Ste lahko Sherlock Holmes? Ste! Brez heca!

Edini pogoj je, da se odpravite pogledat sloviti slap Reichenbachfall nad Meiringenom v kantonu Bern. Sedmero kaskad mogočnega slapu je zaslovelo namreč po zaslugi Sira Arthura Conana Doyla, slovitega pisca kriminalk, ki je obiskal slap in se mu je porodila misel, da bi tu »uprizoril« Sherlockovo smrt. Na ozki polici nad grozljivo vodo sta se torej spopadla Sherlock in njegov smrtni sovražnik profesor Moriarty in strmoglavila 120 m globoko v vodni prepad. A glej ga vraga, bralci so Conanu Doylu očitali junakovo smrt tako zelo, da ga je znova oživil. Ob 100. obletnici dogodka leta 1991 so Doylovi občudovalci Sherlocku pri slapu vzidali spominsko ploščo, kot bi bil resnična oseba. Tu je tudi njegov kip brez obraza – a to samo zato, da lahko pod značilno čepico potisnete svojo glavo in se pustite fotografirati kot Sherlock. Ker ne vem, kaj strežejo v restavraciji Sherlock Holmes v Londonu, sem se tokrat ravnala po geslu: 'kratka kuha - dolga kriminalka'.

Hrenov žele s kraško panceto

 

Za 4 osebe potrebujemo:

5 lističev želatine

300 ml kislega mleka

150 ml sladke smetane

30 g sveže naribanega hrena

80 g kraške pancete

1 manjše rdeče jabolko

4 žlice malinovega kisa

6 žlic oljčnega olja

100 g rukole ali rdečega radiča

sol, poper

nekaj vejic drobnjaka

dober črn kruh

Želatino namočimo v mrzli vodi. Hren naribamo. Če nimamo svežega, lahko vzamemo hren s smetano, vendar moramo zaradi polnega okusa povečati količino. Zmešamo kislo mleko in 100 ml smetane, da je zmes popolnoma gladka. 50 ml smetane pogrejemo in v njej stopimo namočeno želatino ter dodamo mešanici kislega mleka, hrena in smetane. Dobro posolimo. Štiri posodice, vsaka naj drži dobrih 100 ml, splaknemo in jih nato napolnimo z želejem ter damo v hladilnik za 5 ur. Omako pripravimo, ko je žele že strjen.

Zmešamo kis in olje. Če je kis zelo močan, mu primešamo malo vode. Rahlo solimo in popramo. Panceto narežemo na 2 mm velike kockice. Oprano jabolko prav tako narežemo na majhne koščke. Oboje prelijemo z omako. Rukolo ali radič zrežemo na tenke trakove. Na sredino štirih krožnikov zvrnemo posodice z želejem, obsujemo žele z rukolo ali radičem in dodamo jabolčno solato s panceto. Žele okrasimo z nekaj vejicami drobnjaka in postrežemo s črnim kruhom.

Pečene breskve

Za 4 osebe potrebujemo:

maslo za pekač

4 velike zrele breskve ali nektarine

50 g marcipana

2 žlici limoninega soka

30-50 g robidnic

2 žlici portovca (optimalno)

melisine lističe za okras

4 kepice limoninega sladoleda

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Breskve operemo, osušimo, prerežemo na polovico in odstranimo peške. Primeren pekač narahlo namažemo z maslom. Marcipan gladko zmešamo z limoninim sokom in napolnimo vdolbinice od pešk. Nato marcipan prekrijemo z eno ali dvema robidnicama in ju rahlo vtisnemo v marcipan. Če bodo pri mizi samo odrasli jedci, lahko oblijemo breskve s portovcem. Pekač damo v pečico za 15 do 17 minut. Po dve breskvini polovici razdelimo na desertne krožnike, dodamo vsakemu kepico limoninega sladoleda in okrasimo z lističem melise.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 5. avgust 2015 / 13:03

Živahno na Malem gradu

Pa ne le na Malem gradu, kulturni poletni festival Kamfest, ki se začenja v petek, 7. avgusta, bo kulturnike in druge obiskovalce kakovostnih festivalskih dogodkov navduševal na številnih lokacijah po...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Upajo na zaposlitev

Maturante, ki so se prejšnji petek veselili na ulicah ob plesanju četvorke, v prihod­njih dneh čaka precej resnejše delo, in sicer matura oziroma zrelostni izpit, kot ji pravijo. Obenem pa že kujejo n...

Splošno / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Bolj kot rezultati me zanima vzgoja mladih

Miroslav Matijaševič, podpredsednik kluba in je hkrati zadolžen za mlade selekcije nogometašev.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Najboljši navijači na Teku štirih mostov

Eno od večjih presenečenj lanskega Teka štirih mostov je bilo izjemno število gledalcev in navijačev ob celotni trasi teka.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Velika nagrada Komende

Zdaj že tradicionalna majska kolesarska dirka v Komendi je tudi letos privabila vse najboljše amaterske kolesarje kot tudi najmlajše slovenske upe.

Kultura / torek, 28. maj 2013 / 07:00

V spomin: Franc Jenko – Podhomski (1939–2013)

Dragi prijatelj France!