Predavanju Turizem skozi želodec - pomen kulinarike za razvoj turizma sta prisluhnila tudi direktor HIT Alpinee Miran Čurin in Iztok Legat, strokovni sodelavec za področje gostinstva v kranjskogorski Hit Alpinei. (Foto: Tina Dokl)

Dolina sanjska, kulinarika božanska

V sklopu slovensko-italijanskega čezmejnega projekta SOLUM Skupna pot skozi tradicijo okusov so v Kranjski Gori konec tedna organizirali dogodek Dolina sanjska, kulinarika božanska.

Tridnevno dogajanje so odprli v petek zvečer s predavanjem dr. Janeza Bogataja Turizem skozi želodec - pomen kulinarike za razvoj turizma in razstavo jedi Zgornjesavske doline. Izdali so tudi knjižico z na kratko opisanimi kraji v Zgornjesavski dolini in recepti razstavljenih jedi: rateških skutinih krapov, zabeljenega fižola s koruznim sokom, mažlja z dušenim kislim zeljem, suhomesnatih cmokov s suho juho, koruzne polente s kislo repo, krompirjeve mešte z zaseko in ajdovih krapov s skuto. Direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav projektu pripisuje velik pomen in se je pred predavanjem zahvalila številnim sodelujočim.

Dr. Janez Bogataj je predavanje začel z rekom, da jemo zato, da živimo, a ne živimo zato, da bi le jedli. Poudaril je, da skozi hrano lahko spoznavamo ljudi, njihov način življenja, družbene odnose. Spregovoril je o prvi kuharski bukvi Valentina Vodnika, neškropljenih jabolkih, ki so manjša in se zdijo bolj piškava, kar je daleč od resnice; zlatovščici, ki je pravzaprav zlatovčica, slovenskih avtohtonih svinjah; krompirju, ki združuje ljubitelje praženega krompirja celo v druš­tva, in številnih drugih zanimivih temah, tudi o tem, kaj je uspelo Italijanom skozi čas narediti iz pizze.

Petkov večer se je zaključil s koncertom Brencl Bande na trgu pred cerkvijo. V soboto ste lahko obiskali kulinarično tržnico: v soboto so stojnice napolnile jedi iz Lendave, tudi znameniti bograč; tamburaši in folklorne skupine so začeli glasbeni del, ki se je nadaljeval z večernim koncertom Juana Vasleta; nedelja pa je bila namenjena oljkam, olju, vinu, tartufom in domačim podeželskim ženam. Obiskovalce je najbolj zanimala stojnica z oljčnim oljem zgovornega Dušana Moljka in tista, založena z soljo, solnim cvetom iz piranskih solin. Društvo za trajnostni razvoj Istre je med drugim Gorenjcem predstavilo posebnost: zeliščni namaz Pesto Piranesse iz plodov piranskih kaper, ob stojnici Oljkarskega društva Štorta Piran so razložili, kako se olje poizkusi, če ti ga ponudijo v kozarcu; kup izdelkov z istrskimi tartufi se je smehljal s sosednje stojnice Zigante, na pokušino vina pa so vabili kleti Černe iz okolice Ankarana, Korenika in Moškon s Kort in turistična kmetija Bordon iz Dekanov.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / / 12:21

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Kot vidim, rubriko lepo in v velikem številu spremljate in se učite vedeževanja. Kot rada povem, vsako znanje, ki ga pridobimo, enkrat pride prav. Če ne drugega – kaj je lepšega, ko si ob jutranji...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:21

Boštjan Glavič pričakovano novi šef gorenjske policije

Dosedanji začasni direktor Policijske uprave Kranj Boštjan Glavič je v torek vodenje gorenjske policije prevzel za nedoločen čas.

GG Plus / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:20

Nabirala zvončke in padla globoko v kanjon Kokre

Kranjčanka Nevenka Lužar, dekliško Šmid, je pred petdesetimi leti padla petindvajset metrov globoko v kanjon Kokre – in preživela. Svoje sreče v nesreči, svojega drugega rojstva se še danes spominja....

GG Plus / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:17

Čas je, da začnemo sprejemati različnost

Jurij Marussig je učitelj fizike, tehnike, je pesnik, pisatelj, v zadnjih letih pa se je najbolj posvetil inkluzivni pedagogiki, delu z otroki s posebnimi potrebami. »Da bo inkluzija lahko v polnosti...

Kamnik / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:15

Z ognjem do sprememb

Cipra Slovenija je z letošnjo akcijo Ogenj v Alpah, ki so jo prejšnjo soboto pripravili na Mali planini, poudarila problematiko mobilnosti v turizmu in spodbudila uporabo javnega potniškega prometa.

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. avgust 2017 / 21:03

Ni leta brez naravne ujme

Na gospodarjenje z gozdovi v gozdnogospodarski enoti Škofja Loka zelo vplivajo naravne ujme. V minulem desetletju so sanitarne sečnje predstavljale kar šestinštirideset odstotkov celotnega poseka.