Dolina sanjska, kulinarika božanska
V sklopu slovensko-italijanskega čezmejnega projekta SOLUM Skupna pot skozi tradicijo okusov so v Kranjski Gori konec tedna organizirali dogodek Dolina sanjska, kulinarika božanska.
Tridnevno dogajanje so odprli v petek zvečer s predavanjem dr. Janeza Bogataja Turizem skozi želodec - pomen kulinarike za razvoj turizma in razstavo jedi Zgornjesavske doline. Izdali so tudi knjižico z na kratko opisanimi kraji v Zgornjesavski dolini in recepti razstavljenih jedi: rateških skutinih krapov, zabeljenega fižola s koruznim sokom, mažlja z dušenim kislim zeljem, suhomesnatih cmokov s suho juho, koruzne polente s kislo repo, krompirjeve mešte z zaseko in ajdovih krapov s skuto. Direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav projektu pripisuje velik pomen in se je pred predavanjem zahvalila številnim sodelujočim.
Dr. Janez Bogataj je predavanje začel z rekom, da jemo zato, da živimo, a ne živimo zato, da bi le jedli. Poudaril je, da skozi hrano lahko spoznavamo ljudi, njihov način življenja, družbene odnose. Spregovoril je o prvi kuharski bukvi Valentina Vodnika, neškropljenih jabolkih, ki so manjša in se zdijo bolj piškava, kar je daleč od resnice; zlatovščici, ki je pravzaprav zlatovčica, slovenskih avtohtonih svinjah; krompirju, ki združuje ljubitelje praženega krompirja celo v društva, in številnih drugih zanimivih temah, tudi o tem, kaj je uspelo Italijanom skozi čas narediti iz pizze.
Petkov večer se je zaključil s koncertom Brencl Bande na trgu pred cerkvijo. V soboto ste lahko obiskali kulinarično tržnico: v soboto so stojnice napolnile jedi iz Lendave, tudi znameniti bograč; tamburaši in folklorne skupine so začeli glasbeni del, ki se je nadaljeval z večernim koncertom Juana Vasleta; nedelja pa je bila namenjena oljkam, olju, vinu, tartufom in domačim podeželskim ženam. Obiskovalce je najbolj zanimala stojnica z oljčnim oljem zgovornega Dušana Moljka in tista, založena z soljo, solnim cvetom iz piranskih solin. Društvo za trajnostni razvoj Istre je med drugim Gorenjcem predstavilo posebnost: zeliščni namaz Pesto Piranesse iz plodov piranskih kaper, ob stojnici Oljkarskega društva Štorta Piran so razložili, kako se olje poizkusi, če ti ga ponudijo v kozarcu; kup izdelkov z istrskimi tartufi se je smehljal s sosednje stojnice Zigante, na pokušino vina pa so vabili kleti Černe iz okolice Ankarana, Korenika in Moškon s Kort in turistična kmetija Bordon iz Dekanov.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
