Laiki največ nabirajo jurčke, lisičke in marele. Na sliki so še golobice in sirovka. Po zakonu smete nabrati največ dva kilograma gob na dan na osebo. (Foto: Tina Dokl)

Teden za gobarjenje

Zemlja se je v zadnjih tednih zelo segrela, zatem pa je padlo dovolj padavin, ki so zemljo namočile. Prava kombinacija torej, ki je postregla s povečano rastjo gob, predvsem na Pokljuki in Jelovici.

Kranj - »Rast gob v minulih dneh je bila sicer neenakomerna, odvisno od tega, kje je padlo več dežja. Pokljuka je imela veliko gob, slišim da tudi Jelovica, območje Karavank pa bistveno manj. Za to, da se pod zemljo razraste micelij, goba potrebuje deset do štirinajst dni in na omenjenih planotah je kar nekaj časa »zalivalo« in zemlja se ni izsušila,« je pojasnil Bojan Arzenšek iz Gobarskega društva Kranj in dodal, da izrazita rast v teh dneh že pojenjuje: »Morda jih bo zdaj več v Karavankah, kjer je bilo nekaj dežja v začetku tedna.«

Gobarska sezona za dobre poznavalce traja skoraj celo leto, z izjemo obdobja zelo nizkih temperatur. »Začetek marca se prebujajo gobe marčnice, sredi aprila mavrahi (smrčki) in teh je bilo letos veliko. Prvi bum jurčkov borovih gobanov - je ponavadi od 15. maja do 30. maja. Lisičke so tipično poletne gobe, rastejo od sredine -junija dalje in rabijo malo dežja. Poletni jurčki so bistveno slabši, bolj črvivi kot tisti, ki rastejo od sredine septembra dalje,« je povedal Arzenšek in opozoril, na kaj je treba biti pozoren pri nabiranju gob: »Nevarno je, da pobirate preveč mlade primerke gob, ki še niso povsem razpoznavni in jih lahko zamenjate z drugimi gobami. Tudi pri čiščenju gob je treba biti pozoren, da ni kak mlajši sonabiralec gob dal v košaro nepravo. Gobe se malce spremenijo tudi s starostjo, smrtno strupena zelena mušnica se lahko zelo podobno posuši kot stara marela.«

»V Sloveniji poznamo več kot 3000 vrst gob, od tega je užitnih približno 500 vrst,« je še pojasnil Bojan Arzenšek. Če niste povsem prepričani, ali je goba v košari prava, jo lahko prinesete pokazat gobarjem iz Gobarskega društva Kranj. V poletnem času se sestajajo vsak ponedeljek med sedmo in pol deveto zvečer v prostorih balinišča na Planini v Kranju. In ne pozabite: po zakonu smete nabrati največ dva kilograma gob na dan na osebo. Nabira se jih v zračno embalažo, gobe pa morajo biti grobo očiščene na kraju, kjer so bile utrgane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 5. julij 2013 / 14:59

Na delu je bil požigalec

Kranj - V ponedeljek zvečer je v Kranju zagorelo dvakrat v desetih minutah. Prvič je zagorelo okoli 20.25 v kletnih prostorih stanovanjskega objekta na Ulici Gorenjskega odreda, v plamenih...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:34

Bogastvo družinskih zgodb

V Mestni knjižnici Kranj bodo v torek, 30. septembra, ob 17. uri odprli razstavo z naslovom Gorenjska v času prve svetovne vojne 1914–1918.

Kronika / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:32

V podvoz nekdo nasul skale

V podvoz gorenjske avtoceste v Britofu pri Kranju je nekdo z njive navozil precejšnjo količino skal in s tem preprečil uporabo poti.

Zanimivosti / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:31

Netopirji so koristni, a ogroženi

Člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev so prejšnjo soboto pripravili delovno akcijo v Češnjevku – na podstrehi tamkajšnje cerkve so čistili njihove iztrebke, ki so odlično gnoj...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:28

Za še bolj zelen Vršič

Erjavčeva koča je kot druga na Vršiču dobila malo komunalno čistilno napravo. Preostalih pet koč naj bi jo dobilo do konca leta 2015.

Tržič / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:27

Pretnarjev nagrajenec v Tržiču

Letošnjo mednarodno Pretnarjevo nagrado je prejel Zdravko Kecman, ambasador slovenske književnosti in jezika ter slovenskih kultur. Gostili so ga tudi v Tržiču.