Napad cekinov, ne, cukinov

Ja, če bi šlo za napad cekinov, bi bila več kot vzradoščena in tudi mošnjiček zanje bi se našel. Vendar je bil e spremenjen v u in dar vrta se je bohotil v banjici za sveže oprano perilo. Prijateljica je opravičujoče rekla: »Rastejo kot nori,« in odfrčala. Ob pogledu na zeleno obilje me je prešinilo: nekaj za pod zob, nekaj pa za »cir««! Iz velike plitve obeljene košare za sadje sem pregnala sadeže, nanjo naložila tri nefritove »skalce«, nabrane za spomin pod Velikim Klekom, mednje naložila cukine, v presledke med njimi pa majhne šopke sivke in lila ter rumene statice. Na roč košare sem prilepila še tri belo svetlo lilaste podolgaste polže iz kdo ve katerega morja in nenavadno, a vpijoče tihožitje je pričakalo goste, ki so prišli na cukinsko pojedino.

Zrezki iz cukinov in krompirja

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g olupljenih cukinov, 200 g olupljenega krompirja, 2–2,5 žlic škroba, pest sesekljanih zelišč: bazilike, peteršilja, rožmarina, timijana, pehtrana, 1 strok česna, 1 cm naribanega ingverja, sol, poper, olje za cvretje
za pomako: 150 g kisle smetane, 150 g trdega jogurta, nekaj kapljic tartufovega olja, 2 žlici nastriženega drobnjaka, sol, poper

Olupljene cukine in krompir grobo naribamo in ožamemo. Sesekljamo zelišča in česen ter naribamo ingver. Vse skupaj zmešamo s škrobom, solimo in popramo. Segrejemo olje, z žlico zajemamo testo, ga dajemo v ponev in zrezke malo sploščimo in spečemo. Zrezke polagamo na papirnato brisačo, na koncu pa jih zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in damo v pečico, ogreto na 160 °C za 15 minut. Za pomako gladko zmešamo sestavine in začinimo.

Kolač iz cukinov

Za manjšo družbo: 400 g mladih cukinov, 125 g stopljenega masla, 300 g trsnega sladkorja, 3 jajca, 200 g moke, 100 g zmletih lešnikov, 1 strok vanilje, 1 žličko cimeta, ščep soli, maščobo in drobtine za model

Vaniljin strok prerežemo in izpraskamo sredico. Cukine olupimo in drobno narežemo, piriramo in dodajamo stopljeno maslo.

Jajca in sladkor stepemo, dodamo pirirane cukine, presejano moko, lešnike, vaniljo, cimet in ščep soli. Namastimo podolgast model za kolače, ga potresemo z drobtinami ter enakomerno napolnimo s testom. Pečemo 1 uro v pečici, ogreti na 175 °C. Kolač ohladimo in postrežemo s stepeno sladko smetano ter kroglico pistacijevega sladoleda.

Cukini po sicilsko

Za 4 osebe potrebujemo: 30 g sultanin, namočenih v vinu, 2 rdeči čebuli, 150 g cukinov, 1 rdečo papriko, 1 strok česna, sol, poper, 375 g kokošjega fileja, 100 m paradižnikovega soka, 125 ml kurje juhe (v sili tudi iz kocke), 3 žlice oljčnega olja

Rozine namočimo v vinu. Komur ni do vinskega okusa, jih napoji z vodi.

Čebulo, cukine in papriko narežemo na tanke trakove, česen sesekljamo.

File narežemo na trakove, solimo in popramo ter obrnemo v škrobu. Odvečen škrob otresemo. Segrejemo olje, dobro opečemo meso in ga damo, pokritega s folijo, v toplo pečico. Na preostalo maščobo damo narezano zelenjavo in pražimo 2–3 minute na srednji vročini. Dodamo česen, paradižnikov sok in juho ter malo vkuhamo. Na koncu dodamo odtečene rozine in meso. Postrežemo s čebulno čabato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 6. avgust 2011 / 07:00

Gorenjci bodo plačevali po porabi

Večina večstanovanjskih objektov v Sloveniji stroške ogrevanja še vedno deli po kvadraturi ogrevane površine, čeprav je po energetskem zakonu treba do 1. oktobra obvezno vgraditi merilnike toplote.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Okraševanje pirhov s staljenim voskom in buciko (1)

To je preprost način, kjer se lahko že otroci seznanijo z batik tehniko. Batik je indonezijska tehnika krašenja, predvsem tkanin. Podobno krasijo pirhe s staljenim voskom v Beli krajini in nekate...

Zanimivosti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Praznovali biserni jubilej

Društvo upokojencev Predoslje se je na praznovanju šestdesetletnice preimenovalo v Društvo upokojencev Britof - Predoslje. Za novega predsednika so izvolili Mira Zelnika.

GG Plus / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Ledeni čaj ali sedem žličk sladkorja

V okviru projekta Voda zmaga, ki ga vodi Pediatrična klinika Ljubljana, želijo spodbuditi otroke, da sladke pijače nadomestijo z nesladkanim čajem in vodo.

Zanimivosti / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Anketa: Dobrodelnosti je vse več

V teh kriznih časih se dobrodelni koncerti in različne akcije za pomoč socialno šibkim kar vrstijo. Zanimalo nas je, ali se jih udeležujete oz. kako pomagate sami. Smo Slovenci dovolj dobrodelni?

GG Plus / četrtek, 14. marec 2013 / 07:00

Narodov blagor se pozna (tudi) po višini profila pnevmatik

Pokaži mi gume in povem ti, kdo si. Stavek, ki opisuje poklicno deformacijo tistih, ki si kruh služijo s prodajo avtomobilskih pnevmatik.