Kumare, hvaležna zelenjava (Foto: Tina Dokl)

Kumare - hvaležna zelenjava

Kumare, posajene v špalirju na prostem, kjer je možna najmanjša poraba zemlje, so zelo donosne.

Sejemo jih po ledenih možeh v maju, obiramo pa po devetih tednih, od konca julija dalje, vsake tri do štiri dni, ko jih vložimo, če so dolge največ 12 cm; iz večjih in daljših pa pripravimo najrazličnejše jedi. Špalir je leseno ogrodje, sestavljeno iz dveh kolov višine 130 cm, zgoraj pa kola povežemo z latvijo dolgo 220 cm. Med to ogrodje napnemo mrežo iz žice ali plastično. Odprtine v mreži so velike 12 x 12 cm. Širina grede je 80 cm in dolga 220 cm. Tik pod mrežo napravimo po dolžini brazdo globoko pet do deset centimetrov, ki ima v sredini dovolj gnoja. Na obeh straneh brazde položimo deske za hojo. V brazdo posadimo semena iz ene male vrečke kumaričnega semena iz trgovine ali doma pridelano seme sorte pariški kornišon. Na teh pičlih dveh kvadratnih metrih lahko pridobimo za 50 kozarcev vloženih kislih kumaric in večjih kumar za druge jedi.

Za dober pridelek moramo upoštevati nekaj navodil. Kumare potrebujejo toploto, veliko vode, zavetje pred vetrom, brez sončne pripeke, dobro gnojenje, najbolje s hlevskim starim gnojem, zdrava tla. Da imamo zdrava tla in neokužena s plesnijo, jih vsako leto sadimo na drugo mesto. Ogrodje za špalir kar prestavimo. Zalivamo jih z mlačno vodo. Za biološko pridelavo si pomagamo tako, da poleg kumar posadimo baziliko, ki ščiti kumare pred plesnijo, in jih zalivamo z vodo, v kateri so bile namočene koprive. Na koncu sezone pustimo kakšno najboljšo kumaro za seme. Seme splaknemo na cedilu in ga posušimo na papirnati brisači. Spomladi seme posejemo. Kumare pripravimo na razne načine, poleg vloženih še pripravimo osvežilen sok, solate, juhe, omake ... Tudi lupina kumar je uporabna in tudi zelo zdrava., saj ima veliko vitamina E veliko silicija in drugih koristni snovi. Sok blaži sončne opekline, otekline in vnetja. Lupina kumar je predvsem zdrava za našo kožo. Naše babice so si po lupljenju kumar namazale obraz s sokom, ki je tik pod lupino kumar, da so imele lepo in zdravo polt. S kumarami lahko tudi shujšamo, saj hrane z manj kalorijami, kot jih imajo kumare, preprosto ni. Lupimo jih od konca, kjer je bil cvet, proti peclju, zato da niso grenke. Lahko jih tudi zamrznemo in uporabljamo med letom.

Vložene kisle kumarice in bučke po moje

Vlagam jih na dva načina; manjše količine - po nekaj kozarcev naenkrat z vročim polnjenjem; večje količine - do 10 kozarcev naenkrat pa s pasterizacijo v pečici. Na enak način vlagam kumarice in mlade bučke, ki jih narežem na kolobarje. Mladih bučk ne lupim. Večje bučke olupim in odstranim semenje. Za en kozarec kumaric ali bučk vedno uporabim: 1 lovorov list, 1 šalotko, 1 kobul kopra, vršiček pehtrana ali šetraja, nekaj zrn popra in pol žličke gorčičnih semen. Po želji lahko dodamo še: feferone, zrnca koriandra ali korenine hrena. Uporabljam 9-odstotni kis za vlaganje oziroma alkoholni kis, ki ga redčim z vodo tako, da dam eno tretjino kisa in dve tretjini vode. Na primer: na liter kisa dam dva litra vode. Tekočino tudi solim in sladkam. Na liter kisa in dva litra vode dam 2 žlici sladkorja in žlico soli. Pri pasterizaciji pa lahko uporabim manj kisa oziroma ga dam po okusu. Vedno vlagam kumarice sorte Pariški kornišon.

Vroče polnjenje s ponovitvijo

Oprane kumarice ali bučke in šalotko naložim tesno v oprane kozarce. Dodam vse dišavnice. Zavrem tekočino iz kisa, vode, soli in sladkorja. Za en dobro naložen standardni kozarec za vlaganje je potrebno zavreti 1 dcl kisa za vlaganje in 2 dcl vode, malenkost soli in slakorja. Vrelo tekočino polijem v naložene kozarce. Kozarce pokrijem s krožnikom. Naslednji dan ali čez 12 ur postopek ponovim zaradi preprečitve kvarjenja in da se kumarice dobro prepojijo s tekočino in uležijo. Tekočino iz kozarcev odlijem v lonec, jo spet zavrem in vlijem nazaj v kozarce s kumaricami ali bučkami. Tekočina mora segati čez zelenjavo, skoraj do vrha. Zato je treba pri drugi kuhi tekočine doliti še kis in vodo v razmerju, če je je premalo v kozarcih in niso kumarice pokrite. Kozarce takoj zaprem s pokrovčki. Kovinske pokrovčke prej prekuham, plastičnih pa ne, ampak jih samo operem z vročo vodo in obrišem. Kozarce pokrijem z odejo, da se počasi ohladijo.

Pasterizacija

Oprane kumarice ali bučke in šalotko naložim v oprane kozarce. Dodam vse dišavnice. Zavrem tekočino iz kisa, vode, soli in sladkorja in jo nalijem v kozarce malo pod vrhom. Pri tem načinu lahko dam manj kisa kot pri vročem polnjenju. Kozarce takoj zaprem s kovinskimi pokrovčki. Kozarce postavim v pečico na globok pekač z malo vode. Pečico prižgem na 85 stopinj Celzija in pustim kozarce v pečici približno pol ure oziroma toliko časa, da vidim dvigovanje mehurčkov v kozarcih. Po pasterizaciji kozarce pustim v pečici en dan, da se počasi ohladijo. Če pa pečico prej potrebujem, kozarce vzamem ven in jih pokrijem z deko ali s toplimi krpami, da se počasi ohladijo. Pasterizacijo lahko naredimo tudi v loncu za pasterizacijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 28. maj 2012 / 07:00

Simon Alič tudi letos rekordno

V tretji izvedbi gorskega teka na progi Kopačnica-Blegoš-Kopačnica je v cilj prvi pritekel Simon Alič in znova postavil rekord proge.

Objavljeno na isti dan


Mengeš / četrtek, 30. maj 2013 / 15:04

Pobuda za izredno sejo o krvavškem vodovodu

Mengeš - Člani Civilne iniciative Mengeš – Alpska voda izpod Krvavca (CIM-AVK) so županu Francu Jeriču in Nadzornemu odboru občine Mengeš podali pobudo za sklic izredne seje občinskega sve...

Nasveti / četrtek, 30. maj 2013 / 14:47

Tanja odgovarja

Lepo vas pozdravljam. Imam nekaj vprašanj, midva oba z možem sva ostala brez službe in me zanima, ali jo bova dobila in kdaj naj bi jo. Zanima pa me tudi najino zdravje in kako bodo otroci...

Razvedrilo / četrtek, 30. maj 2013 / 14:43

Da na dan mladosti

Zala je pred kratkim praznovala rojstni dan, svojemu Jožetu pa dahnila 'da' na dan mladosti.

Šport / četrtek, 30. maj 2013 / 14:21

Naši odbojkarji zanesljivo najboljši

Ljubljana - V prvem krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2014 so naši odbojkarji v dvorani Stožice ta konec tedna z odliko opravili svoje nastope. V treh dneh so trikrat zma...

Šport / četrtek, 30. maj 2013 / 14:12

Še načrtujejo odličja

Letošnja sezona se je sicer za naše veslače že začela, vendar jih najpomembnejše tekme še čakajo, na njih pa načrtujejo tudi odličja.