Laiki največ nabirajo jurčke, lisičke in marele. Na sliki so še golobice in sirovka. Po zakonu smete nabrati največ dva kilograma gob na dan na osebo. (Foto: Tina Dokl)

Teden za gobarjenje

Zemlja se je v zadnjih tednih zelo segrela, zatem pa je padlo dovolj padavin, ki so zemljo namočile. Prava kombinacija torej, ki je postregla s povečano rastjo gob, predvsem na Pokljuki in Jelovici.

Kranj - »Rast gob v minulih dneh je bila sicer neenakomerna, odvisno od tega, kje je padlo več dežja. Pokljuka je imela veliko gob, slišim da tudi Jelovica, območje Karavank pa bistveno manj. Za to, da se pod zemljo razraste micelij, goba potrebuje deset do štirinajst dni in na omenjenih planotah je kar nekaj časa »zalivalo« in zemlja se ni izsušila,« je pojasnil Bojan Arzenšek iz Gobarskega društva Kranj in dodal, da izrazita rast v teh dneh že pojenjuje: »Morda jih bo zdaj več v Karavankah, kjer je bilo nekaj dežja v začetku tedna.«

Gobarska sezona za dobre poznavalce traja skoraj celo leto, z izjemo obdobja zelo nizkih temperatur. »Začetek marca se prebujajo gobe marčnice, sredi aprila mavrahi (smrčki) in teh je bilo letos veliko. Prvi bum jurčkov borovih gobanov - je ponavadi od 15. maja do 30. maja. Lisičke so tipično poletne gobe, rastejo od sredine -junija dalje in rabijo malo dežja. Poletni jurčki so bistveno slabši, bolj črvivi kot tisti, ki rastejo od sredine septembra dalje,« je povedal Arzenšek in opozoril, na kaj je treba biti pozoren pri nabiranju gob: »Nevarno je, da pobirate preveč mlade primerke gob, ki še niso povsem razpoznavni in jih lahko zamenjate z drugimi gobami. Tudi pri čiščenju gob je treba biti pozoren, da ni kak mlajši sonabiralec gob dal v košaro nepravo. Gobe se malce spremenijo tudi s starostjo, smrtno strupena zelena mušnica se lahko zelo podobno posuši kot stara marela.«

»V Sloveniji poznamo več kot 3000 vrst gob, od tega je užitnih približno 500 vrst,« je še pojasnil Bojan Arzenšek. Če niste povsem prepričani, ali je goba v košari prava, jo lahko prinesete pokazat gobarjem iz Gobarskega društva Kranj. V poletnem času se sestajajo vsak ponedeljek med sedmo in pol deveto zvečer v prostorih balinišča na Planini v Kranju. In ne pozabite: po zakonu smete nabrati največ dva kilograma gob na dan na osebo. Nabira se jih v zračno embalažo, gobe pa morajo biti grobo očiščene na kraju, kjer so bile utrgane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 3. avgust 2011 / 07:00

Letne in koledarske šege

Odlomek iz članka Marije Jerala, objavljen je v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 26. april 2022 / 17:08

Koristni nasveti

Na spletni strani Naša super hrana so tudi nasveti za vrtičkarje.

Kronika / torek, 26. april 2022 / 17:07

Obravnavali že skoraj štiristo prometnih nesreč

Kranj – Gorenjski policisti so letos obravnavali 386 prometnih nesreč, pri čemer so le v preteklem tednu posredovali pri 36 prometnih nesrečah, med katerimi se je v eni nesreči več udeležencev tele...

Radovljica / torek, 26. april 2022 / 17:05

Festival za ljubitelje čokolade

Na devetem Festivalu čokolade v Radovljici se je predstavilo dvajset čokoladnic iz Slovenije, Hrvaške in Italije, med njimi tudi nekaj novih ponudnikov. Za degustacijo je bilo na voljo več kot 150 izd...

Kranj / torek, 26. april 2022 / 17:04

Ločeno obravnavajo le covidne bolnike

Kranj – Iz Zdravstvenega doma (ZD) Kranj so sporočili, da v zabojnikih na dvorišču zdravstvenega doma ohranjajo le še ločeno obravnavo covidnih pacientov, tako otrok kot odraslih. Ostale preglede o...

Kultura / torek, 26. april 2022 / 16:11

Vse leto za Ivetovih sto

V soboto bi slikar Ive Šubic (1922–1989) praznoval stoti rojstni dan. V umetnostnozgodovinski zbirki Loškega muzeja so ob tem odprli razstavo Iz muzejskih depojev: Ive Šubic.