Napad cekinov, ne, cukinov

Ja, če bi šlo za napad cekinov, bi bila več kot vzradoščena in tudi mošnjiček zanje bi se našel. Vendar je bil e spremenjen v u in dar vrta se je bohotil v banjici za sveže oprano perilo. Prijateljica je opravičujoče rekla: »Rastejo kot nori,« in odfrčala. Ob pogledu na zeleno obilje me je prešinilo: nekaj za pod zob, nekaj pa za »cir««! Iz velike plitve obeljene košare za sadje sem pregnala sadeže, nanjo naložila tri nefritove »skalce«, nabrane za spomin pod Velikim Klekom, mednje naložila cukine, v presledke med njimi pa majhne šopke sivke in lila ter rumene statice. Na roč košare sem prilepila še tri belo svetlo lilaste podolgaste polže iz kdo ve katerega morja in nenavadno, a vpijoče tihožitje je pričakalo goste, ki so prišli na cukinsko pojedino.

Zrezki iz cukinov in krompirja

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g olupljenih cukinov, 200 g olupljenega krompirja, 2–2,5 žlic škroba, pest sesekljanih zelišč: bazilike, peteršilja, rožmarina, timijana, pehtrana, 1 strok česna, 1 cm naribanega ingverja, sol, poper, olje za cvretje
za pomako: 150 g kisle smetane, 150 g trdega jogurta, nekaj kapljic tartufovega olja, 2 žlici nastriženega drobnjaka, sol, poper

Olupljene cukine in krompir grobo naribamo in ožamemo. Sesekljamo zelišča in česen ter naribamo ingver. Vse skupaj zmešamo s škrobom, solimo in popramo. Segrejemo olje, z žlico zajemamo testo, ga dajemo v ponev in zrezke malo sploščimo in spečemo. Zrezke polagamo na papirnato brisačo, na koncu pa jih zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in damo v pečico, ogreto na 160 °C za 15 minut. Za pomako gladko zmešamo sestavine in začinimo.

Kolač iz cukinov

Za manjšo družbo: 400 g mladih cukinov, 125 g stopljenega masla, 300 g trsnega sladkorja, 3 jajca, 200 g moke, 100 g zmletih lešnikov, 1 strok vanilje, 1 žličko cimeta, ščep soli, maščobo in drobtine za model

Vaniljin strok prerežemo in izpraskamo sredico. Cukine olupimo in drobno narežemo, piriramo in dodajamo stopljeno maslo.

Jajca in sladkor stepemo, dodamo pirirane cukine, presejano moko, lešnike, vaniljo, cimet in ščep soli. Namastimo podolgast model za kolače, ga potresemo z drobtinami ter enakomerno napolnimo s testom. Pečemo 1 uro v pečici, ogreti na 175 °C. Kolač ohladimo in postrežemo s stepeno sladko smetano ter kroglico pistacijevega sladoleda.

Cukini po sicilsko

Za 4 osebe potrebujemo: 30 g sultanin, namočenih v vinu, 2 rdeči čebuli, 150 g cukinov, 1 rdečo papriko, 1 strok česna, sol, poper, 375 g kokošjega fileja, 100 m paradižnikovega soka, 125 ml kurje juhe (v sili tudi iz kocke), 3 žlice oljčnega olja

Rozine namočimo v vinu. Komur ni do vinskega okusa, jih napoji z vodi.

Čebulo, cukine in papriko narežemo na tanke trakove, česen sesekljamo.

File narežemo na trakove, solimo in popramo ter obrnemo v škrobu. Odvečen škrob otresemo. Segrejemo olje, dobro opečemo meso in ga damo, pokritega s folijo, v toplo pečico. Na preostalo maščobo damo narezano zelenjavo in pražimo 2–3 minute na srednji vročini. Dodamo česen, paradižnikov sok in juho ter malo vkuhamo. Na koncu dodamo odtečene rozine in meso. Postrežemo s čebulno čabato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 4. julij 2017 / 10:31

Brez ministrice na platoju Karavanke

Hrušica – Na platoju Karavanke na Hrušici je v petek potekalo 26. spominsko srečanje, s katerim se vsako leto spomnijo umika pripadnikov JLA in Zvezne milice s platoja. S slovesnostjo pa počastijo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Pariz: vse, kar te zanima

»To ni turistični vodnik. Predvsem pa to ni knjiga za starše. Ne, to je resnična zgodba o enem najbolj znamenitih mest sveta – Parizu. V tej knjigi lahko prebereš zanimive pripovedi o...

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Reklamna tabla Sava

Hiter napredek, ki ga je Kranj doživel v 20. stoletju, si je nemogoče zamišljati brez tovarne Sava, podjetja z več kot devetimi desetletij dolgo tradicijo neprekinjenega uspešnega delovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Dežman posvetil razstavo slikarju Perku

Kokrica - Slikar Lojze Dežman je v petek, 25. maja, v posebni sobi gostišča Dežman na Kokrici postavil na ogled razstavo svojih najnovejših del, ki jo je posvetil vzorniku, slika...

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Bogata geološka preteklost Šentanske doline

Tržič – V Galeriji Atrij sta Prirodoslovni muzej Slovenije in Tržiški muzej pripravila razstavo z naslovom Geološke značilnosti Šentanske doline. Avtorji razstave so Miha Jeršek, Matija...