Najbolj je šla v slast Arvajeva
Za uvod v Festival kranjske klobase v Sori so v sredo pripravili že deveto strokovno in ljubiteljsko ocenjevanje kranjskih klobas.
Sora – Letos se je ocenjevanje odvijalo na vzorcih iz maloprodaje, saj je Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Kranjska klobasa odpovedalo sodelovanje, ker nasprotujejo komercialnemu ocenjevanju klobas. Predsednik ljubiteljskega ocenjevanja, etnolog Janez Bogataj je to označil za klasičen primer slovenske zavisti. »S tem so samo povedali, da vsako leto zmaga najboljši in ima zato tudi prednost pri prodaji.« Obregnil se je tudi ob hrvaško pritožbo na vlogo Slovenije za registracijo kranjske klobase. »Že pri površnem branju sestavin je očitno, da gre za povsem drug izdelek,« je poudaril.
Pri ljubiteljskem ocenjevanju je tako kot že nekaj let zapored prvo mesto osvojila kranjska klobasa Mesarije Arvaj, sledile so klobase Mesarstva Podobnik in Mesarstva Kras. Pri strokovnem ocenjevanju pa sta si zlato medaljo prislužila Mesarstvo Podobnik in Mesarstvo Kras, srebrno medaljo pa Mesarija Arvaj in Mesarstvo Čadež. »To ocenjevanje prispeva k temu, da je kakovost kranjske klobase iz leta v leto boljša. Povprečna ocena pri strokovnem ocenjevanju je od leta 2006 s 17,33 točke zrasla na 18,28 točke v preteklem letu,« je poudaril Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, ki skupaj s Športnim in turističnim društvom Sora pripravlja omenjeni festival kranjske klobase. Odločitve GIZ Kranjska klobasa, da ne sodelujejo na festivalu, ne razume. Zato so, čeprav nihče od članov ni bil prisoten na podelitvi priznanj, razglasili rezultate, s katerimi po Jezerškovih besedah želijo povedati, da cenijo dobre klobase in najboljše proizvajalce. Med temi je tudi Mesarija Arvaj, ki je že nekaj let zapored najbolj prepričala ljubiteljske ocenjevalce. »Povedali so mi, da že prepoznajo okus naše klobase in točno vedo, kateri vzorec je naš, čeprav so označeni samo s številkami,« je pojasnila Ivica Arvaj, ki jo veseli, da ljudje vsako leto nagradijo njihov trud.