Ste lahko Sherlock Holmes? Ste! Brez heca!

Edini pogoj je, da se odpravite pogledat sloviti slap Reichenbachfall nad Meiringenom v kantonu Bern. Sedmero kaskad mogočnega slapu je zaslovelo namreč po zaslugi Sira Arthura Conana Doyla, slovitega pisca kriminalk, ki je obiskal slap in se mu je porodila misel, da bi tu »uprizoril« Sherlockovo smrt. Na ozki polici nad grozljivo vodo sta se torej spopadla Sherlock in njegov smrtni sovražnik profesor Moriarty in strmoglavila 120 m globoko v vodni prepad. A glej ga vraga, bralci so Conanu Doylu očitali junakovo smrt tako zelo, da ga je znova oživil. Ob 100. obletnici dogodka leta 1991 so Doylovi občudovalci Sherlocku pri slapu vzidali spominsko ploščo, kot bi bil resnična oseba. Tu je tudi njegov kip brez obraza – a to samo zato, da lahko pod značilno čepico potisnete svojo glavo in se pustite fotografirati kot Sherlock. Ker ne vem, kaj strežejo v restavraciji Sherlock Holmes v Londonu, sem se tokrat ravnala po geslu: 'kratka kuha - dolga kriminalka'.

Hrenov žele s kraško panceto

 

Za 4 osebe potrebujemo:

5 lističev želatine

300 ml kislega mleka

150 ml sladke smetane

30 g sveže naribanega hrena

80 g kraške pancete

1 manjše rdeče jabolko

4 žlice malinovega kisa

6 žlic oljčnega olja

100 g rukole ali rdečega radiča

sol, poper

nekaj vejic drobnjaka

dober črn kruh

Želatino namočimo v mrzli vodi. Hren naribamo. Če nimamo svežega, lahko vzamemo hren s smetano, vendar moramo zaradi polnega okusa povečati količino. Zmešamo kislo mleko in 100 ml smetane, da je zmes popolnoma gladka. 50 ml smetane pogrejemo in v njej stopimo namočeno želatino ter dodamo mešanici kislega mleka, hrena in smetane. Dobro posolimo. Štiri posodice, vsaka naj drži dobrih 100 ml, splaknemo in jih nato napolnimo z želejem ter damo v hladilnik za 5 ur. Omako pripravimo, ko je žele že strjen.

Zmešamo kis in olje. Če je kis zelo močan, mu primešamo malo vode. Rahlo solimo in popramo. Panceto narežemo na 2 mm velike kockice. Oprano jabolko prav tako narežemo na majhne koščke. Oboje prelijemo z omako. Rukolo ali radič zrežemo na tenke trakove. Na sredino štirih krožnikov zvrnemo posodice z želejem, obsujemo žele z rukolo ali radičem in dodamo jabolčno solato s panceto. Žele okrasimo z nekaj vejicami drobnjaka in postrežemo s črnim kruhom.

Pečene breskve

Za 4 osebe potrebujemo:

maslo za pekač

4 velike zrele breskve ali nektarine

50 g marcipana

2 žlici limoninega soka

30-50 g robidnic

2 žlici portovca (optimalno)

melisine lističe za okras

4 kepice limoninega sladoleda

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Breskve operemo, osušimo, prerežemo na polovico in odstranimo peške. Primeren pekač narahlo namažemo z maslom. Marcipan gladko zmešamo z limoninim sokom in napolnimo vdolbinice od pešk. Nato marcipan prekrijemo z eno ali dvema robidnicama in ju rahlo vtisnemo v marcipan. Če bodo pri mizi samo odrasli jedci, lahko oblijemo breskve s portovcem. Pekač damo v pečico za 15 do 17 minut. Po dve breskvini polovici razdelimo na desertne krožnike, dodamo vsakemu kepico limoninega sladoleda in okrasimo z lističem melise.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / / 07:00

Vere ni treba skrivati v kamrici svojega srca

Članstvo v misijonski družbi lazaristov, v kateri je tudi kardinal Franc Rode, je bilo prej ovira kot pa povod za moje imenovanje za ljubljanskega nadškofa, saj Sveti sedež ne bi imenoval v sorazmerno...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / / 13:14

Po loški obvoznici dvajsetega oktobra

Potem ko je pred časom že stekel promet po gorenjevaški obvoznici, čez pet dni načrtujejo še odprtje škofjeloške obvoznice. Prebivalci Poljanske doline in Škofje Loke pa so v soboto že praznovali zakl...

Kultura / / 12:27

Zbirka likovnih presežkov

V petek so v prostorih Gorenjskega muzeja predstavili obsežno monografijo Stalna zbirka slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj.

Bohinj / / 12:26

Postopki za oživitev dela Koble

Po neuspešnih poskusih, da bi se vlečnica Kozji hrbet na nekdanjem smučišču Kobla zavrtela že letos, so občinski svetniki enotno potrdili načrte za iskanje rešitve do prihodnje sezone.

Zanimivosti / / 12:26

Superhrana za nov začetek dneva

»Funkcionalna hrana je vsaka sveža ali predelana hrana z biološko aktivnim delovanjem, ki pomaga ohranjati zdravje, vpliva na telesne funkcije in ima poleg hranljivih lastnosti tudi zdravilne učinke,...

Razvedrilo / / 12:12

Sto let Krčeve mame

Bašljani jo poznajo – kar mlajši pomnimo – kot Krčevo mamo. Frančiška Zorman, rojena Cuderman, je 8. oktobra praznovala stoti rojstni dan. Ob častitljivi obletnici so ji bašljanski možje in fantje pos...