Ste lahko Sherlock Holmes? Ste! Brez heca!

Edini pogoj je, da se odpravite pogledat sloviti slap Reichenbachfall nad Meiringenom v kantonu Bern. Sedmero kaskad mogočnega slapu je zaslovelo namreč po zaslugi Sira Arthura Conana Doyla, slovitega pisca kriminalk, ki je obiskal slap in se mu je porodila misel, da bi tu »uprizoril« Sherlockovo smrt. Na ozki polici nad grozljivo vodo sta se torej spopadla Sherlock in njegov smrtni sovražnik profesor Moriarty in strmoglavila 120 m globoko v vodni prepad. A glej ga vraga, bralci so Conanu Doylu očitali junakovo smrt tako zelo, da ga je znova oživil. Ob 100. obletnici dogodka leta 1991 so Doylovi občudovalci Sherlocku pri slapu vzidali spominsko ploščo, kot bi bil resnična oseba. Tu je tudi njegov kip brez obraza – a to samo zato, da lahko pod značilno čepico potisnete svojo glavo in se pustite fotografirati kot Sherlock. Ker ne vem, kaj strežejo v restavraciji Sherlock Holmes v Londonu, sem se tokrat ravnala po geslu: 'kratka kuha - dolga kriminalka'.

Hrenov žele s kraško panceto

 

Za 4 osebe potrebujemo:

5 lističev želatine

300 ml kislega mleka

150 ml sladke smetane

30 g sveže naribanega hrena

80 g kraške pancete

1 manjše rdeče jabolko

4 žlice malinovega kisa

6 žlic oljčnega olja

100 g rukole ali rdečega radiča

sol, poper

nekaj vejic drobnjaka

dober črn kruh

Želatino namočimo v mrzli vodi. Hren naribamo. Če nimamo svežega, lahko vzamemo hren s smetano, vendar moramo zaradi polnega okusa povečati količino. Zmešamo kislo mleko in 100 ml smetane, da je zmes popolnoma gladka. 50 ml smetane pogrejemo in v njej stopimo namočeno želatino ter dodamo mešanici kislega mleka, hrena in smetane. Dobro posolimo. Štiri posodice, vsaka naj drži dobrih 100 ml, splaknemo in jih nato napolnimo z želejem ter damo v hladilnik za 5 ur. Omako pripravimo, ko je žele že strjen.

Zmešamo kis in olje. Če je kis zelo močan, mu primešamo malo vode. Rahlo solimo in popramo. Panceto narežemo na 2 mm velike kockice. Oprano jabolko prav tako narežemo na majhne koščke. Oboje prelijemo z omako. Rukolo ali radič zrežemo na tenke trakove. Na sredino štirih krožnikov zvrnemo posodice z želejem, obsujemo žele z rukolo ali radičem in dodamo jabolčno solato s panceto. Žele okrasimo z nekaj vejicami drobnjaka in postrežemo s črnim kruhom.

Pečene breskve

Za 4 osebe potrebujemo:

maslo za pekač

4 velike zrele breskve ali nektarine

50 g marcipana

2 žlici limoninega soka

30-50 g robidnic

2 žlici portovca (optimalno)

melisine lističe za okras

4 kepice limoninega sladoleda

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Breskve operemo, osušimo, prerežemo na polovico in odstranimo peške. Primeren pekač narahlo namažemo z maslom. Marcipan gladko zmešamo z limoninim sokom in napolnimo vdolbinice od pešk. Nato marcipan prekrijemo z eno ali dvema robidnicama in ju rahlo vtisnemo v marcipan. Če bodo pri mizi samo odrasli jedci, lahko oblijemo breskve s portovcem. Pekač damo v pečico za 15 do 17 minut. Po dve breskvini polovici razdelimo na desertne krožnike, dodamo vsakemu kepico limoninega sladoleda in okrasimo z lističem melise.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 10. december 2023 / 19:15

Tretji polčas

V prvem polčasu posvečamo pozornost, energijo in čas preživetju. Borimo se za izobrazbo, službe, stanovanja, denar, vzgajamo po svojih močeh in znanju, trudimo se otrokom omogočiti lažje življenje....

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 17. avgust 2017 / 18:06

Učili so se slovenščine

Zavod RS za šolstvo in Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) že šestindvajset let pripravljata poletno šolo slovenščine za otroke in mladostnike slovenskega porekla, ki živijo v tujini. Tokrat...

Kronika / četrtek, 17. avgust 2017 / 18:06

Na pomoč s helikopterji

Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale že več kot tristokrat, največkrat pa so poskrbele za njuno medicinsko pomoč ali pa so posredovale pri reševanju v g...

Jezersko / četrtek, 17. avgust 2017 / 18:05

Ovčarski bal na Jezerskem

Drugo nedeljo v avgustu je vsako leto na Jezerskem ob Planšarskem jezeru prireditev Ovčarski bal, na kateri prikažejo prigon ovc s planin v dolino, poskrbijo pa tudi za tradicionalno hrano in glasbeno...

Rekreacija / četrtek, 17. avgust 2017 / 18:04

Na rekreacijo v telovadnico v naravi

Telovadnice v naravi so med rekreativci, še posebno mladimi, vse bolj priljubljene in vedno več jih je. Pridemo tja ... Kaj pa sedaj? Katere vaje so primerne za splošno populacijo?

Razvedrilo / četrtek, 17. avgust 2017 / 18:02

Bohinj na Kresno noč plesal z Nino Pušlar

Tradicionalna Kresna noč v Bohinju na vrhuncu že tako rekordne turistične sezone je letos privabila še večje število obiskovalcev, ki so jih do jutranjih ur zabavali Nina Pušlar, Mono, Čupakabra in Bo...