Mojstri keramike ob doma izdelani peči za žganje keramike, ki jo je pred leti na simpoziju izdelal udeleženec iz Švice: (z leve) Risto Hämäläinen, Niko Zupan, Peteris Martinsons, Ruthanne Tudball, Melanie Brown, Dani Žbontar in v prvi vrsti Barba Štembergar Zupan, Ljubica Jocić Knežević in Jane Jermyn.

Ustvarja srce, delajo roke

Pri Barbi in Niku v Vogljah poteka že 7. mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje. Vrhunski mojstri keramike menijo, da gre za enega najboljših tovrstnih simpozijev na svetu.

Ko sem se sredi tedna oglasil na prizorišču že 7. Mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje, ki tudi letos poteka v Vogljah v lončarskem ateljeju na domu neutrudnih organizatorjev Barbe Štembergar Zupan in Nika Zupana, je bilo vse tako, kot mora biti. Potem ko je jutranja nevihta nekoliko oprala nebo, so v prijetni senci dreves na najbolj svetovljanskem vrtu v Sloveniji oziromav nekoliko soparnejšem okolju ateljeja ustvarjali sami vrhunski mojstri umetniške keramike. Ker je simpozij, ta traja že od začetka julija, v zaključnem delu, so udeleženci svoje umetnine, izdelane iz različnih vrst gline in porcelana, v največji meri že pripravljali za žganje, opravljali še zadnje popravke na izdelkih in dodajali glazure.

V ateljeju najprej srečam Ruthanne Tudball iz Velike Britanije, ki je v Sloveniji prvič. Za simpozij, Barba in Niko vselej skrbno izbereta udeležence, saj povabita le vrhunske mojstre, jo je priporočil lanski udeleženec Steve Mattison, ki ima podobno vsakoletno kolonijo na Madžarskem. »Tu imamo vse, kar si želimo, material, ki ga potrebujemo pri delu, prijetno in ustvarjalno vzdušje in čudovito okolje. Živim sicer v Angliji, kamor sem prišla iz Kalifornije in tu je pogled na gore edinstven,« je povedala Tudballova. Nedaleč od nje je ustvarjala Jane Jermyn z Irskega: »Delam abstraktne organske forme iz narave. Za tole so me inspirirali kapniki iz Postojnske jame,« pokaže na izdelek, podoben umetninam narave iz naše kraške jame. Dela v prostoru, ker se zunaj zaradi vročine prehitro suši, in da takega poletja na Irskem nimajo, še dodaja.

V delo sta v sosednjem prostoru zatopljena Ljubica Jocić Knežević iz Srbije in Risto Hämäläinen s Finskega. »Običajno delamo v tišini svojih ateljejev in šele, ko dela postavimo na ogled, ponavadi diskutiramo o njih, tu, na simpoziju, pa se med seboj spoznavamo in opazujemo drug drugega v njegovem delovnem procesu. Sama že dolgo časa ne delam glazure, ampak teksture vtisnem v kalup, ko pa sem pri tem opazovala Rista, je to v meni spet prebudilo željo po mojem »starem načinu«. To, kar sva tukaj naredila skupaj, ni popolno, in prav v tem je lepota, da z izmenjavo mnenj in znanj najprej eksperimentiramo,« je povedala Jocić Kneževićeva.

Melanie Brown iz Velike Britanije, profesorica na likovni akademiji v Londonu, na glineno podlago poslikava motiviko antičnih mozaikov iz Grčije in Italije. Ti so jo na njenih številnih potovanjih po tem delu Evrope očarali, zato so že dolgo njen ustvarjalni izziv. Nedaleč od nje je v delo zatopljena poleg Barbe in Nika edina letošnja udeleženka iz Slovenije Dani Žbontar, Brežičanka iz Ljubljane, po poklicu arhitektka. »Izdelek se imenuje »Zavržena«,« mi razloži, saj je njen kos, pri tem uporablja šamotiran porcelan, res videti kot zavržen kos papirja. Da vsekakor uživa v eminentni družbi profesorjev keramike. Da je vzdušje izredno delavno, med največjimi garači pa je zagotovo Peteris Martinsons, vrhunski mojster iz Latvije, ki je prejšnji dan kljub enainosemdesetim letom delal vse tja do polnoči in še dlje. Poiščem ga v drugem koncu vrta pod senco velikega oreha. »Če sprejmeš delo, ga moraš v pravem času opraviti do konca. Do izdelka imaš neko odgovornost,« je kratek in jasen. Da je bržkone prvi zvezdnik letošnjega simpozija, Latvijci pa ga imajo za enega od svojih nacionalnih bogastev, pravi Niko, ki vseskozi skrbi, da umetniki dobijo vse, kar potrebujejo. Skupaj z Barbo vselej znata pocrkljati goste, v popolnosti pa se posvetita tudi številnim obiskovalcem, ki si pridejo pogledat, kako delajo mojstri keramike. »Žal ni profesorjev z naših umetniških akademij. Tudi gostje jih pogrešajo in ne morejo razumeti, kako ob tako kvalitetnih ustvarjalcih v Sloveniji sploh ne obstaja uradno izobraževanje na tem področju,« vsako leto znova ugotavlja Barba. Z Nikom, če imata le čas, tudi sama v roke vzameta glino. Sta ustaljen tandem in hote ali ne dajeta občutek, da vse to počneta z neznosno lahkostjo. Jasno, letos že sedmič z užitkom. Pravita, da je volje in želja za V-oglje tudi za prihodnja leta še dovolj. Simpozij se bo končal v soboto s pregledom ustvarjenih del in pogovorom o njih.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 12. april 2008 / 07:00

Z mlado ekipo ostali v ligi

Članska ekipa Košarkarskega kluba Radovljica je z mlado ekipo ostala v drugi slovenski košarkarski ligi.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...