Vsak kruh z rženo moko še ni ržen

V Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da vsak kruh, ki vsebuje nekaj ržene moke, še ni ržen. V petih prodajalnah so jim prodali takšnega, da ni ustrezal senzoričnim zahtevam.

Pri raziskavi so bili pozorni tudi na ceno kruha. Za rženi kruh se je gibala od 1,49 do 4,88 evra, za rženi mešani kruh pa od 1,59 do 2,88 evra. Tudi tokrat se je izkazalo, da cena vedno ne odraža (senzorične) kakovosti. Za najboljše ocenjeni rženi kruh so odšteli 2,92 evra za kilogram, kar je občutno manj od najdražjega, ki pa je prejel le oceno zadovoljivo.

Kranj - V Zvezi potrošnikov Slovenije so pred nedavnim ugotavljali, kakšen kruh bodo dobili v trgovinah, če bodo zahtevali rženega. Za potrebe raziskave so v trinajstih različnih prodajalnah kupili devetnajst vzorcev kruha, od tega so jim deset vzorcev prodali kot ržen kruh, devet pa kot mešani ržen kruh. Preverili so sestavine kruha, senzorične lastnosti in ceno, pri predpakiranem kruhu pa tudi označbe (rok uporabnosti).

Kot je pojasnila dr. Tanja Pajk Žontar iz zveze potrošnikov, se rženi in rženi mešani kruh razlikujeta predvsem v količini ržene moke, to pa vpliva tudi na senzorične lastnosti kruha. Po pravilniku o kakovosti pekovskih izdelkov mora biti v rženem kruhu vsaj štiri petine ržene moke, do ene petine je lahko pšenične; takšen kruh je običajno temnejši in bolj »zbit«. Rženi mešani kruh mora vsebovati najmanj 51 odstotkov ržene moke in je v primerjavi z rženim svetlejši in tudi mehkejši. Ponekod osnovnim sestavinam kruha dodajajo aditive za lažje oblikovanje testa, za uravnavanje kislosti in za to, da kruh ostane dalj časa svež, pa tudi začimbe, predvsem kumino, koromač in janež.

V zvezi potrošnikov so tudi preverili, ali v trgovini znajo povedati potrošnikom, kaj je zamešano v kruhu. »V večini prodajaln so nam brez večjih težav postregli s seznamom sestavin, res pa je, da je bil ta ponekod pomanjkljiv – ni bil naveden tip moke ali pa niso vedeli, kateri aditiv je v kruhu, « je povedala Pajk Žontarjeva. Pri senzoričnem ocenjevanju so ocenjevali obliko in videz kruha, videz in lastnosti skorje, videz, strukturo in prožnost sredice ter vonj in okus kruha. Osem vzorcev je dobilo oceno »zelo dobro«, trije »dobro«, eden »zadovoljivo« in dva oceno »pomanjkljivo«, pet vzorcev pa po oceni strokovnjakov ni ustrezalo senzoričnim zahtevam za rženi oz. rženi mešani kruh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 20. december 2015 / 12:20

Ostra žaga

Veliki greben (2076 m) – Dovolj je bilo kratko elektronsko sporočilo in že sva bila dogovorjena, da obiščeva manj znan, predvsem pa manj obiskan greben v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 11. februar 2017 / 18:46

Taša po dveh letih znova na odru

V Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah bo to nedeljo ob 19.30 koncert Nataše Vester Trseglav, ki deluje pod umetniškim imenom Taša. Vsestranska glasbenica, pevka in pianistka se tako po dveh leti...

Razvedrilo / sobota, 11. februar 2017 / 18:44

Ovčar Marko na Breznici

V Gledališču Julke Dolžan so pripravili odrsko uprizoritev Jalnove kmečke povesti.

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2017 / 18:42

Pridelava zelišč

Zgornje Gorje – V Gorjanskem domu v Zgornjih Gorjah bo v torek, 14. februarja, ob 9.30 predavanje o pridelovanju zelišč. Predavala bo kmetijska svetovalka Tatjana Grilc.

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2017 / 18:41

Ekološko pridelovanje je korak naprej

Kranj – Društvo Sorško polje bo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije pripravilo v sredo, 15. febru...

Kultura / sobota, 11. februar 2017 / 18:40

Od pekov do kovačev

V Galeriji Kranjske hiše je na ogled manjša razstava na temo Obrti v Kranju v Prešernovem času. Prednjačile pekarije in gostilne.