Ste lahko Sherlock Holmes? Ste! Brez heca!

Edini pogoj je, da se odpravite pogledat sloviti slap Reichenbachfall nad Meiringenom v kantonu Bern. Sedmero kaskad mogočnega slapu je zaslovelo namreč po zaslugi Sira Arthura Conana Doyla, slovitega pisca kriminalk, ki je obiskal slap in se mu je porodila misel, da bi tu »uprizoril« Sherlockovo smrt. Na ozki polici nad grozljivo vodo sta se torej spopadla Sherlock in njegov smrtni sovražnik profesor Moriarty in strmoglavila 120 m globoko v vodni prepad. A glej ga vraga, bralci so Conanu Doylu očitali junakovo smrt tako zelo, da ga je znova oživil. Ob 100. obletnici dogodka leta 1991 so Doylovi občudovalci Sherlocku pri slapu vzidali spominsko ploščo, kot bi bil resnična oseba. Tu je tudi njegov kip brez obraza – a to samo zato, da lahko pod značilno čepico potisnete svojo glavo in se pustite fotografirati kot Sherlock. Ker ne vem, kaj strežejo v restavraciji Sherlock Holmes v Londonu, sem se tokrat ravnala po geslu: 'kratka kuha - dolga kriminalka'.

Hrenov žele s kraško panceto

 

Za 4 osebe potrebujemo:

5 lističev želatine

300 ml kislega mleka

150 ml sladke smetane

30 g sveže naribanega hrena

80 g kraške pancete

1 manjše rdeče jabolko

4 žlice malinovega kisa

6 žlic oljčnega olja

100 g rukole ali rdečega radiča

sol, poper

nekaj vejic drobnjaka

dober črn kruh

Želatino namočimo v mrzli vodi. Hren naribamo. Če nimamo svežega, lahko vzamemo hren s smetano, vendar moramo zaradi polnega okusa povečati količino. Zmešamo kislo mleko in 100 ml smetane, da je zmes popolnoma gladka. 50 ml smetane pogrejemo in v njej stopimo namočeno želatino ter dodamo mešanici kislega mleka, hrena in smetane. Dobro posolimo. Štiri posodice, vsaka naj drži dobrih 100 ml, splaknemo in jih nato napolnimo z želejem ter damo v hladilnik za 5 ur. Omako pripravimo, ko je žele že strjen.

Zmešamo kis in olje. Če je kis zelo močan, mu primešamo malo vode. Rahlo solimo in popramo. Panceto narežemo na 2 mm velike kockice. Oprano jabolko prav tako narežemo na majhne koščke. Oboje prelijemo z omako. Rukolo ali radič zrežemo na tenke trakove. Na sredino štirih krožnikov zvrnemo posodice z želejem, obsujemo žele z rukolo ali radičem in dodamo jabolčno solato s panceto. Žele okrasimo z nekaj vejicami drobnjaka in postrežemo s črnim kruhom.

Pečene breskve

Za 4 osebe potrebujemo:

maslo za pekač

4 velike zrele breskve ali nektarine

50 g marcipana

2 žlici limoninega soka

30-50 g robidnic

2 žlici portovca (optimalno)

melisine lističe za okras

4 kepice limoninega sladoleda

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Breskve operemo, osušimo, prerežemo na polovico in odstranimo peške. Primeren pekač narahlo namažemo z maslom. Marcipan gladko zmešamo z limoninim sokom in napolnimo vdolbinice od pešk. Nato marcipan prekrijemo z eno ali dvema robidnicama in ju rahlo vtisnemo v marcipan. Če bodo pri mizi samo odrasli jedci, lahko oblijemo breskve s portovcem. Pekač damo v pečico za 15 do 17 minut. Po dve breskvini polovici razdelimo na desertne krožnike, dodamo vsakemu kepico limoninega sladoleda in okrasimo z lističem melise.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 6. december 2013 / 07:00

Nasilje ne pozna starosti

Za domačimi zidovi, ki naj bi pomenili varno zavetje, se žal pogosto dogaja tudi nasilje. Naša sogovornica, ki ga je doživljala polnih 35 let, nato pa se je odločila in mu obrnila hrbet, je dokaz, da...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 14. avgust 2022 / 15:26

Barve

Letošnje poletje je v večjem delu Evrope – tudi pri nas – v znamenju vročinskih valov in dolgotrajne suše. Posledice podnebnih sprememb, večinoma skrajno neprijetni stranski učinki človeškega delov...

Šport / nedelja, 14. avgust 2022 / 15:23

Odbojkarji imajo novega selektorja

Kranj – Iz Odbojkarske zveze Slovenije so v začetku tedna sporočili, da Mark Lebedew ne bo več vodil moške reprezentance. Namesto njega je našo izbrano vrsto tik pred domačim svetovnim prvenstvom,...

Gospodarstvo / nedelja, 14. avgust 2022 / 15:22

Za dober poletni dopust

Odgovoren zaposlovalec mora delavcem v času dopusta omogočiti odklop od službenih obveznosti, za pravi počitek pa se morajo potruditi tudi zaposleni sami.

Jezersko / nedelja, 14. avgust 2022 / 15:20

Od torka plačilo parkirnine

V dolini Ravenske Kočne 16. avgusta uvajajo plačevanje parkirnine. Cena dnevnega parkiranja bo znašala deset evrov. Ob koncih tedna bo dolina dostopna tudi z javnim prevozom.

Škofja Loka / nedelja, 14. avgust 2022 / 15:18

Alarma glede kadrov še ni

Čeprav so v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka povsem zasedeni, pa težave glede kadrov še obvladujejo ter hkrati že skrbijo za iskanje novih zaposlenih, ki jih bodo kmalu potrebovali...