zaostrilo. »Zaradi navedenega smo deloma že dvignili prodajne cene govejega mesa, kar posledično pomeni, da bo do dviga prišlo tudi na trgovskih policah. Upati je sicer, da se bodo trgovci odločili tudi za znižanje marž, saj že vrsto let trdimo, da zaslužki niso porazdeljeni pravično med pridelovalce, proizvajalce in trgovce,« je razložil direktor KZ Škofja Loka Mitja Vodnjov, ki trenutno ne pričakuje bistvenih dvigov prodajnih in maloprodajnih cen mleka in mlečnih proizvodov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 7. september 2007 / 07:00

Zapuščina grajskega vrtnarja

Grad Tuštanj je eden redkih, morda celo edini grad pri nas, ki v vsej svoji zgodovini ni bil nikdar požgan, izropan ali podržavljen in vseskozi ostaja v zasebni lasti ...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 8. november 2019 / 18:39

Prehod Merkurja prek Sončeve ploskve

Kamnik – V ponedeljek, 11. novembra, bomo priča redkemu astronomskemu dogodku – prehodu Merkurja prek Sončeve ploskve, ob čemer člani Raziskovalno astronomskega krožka Gimnazije in srednje šole Rud...

Žiri / petek, 8. november 2019 / 18:39

Srečanje za prostovoljce

Žiri – V Občini Žiri bodo v sodelovanju z Inštitutom Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje v torek, 19. novembra, ob 16.30 pripravili informativno srečanje za usposabljanje...

Gorenja vas-Poljane / petek, 8. november 2019 / 18:37

O življenju in dosežkih Tomaža Humarja

Gorenja vas – Ob desetletnici smrti alpinista Tomaža Humarja bodo v Planinskem društvu Gorenja vas v nedeljo, 10. novembra, ob 17. uri pripravili predavanje z naslovom Pa samo plezat sem hotu. Spom...

Železniki / petek, 8. november 2019 / 18:37

Dobrodelna tombola za mladega tetraplegika

Železniki – Župnije Selške doline pod okriljem Karitas Železniki in Selca vabijo na tradicionalno, že 28. dobrodelno prireditev s tombolo, ki bo v nedeljo, 10. novembra, ob 15. uri v Športni dvoran...

Kultura / petek, 8. november 2019 / 18:30

Potovanje po mestu fotografskih čudes

V zadnjih dneh je bila v sklopu festivala fotografije Svetlopisani dnevi v Kranju odprta večina razstav. Ogledali smo si Portrete, Fotomotnje, Kabinet čudes, Kreativno tipografijo, dela posameznih avt...