Aplavz zlatemu utopljencu

Kreta je zemlji ime, na sredi škrlatnega morja, lepi in plodni, z valovi obdani ...,« pravi slepi grški pesnik Homer v Odiseji. Zbogom, lepotica! Naju vabi Santorin, zapeljivi arhipelag kakšnih sedemdeset morskih milj severno. Na otoku Thiri, oblikovanemu kot srp, se na zahodni strani dvigajo ostre črno rdečkaste pečine s tenkimi vodoravnimi belimi plastmi od 150–350 m nad kaldero, zalitim vulkanskim kraterjem. Na vrhu teh pečin kot neznanske jate galebov lebdijo bele vasi z modrimi kupolami kapelic, z modrimi vrati in ograjami ter stoli v kafenionu ter košatimi rdečimi bugenvilijami ... Po strašnem minojskem izbruhu okoli 1600 pred našim štetjem so se potresi skozi stoletja vrstili, zadnji leta 1956 je močno prizadel otok, še posebej vas Oio (izgovori se Io), ki je danes vsa obnovljena in kot velikanska bleščeča pajkova mreža vabi turistične mušice v vinske kleti, na bližnje plaže s črnim peskom, v zlatarne in spominkarne ... ter na vsakodnevno kolosalno predstavo sončnega zahoda. S starega kastela je pogled najbolj veličasten. In ko kot stopljeno zlato žareča obla skozi mavrične barve kaldere in obzorja zdrsne v globočino, verniki sonca zaploskajo in se razvalovijo: pohajkovat, nakupovat, ljubit ali večerjat ... S pogledom na vulkan so cene zasoljene, a se enako dobro je s pogledom na kozarec assyrtika, suhega belega vinčka tudi z manj spektakularnim razgledom.

Paradižnikovi zrezki

Tomatokeftedes

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g češnjevcev

2 srednje veliki čebuli

6 vejic mete

3 vejice peteršilja

2 žlici oljčnega olja

olje za cvrtje

140-150 g moke

sol, poper

8 črnih oliv

4 majhne češnjevce

4 lističe mete za užiten okras

Paradižnike operemo, osušimo, izrežemo pecelj in s paličnim mešalnikom grobo zmeljemo. Čebulo olupimo in sesekljamo na res drobne kockice. Meto in peteršilj splaknemo, osušimo in sesekljamo. Paradižnik zmešamo z zelišči in čebulo, dodamo 2 žlici oljčnega olja in toliko moke, da zmes lahko oblikujemo. Solimo in popramo. V ponvi segrejemo olje. Z jedilno žlico oblikujemo kepice, jih polagamo v olje in sploščimo ter po obeh straneh pečemo 3-4 minute, da so zlato rumene. Odcedimo na kuhinjskem papirju. Na štiri krožnike razporedimo olive in na pol prerezane češnjevce, dodamo zrezke in postrežemo z zeleno solato.

Pomarančna solata s svežimi figami

Za 4 osebe potrebujemo:

2 pomaranči

4 sveže fige

1-2 žlici medu

najboljši je timijanov

1 neškropljeno pomarančo

20 ml metaxe

200 g vaniljinega sladoleda

4 lističe melise za okras

Če ni sezona fig, lahko uporabimo breskve. Pomarančo olupimo tako, da odstranimo vso belo kožico. Fige na hitro splaknemo in osušimo. Oboje narežemo na tenke kolobarčke. Pomarančo ostrgamo in iztisnemo sok. Zmešamo pomarančno lupino in sok, med in metaxo. Na krožnike razporedimo rezine sadja, pokapljamo z medeno mešanico, dodamo sladoled in liste melise za okras. Grške sladice so zelo sladke, zato količino medu prilagodimo svojemu okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / torek, 16. junij 2015 / 13:37

Razgrnjen občinski prostorski načrt

Žiri – V prostorih Občine Žiri so danes javno razgrnili dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Žiri. Javnost ima v času javne razgrnitve možnost dajati pripo...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 3. november 2014 / 15:14

O sodobnem suženjstvu

Kranj – Prešernovo gledališče Kranj bo v sodelovanju z Inštitutom za delavske študije v sklopu dogodka Predstava se predstavi, ki ga pripravlja Klub PGK in na katerem bodo predstavili ustvarjalce p...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:45

Ob ujmah razmislek o zavarovanju nepremičnin

»Naravne ujme so vse pogostejše, zato naj ljudje preverijo, kako imajo zavarovane nepremičnine,« pravi Janka Planinc, direktorica Zavarovalnice Triglav, Območne enote Kranj.

GG Plus / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:42

Raje več delam in manj govorim

»Sem človek dejanj, takega me občani poznajo in to od mene tudi pričakujejo,« pravi novi šenčurski župan Ciril Kozjek.

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:39

Gorenjska je imela dobrega kandidata

Inovativni mladi kmet leta 2014 je postal Boris Uranjek iz Planice pri Framu, gorenjski kandidat na izboru je bil Janez Zupanec iz Vogelj, ki se je predstavil z inovacijo pri pakirni liniji.

Kronika / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:36

Rešujejo tudi z žičnic

Jamarski reševalci so sicer usposobljeni predvsem za reševanje iz jam, toda njihov delokrog je precej širši: med drugim rešujejo tudi z žičnic, kar so pred dnevi vadili na Krvavcu.