Vsak kruh z rženo moko še ni ržen

V Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da vsak kruh, ki vsebuje nekaj ržene moke, še ni ržen. V petih prodajalnah so jim prodali takšnega, da ni ustrezal senzoričnim zahtevam.

Pri raziskavi so bili pozorni tudi na ceno kruha. Za rženi kruh se je gibala od 1,49 do 4,88 evra, za rženi mešani kruh pa od 1,59 do 2,88 evra. Tudi tokrat se je izkazalo, da cena vedno ne odraža (senzorične) kakovosti. Za najboljše ocenjeni rženi kruh so odšteli 2,92 evra za kilogram, kar je občutno manj od najdražjega, ki pa je prejel le oceno zadovoljivo.

Kranj - V Zvezi potrošnikov Slovenije so pred nedavnim ugotavljali, kakšen kruh bodo dobili v trgovinah, če bodo zahtevali rženega. Za potrebe raziskave so v trinajstih različnih prodajalnah kupili devetnajst vzorcev kruha, od tega so jim deset vzorcev prodali kot ržen kruh, devet pa kot mešani ržen kruh. Preverili so sestavine kruha, senzorične lastnosti in ceno, pri predpakiranem kruhu pa tudi označbe (rok uporabnosti).

Kot je pojasnila dr. Tanja Pajk Žontar iz zveze potrošnikov, se rženi in rženi mešani kruh razlikujeta predvsem v količini ržene moke, to pa vpliva tudi na senzorične lastnosti kruha. Po pravilniku o kakovosti pekovskih izdelkov mora biti v rženem kruhu vsaj štiri petine ržene moke, do ene petine je lahko pšenične; takšen kruh je običajno temnejši in bolj »zbit«. Rženi mešani kruh mora vsebovati najmanj 51 odstotkov ržene moke in je v primerjavi z rženim svetlejši in tudi mehkejši. Ponekod osnovnim sestavinam kruha dodajajo aditive za lažje oblikovanje testa, za uravnavanje kislosti in za to, da kruh ostane dalj časa svež, pa tudi začimbe, predvsem kumino, koromač in janež.

V zvezi potrošnikov so tudi preverili, ali v trgovini znajo povedati potrošnikom, kaj je zamešano v kruhu. »V večini prodajaln so nam brez večjih težav postregli s seznamom sestavin, res pa je, da je bil ta ponekod pomanjkljiv – ni bil naveden tip moke ali pa niso vedeli, kateri aditiv je v kruhu, « je povedala Pajk Žontarjeva. Pri senzoričnem ocenjevanju so ocenjevali obliko in videz kruha, videz in lastnosti skorje, videz, strukturo in prožnost sredice ter vonj in okus kruha. Osem vzorcev je dobilo oceno »zelo dobro«, trije »dobro«, eden »zadovoljivo« in dva oceno »pomanjkljivo«, pet vzorcev pa po oceni strokovnjakov ni ustrezalo senzoričnim zahtevam za rženi oz. rženi mešani kruh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 10. september 2020 / 11:57

Turki že vrtajo v Karavanke

Na Hrušici so stekla prva dela pri izkopu druge cevi avtocestnega predora Karavanke. Srečno!« Tako so tvitnili v sredo, 26. avgusta, na Darsu in s tem oznanili začetek ta čas največjega pr...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Smrt na bencinskem servisu

Jesenice - Na bencinskem servisu Hrušica na avtocesti mimo Jesenic so v sredo našli moško truplo, so sporočili s kranjske policijske uprave. Operativno komunikacijski center v Kr...

Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Kriminal

Prijeli mlada preprodajalca Domžale - V Domžalah so policisti odvzeli prostost osemnajstletnima domačinoma, ker naj bi preprodajala prepovedano drogo....

Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Nesreče

Kolesar umrl v bolnišnici Moste - V Kliničnem centru v Ljubljani je v sredo za posledicami prometne nesreče umrl šestdesetletni moški iz okolice Žirov...

Kultura / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Razstava Ona v noši

S predstavitvijo knjige etnologa Bojana Knifica Ko v nošo se odenem in odprtjem fotografske razstave Primoža Hienga se je prejšnjo nedeljo v Budnarjevi muzejski hiši v Zg. Palovčah začelo pestro...

Kultura / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

V Linhartovi dvorani zadovoljni z obiskom

Radovljica - »Obisk dogodkov se letos kljub recesiji ni zmanjšal,« je zadovoljen Andrej Kokot, direktor Linhartove dvorane Radovljica. »S številom obiskovalcev s...