Ljubiteljskim ocenjevalcem je tako kot že več let zapored najbolj teknila kranjska klobasa Mesarije Arvaj. (Foto: Tina Dokl)

Najbolj je šla v slast Arvajeva

Za uvod v Festival kranjske klobase v Sori so v sredo pripravili že deveto strokovno in ljubiteljsko ocenjevanje kranjskih klobas.

Sora – Letos se je ocenjevanje odvijalo na vzorcih iz maloprodaje, saj je Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Kranjska klobasa odpovedalo sodelovanje, ker nasprotujejo komercialnemu ocenjevanju klobas. Predsednik ljubiteljskega ocenjevanja, etnolog Janez Bogataj je to označil za klasičen primer slovenske zavisti. »S tem so samo povedali, da vsako leto zmaga najboljši in ima zato tudi prednost pri prodaji.« Obregnil se je tudi ob hrvaško pritožbo na vlogo Slovenije za registracijo kranjske klobase. »Že pri površnem branju sestavin je očitno, da gre za povsem drug izdelek,« je poudaril.

Pri ljubiteljskem ocenjevanju je tako kot že nekaj let zapored prvo mesto osvojila kranjska klobasa Mesarije Arvaj, sledile so klobase Mesarstva Podobnik in Mesarstva Kras. Pri strokovnem ocenjevanju pa sta si zlato medaljo prislužila Mesarstvo Podobnik in Mesarstvo Kras, srebrno medaljo pa Mesarija Arvaj in Mesarstvo Čadež. »To ocenjevanje prispeva k temu, da je kakovost kranjske klobase iz leta v leto boljša. Povprečna ocena pri strokovnem ocenjevanju je od leta 2006 s 17,33 točke zrasla na 18,28 točke v preteklem letu,« je poudaril Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, ki skupaj s Športnim in turističnim društvom Sora pripravlja omenjeni festival kranjske klobase. Odločitve GIZ Kranjska klobasa, da ne sodelujejo na festivalu, ne razume. Zato so, čeprav nihče od članov ni bil prisoten na podelitvi priznanj, razglasili rezultate, s katerimi po Jezerškovih besedah želijo povedati, da cenijo dobre klobase in najboljše proizvajalce. Med temi je tudi Mesarija Arvaj, ki je že nekaj let zapored najbolj prepričala ljubiteljske ocenjevalce. »Povedali so mi, da že prepoznajo okus naše klobase in točno vedo, kateri vzorec je naš, čeprav so označeni samo s številkami,« je pojasnila Ivica Arvaj, ki jo veseli, da ljudje vsako leto nagradijo njihov trud.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 14. september 2022 / 08:41

Dan za krepitev zdravja v Kranju

Kranj – V avli Mestne občine Kranj bo danes med 9. in 12. uro ter med 16. in 19. uro potekal Dan za krepitev zdravja. Potekalo bo merjenje krvnega tlaka, analiza telesne sestave, obi...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Anketa: Dan za druženje

V soboto je po več krajih potekal Dan druženja in gibanja vseh generacij. Kranjski vrtci so ga organizirali v kranjskem Športnem parku. Obiskovalci so se lahko udeležili pohoda, športno gibalnih iger,...

Kultura / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ob dnevu muzejev

Ob dnevu muzejev, v sredo, 18. maja, v Gorenjskem muzeju od 10. do 21. ure vabijo na brezplačni ogled stalnih zbirk v Kranju, Bohinjski Bistrici, Studoru in Stari Fužini, potekala pa bodo tudi ja...

Kronika / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Tatvina cipres Kranj - Neznani tatovi so minuli konec tedna v Kranju ukradli okoli 350 sadik ciprese. Lastnika so oškodovali za okoli štiri tisoč evro...

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 2. in...

GG Plus / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ledeni čaji in napitki

V trgovini najdemo veliko število aromatiziranih čajev, ki jim pa po želji lahko dodamo osebno noto.