Vsak kruh z rženo moko še ni ržen

V Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da vsak kruh, ki vsebuje nekaj ržene moke, še ni ržen. V petih prodajalnah so jim prodali takšnega, da ni ustrezal senzoričnim zahtevam.

Pri raziskavi so bili pozorni tudi na ceno kruha. Za rženi kruh se je gibala od 1,49 do 4,88 evra, za rženi mešani kruh pa od 1,59 do 2,88 evra. Tudi tokrat se je izkazalo, da cena vedno ne odraža (senzorične) kakovosti. Za najboljše ocenjeni rženi kruh so odšteli 2,92 evra za kilogram, kar je občutno manj od najdražjega, ki pa je prejel le oceno zadovoljivo.

Kranj - V Zvezi potrošnikov Slovenije so pred nedavnim ugotavljali, kakšen kruh bodo dobili v trgovinah, če bodo zahtevali rženega. Za potrebe raziskave so v trinajstih različnih prodajalnah kupili devetnajst vzorcev kruha, od tega so jim deset vzorcev prodali kot ržen kruh, devet pa kot mešani ržen kruh. Preverili so sestavine kruha, senzorične lastnosti in ceno, pri predpakiranem kruhu pa tudi označbe (rok uporabnosti).

Kot je pojasnila dr. Tanja Pajk Žontar iz zveze potrošnikov, se rženi in rženi mešani kruh razlikujeta predvsem v količini ržene moke, to pa vpliva tudi na senzorične lastnosti kruha. Po pravilniku o kakovosti pekovskih izdelkov mora biti v rženem kruhu vsaj štiri petine ržene moke, do ene petine je lahko pšenične; takšen kruh je običajno temnejši in bolj »zbit«. Rženi mešani kruh mora vsebovati najmanj 51 odstotkov ržene moke in je v primerjavi z rženim svetlejši in tudi mehkejši. Ponekod osnovnim sestavinam kruha dodajajo aditive za lažje oblikovanje testa, za uravnavanje kislosti in za to, da kruh ostane dalj časa svež, pa tudi začimbe, predvsem kumino, koromač in janež.

V zvezi potrošnikov so tudi preverili, ali v trgovini znajo povedati potrošnikom, kaj je zamešano v kruhu. »V večini prodajaln so nam brez večjih težav postregli s seznamom sestavin, res pa je, da je bil ta ponekod pomanjkljiv – ni bil naveden tip moke ali pa niso vedeli, kateri aditiv je v kruhu, « je povedala Pajk Žontarjeva. Pri senzoričnem ocenjevanju so ocenjevali obliko in videz kruha, videz in lastnosti skorje, videz, strukturo in prožnost sredice ter vonj in okus kruha. Osem vzorcev je dobilo oceno »zelo dobro«, trije »dobro«, eden »zadovoljivo« in dva oceno »pomanjkljivo«, pet vzorcev pa po oceni strokovnjakov ni ustrezalo senzoričnim zahtevam za rženi oz. rženi mešani kruh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / torek, 1. julij 2014 / 13:24

Pomen in uporaba mineralov pri zdravi pridelavi hrane

Naklo – V Vita centru v Naklem bo danes ob 18. uri brezplačna delavnica na temo Pomen in uporaba mineralov pri zdravi pridelavi hrane. Delavnico bo vodila univerzitetna diplomirana inženirka agrono...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Članska reprezentanca v Kranju

Kranj – Včeraj ob 10. uri se je na kranjskem pokritem olimpijskem bazenu zbrala slovenska članska vaterpolska reprezentanca in nadaljevala s pripravami, ki so jih začeli v Kopru...

Šport / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Za Triglav in Domžale le točka

Kranj – Konec tedna so se odigrale tekme v vseh petih ligah. V prvi ligi je bila bera točk za predstavnike Gorenjske v 11. krogu nekoliko slabša. Točko je osvojil le kranjski Tri...

Šport / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Triglav uspešen konec tedna

Kranj - Kranjski hokejski klub pridno nabira točke. V prvenstvu Slohokej za člane so Kranjčani v soboto slavili na Bledu, kjer so premagali domači HDD Bled s 4:1 in so trenutno s...

Šport / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Kegljanje: 2. krog - Ljubelj moški ob točko, ženske ob obe v Tržiču

V 1. A ligi moški, so kegljači Triglav Kranj zabeležili drugo zaporedno zmago, tokrat je padla ekipa Proteus-Liv kar 7:1, prav obratno je bilo pri kegljačicah, kjer je slavila ekipa Proteus tudi...

GG Plus / ponedeljek, 26. september 2011 / 07:00

Za otroka ni "lahke" ločitve

V Sloveniji se po podatkih razveže že vsak tretji par. Vsaka razveza je težka, še zlasti za otroke. Pogovarjali smo se s psihologinjo Branko Stare Ravnik, ki na Centru za socialno delo Jesenice že tri...