Predavanju Turizem skozi želodec - pomen kulinarike za razvoj turizma sta prisluhnila tudi direktor HIT Alpinee Miran Čurin in Iztok Legat, strokovni sodelavec za področje gostinstva v kranjskogorski Hit Alpinei. (Foto: Tina Dokl)

Dolina sanjska, kulinarika božanska

V sklopu slovensko-italijanskega čezmejnega projekta SOLUM Skupna pot skozi tradicijo okusov so v Kranjski Gori konec tedna organizirali dogodek Dolina sanjska, kulinarika božanska.

Tridnevno dogajanje so odprli v petek zvečer s predavanjem dr. Janeza Bogataja Turizem skozi želodec - pomen kulinarike za razvoj turizma in razstavo jedi Zgornjesavske doline. Izdali so tudi knjižico z na kratko opisanimi kraji v Zgornjesavski dolini in recepti razstavljenih jedi: rateških skutinih krapov, zabeljenega fižola s koruznim sokom, mažlja z dušenim kislim zeljem, suhomesnatih cmokov s suho juho, koruzne polente s kislo repo, krompirjeve mešte z zaseko in ajdovih krapov s skuto. Direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav projektu pripisuje velik pomen in se je pred predavanjem zahvalila številnim sodelujočim.

Dr. Janez Bogataj je predavanje začel z rekom, da jemo zato, da živimo, a ne živimo zato, da bi le jedli. Poudaril je, da skozi hrano lahko spoznavamo ljudi, njihov način življenja, družbene odnose. Spregovoril je o prvi kuharski bukvi Valentina Vodnika, neškropljenih jabolkih, ki so manjša in se zdijo bolj piškava, kar je daleč od resnice; zlatovščici, ki je pravzaprav zlatovčica, slovenskih avtohtonih svinjah; krompirju, ki združuje ljubitelje praženega krompirja celo v druš­tva, in številnih drugih zanimivih temah, tudi o tem, kaj je uspelo Italijanom skozi čas narediti iz pizze.

Petkov večer se je zaključil s koncertom Brencl Bande na trgu pred cerkvijo. V soboto ste lahko obiskali kulinarično tržnico: v soboto so stojnice napolnile jedi iz Lendave, tudi znameniti bograč; tamburaši in folklorne skupine so začeli glasbeni del, ki se je nadaljeval z večernim koncertom Juana Vasleta; nedelja pa je bila namenjena oljkam, olju, vinu, tartufom in domačim podeželskim ženam. Obiskovalce je najbolj zanimala stojnica z oljčnim oljem zgovornega Dušana Moljka in tista, založena z soljo, solnim cvetom iz piranskih solin. Društvo za trajnostni razvoj Istre je med drugim Gorenjcem predstavilo posebnost: zeliščni namaz Pesto Piranesse iz plodov piranskih kaper, ob stojnici Oljkarskega društva Štorta Piran so razložili, kako se olje poizkusi, če ti ga ponudijo v kozarcu; kup izdelkov z istrskimi tartufi se je smehljal s sosednje stojnice Zigante, na pokušino vina pa so vabili kleti Černe iz okolice Ankarana, Korenika in Moškon s Kort in turistična kmetija Bordon iz Dekanov.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 21. november 2013 / 12:35

Odpisani v akciji

Šenčur – V soboto, 23. novembra, bo v Lager Baru akustični koncert skupine Odpisani.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 23. januar 2014 / 15:08

Hiše nikakor ne bi mogli rešiti

Z zaslišanjem sodnega izvedenca gradbene stroke se je nadaljeval pravdni postopek, ki ga je proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji sprožila družina Bremec.

Rekreacija / četrtek, 23. januar 2014 / 15:07

Da ne bi nasankali …

… je dobro vedeti, kako se sanka in katere sani so dobre, katere hitre in katere so domače.

Razvedrilo / četrtek, 23. januar 2014 / 15:02

Za rojstni dan je dobila novo streho

Marinka Tomažin iz Srednje vasi pri Šenčurju je praznovala šestdeset let.

Avtomobilizem / četrtek, 23. januar 2014 / 15:01

Goodyearova raziskava

Večina žensk se pozimi s strahom usede za volan, saj se bojijo izgube nadzora nad vozilom.

Kultura / četrtek, 23. januar 2014 / 15:00

Pot v fiks

Rekvijem za sanje: gledališka zasedba Mladinskega odra Kranj nadaljuje z odličnimi predstavami.