Ste lahko Sherlock Holmes? Ste! Brez heca!

Edini pogoj je, da se odpravite pogledat sloviti slap Reichenbachfall nad Meiringenom v kantonu Bern. Sedmero kaskad mogočnega slapu je zaslovelo namreč po zaslugi Sira Arthura Conana Doyla, slovitega pisca kriminalk, ki je obiskal slap in se mu je porodila misel, da bi tu »uprizoril« Sherlockovo smrt. Na ozki polici nad grozljivo vodo sta se torej spopadla Sherlock in njegov smrtni sovražnik profesor Moriarty in strmoglavila 120 m globoko v vodni prepad. A glej ga vraga, bralci so Conanu Doylu očitali junakovo smrt tako zelo, da ga je znova oživil. Ob 100. obletnici dogodka leta 1991 so Doylovi občudovalci Sherlocku pri slapu vzidali spominsko ploščo, kot bi bil resnična oseba. Tu je tudi njegov kip brez obraza – a to samo zato, da lahko pod značilno čepico potisnete svojo glavo in se pustite fotografirati kot Sherlock. Ker ne vem, kaj strežejo v restavraciji Sherlock Holmes v Londonu, sem se tokrat ravnala po geslu: 'kratka kuha - dolga kriminalka'.

Hrenov žele s kraško panceto

 

Za 4 osebe potrebujemo:

5 lističev želatine

300 ml kislega mleka

150 ml sladke smetane

30 g sveže naribanega hrena

80 g kraške pancete

1 manjše rdeče jabolko

4 žlice malinovega kisa

6 žlic oljčnega olja

100 g rukole ali rdečega radiča

sol, poper

nekaj vejic drobnjaka

dober črn kruh

Želatino namočimo v mrzli vodi. Hren naribamo. Če nimamo svežega, lahko vzamemo hren s smetano, vendar moramo zaradi polnega okusa povečati količino. Zmešamo kislo mleko in 100 ml smetane, da je zmes popolnoma gladka. 50 ml smetane pogrejemo in v njej stopimo namočeno želatino ter dodamo mešanici kislega mleka, hrena in smetane. Dobro posolimo. Štiri posodice, vsaka naj drži dobrih 100 ml, splaknemo in jih nato napolnimo z želejem ter damo v hladilnik za 5 ur. Omako pripravimo, ko je žele že strjen.

Zmešamo kis in olje. Če je kis zelo močan, mu primešamo malo vode. Rahlo solimo in popramo. Panceto narežemo na 2 mm velike kockice. Oprano jabolko prav tako narežemo na majhne koščke. Oboje prelijemo z omako. Rukolo ali radič zrežemo na tenke trakove. Na sredino štirih krožnikov zvrnemo posodice z želejem, obsujemo žele z rukolo ali radičem in dodamo jabolčno solato s panceto. Žele okrasimo z nekaj vejicami drobnjaka in postrežemo s črnim kruhom.

Pečene breskve

Za 4 osebe potrebujemo:

maslo za pekač

4 velike zrele breskve ali nektarine

50 g marcipana

2 žlici limoninega soka

30-50 g robidnic

2 žlici portovca (optimalno)

melisine lističe za okras

4 kepice limoninega sladoleda

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Breskve operemo, osušimo, prerežemo na polovico in odstranimo peške. Primeren pekač narahlo namažemo z maslom. Marcipan gladko zmešamo z limoninim sokom in napolnimo vdolbinice od pešk. Nato marcipan prekrijemo z eno ali dvema robidnicama in ju rahlo vtisnemo v marcipan. Če bodo pri mizi samo odrasli jedci, lahko oblijemo breskve s portovcem. Pekač damo v pečico za 15 do 17 minut. Po dve breskvini polovici razdelimo na desertne krožnike, dodamo vsakemu kepico limoninega sladoleda in okrasimo z lističem melise.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 8. oktober 2012 / 07:00

Kaj se dogaja s Slovenijo?

Da je nekaj narobe z gospodarstvom Slovenije, se v EU nekaj malega ve. To dejstvo postaja bolj pogosto vprašanje zlasti tistih, ki so nam še vedno naklonjeni. Šele v zadnjem mesecu so kolegi v EP...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 14. januar 2016 / 16:57

V spomin na ubita duhovnika

Ob 70. obletnici smrti duhovnikov Franca Krašne in Filipa Terčelja sta bila v Železnikih sveta maša, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore, in koncert, pri Štulcu v Davči pa so blagoslovili nov spom...

Gospodarstvo / četrtek, 14. januar 2016 / 16:55

Hitra rast biofarmacevtike

Lokacija družbe Lek v Mengšu že 70 let nenehno raste in se razvija. Lani so ustvarili 90 novih delovnih mest, v mengeškem Leku pa tako dela že več kot 900 sodelavcev.

Rekreacija / četrtek, 14. januar 2016 / 16:49

Akrobacije pod žarometi

Smučarji in deskarji so tekmovali na poligonu pri Ledeni dvorani v Kranju. Atrakcija za konec: avto na štirikolesni pogon je vlekel tekmovalca, ki je tako skok lahko izvedel pri večji hitrosti.

Kronika / četrtek, 14. januar 2016 / 16:47

Tudi telefon ne sodi za volan

Zaradi uporabe telefona med vožnjo, ki zmanjšuje zbranost voznika, policisti letno napišejo okoli 20 tisoč glob, če ne bi bili kadrovsko omejeni, pa bi jih verjetno lahko napisali tudi po tristo tisoč...

Razvedrilo / četrtek, 14. januar 2016 / 16:45

Pester konec tedna

Znani briški vinar Marjan Simčič, ki s svojim Leonardom že nekaj let tako doma kot v tujini pobira na mednarodnih ocenjevanjih vin najvišja priznanja, marsikdo pa pozna tudi njegovo linijo vin Opok...