Skladatelj za orkester in kuhalnico

Leta 2008 je bilo v mestu Lucci, enem najlepših krajev v Toskani, vse v znamenju Giacomma Puccinija. Razstava o njem, zaprta rojstna hiša zaradi družinskih zdrah, pred njo maestro v bronu, lagodno sedeč v naslanjaču s cigaro v roki, spominki vseh sort ... V vseh boljših oštarijah naj bi (po turističnih vodnikih) pripravljali jedi po njegovih receptih. Ko sva s sestro hoteli Rossinijev meni za sladokusce, je »že zmanjkalo« in napol smeje in napol v jezi sva najprej spili ena koktajl Puccini in druga koktajl Rossini in nato pojedli ekološko pico, kar je zadoščalo za očarljiv sprehod vzdolž 4,2 km dolgega mestnega obzidja po 8 m široki poti v senci dreves. Puccini (1858 Lucca - 1926 Bruselj) je ljubil svoje mesto, ki ga za njegovega življenja ni preveč častilo. Po družinski tradiciji bi moral po dedovih in očetovih stopinjah postati organist v Domu San Martino.

 

Seštevek dedovih in očetovih let za orglami se je ustavil pri številki 124. Ko je bilo več kot nadarjenemu Giacommu sedemnajst let, so nasprotniki njegovega ognjevitega igranja na orgle pobesneli: »To je cerkev, to ni teater!« In Lucca je izgubila izjemnega organista, ki je šel študirat v Milano - svet pa je odkril enega največjih opernih skladateljev, ki je poleg dirigentske palice vihtel tudi kuhalnico. Puccini je imel rad tudi ženske, čolne in avtomobile ... a o tem prihodnjič.

 

Koktajl Puccini

 

Za 1 kozarec potrebujemo:

3/10 soka mandarin

7/10 dobre penine

skledo ledu

6 kozarcev za penino

1 neškropljeno pomarančo za okras

 

Vsak kozarec najprej ohladimo tako, da ga napolnimo z ledenimi kockami, nekajkrat premešamo z dolgo žličko, nato pa led odstranimo.

 

Mandarine (klementine) iztisnemo; v kozarec nalijemo sok in penino v danem razmerju, premešamo z barsko žlico ter okrasimo s kolobarčkom pomaranče.

 

Koktajl Rossini

 

Za 1 kozarec potrebujemo:

1/3 svežega jagodnega pireja

2/3 penine

nekaj kapljic limoninega soka

sladkorni sirup po želji

cele jagode za okras

 

Jagode zmeljemo z limoninim sokom (in nekaj kapljicami) sladkornega sirupa. V vsak kozarec damo malo ledu ter v danem razmerju dolijemo jagodni pire in penino. Okrasimo z jagodo.

 

Blitvino gnezdo z zelišči

 

Nido de Bietola alle Erbe

 

Za 4 osebe potrebujemo:

1,2 kg blitve

1 l vode

1 in pol žličke morske soli

2 žlici oljčnega olja

150 g pecorina ali sira po izbiri

1/3 žličke muškatnega oreška

pol čajne žličke popra ali po okusu

1 žlico origana

 

V vodo damo tri četrt žličke soli in zavremo. Blitvi odrežemo beli del stebel, jo zrežemo na večje kosce, blanširamo 3-5 minut in odcedimo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Naoljimo pekač. Iz začimb, soli in blitve naredimo 6 trdih krogel, jih zložimo v pekač, vanje z žlico vdolbemo gnezda in jih napolnimo z drobno narezanim pecorinom ter posujemo z origanom. Pečemo približno 25 minut oziroma dokler se sir ne stopi. Če se bojimo, da bi krogle izgubile obliko, vzamemo pekač za mafine, iz papirja za peko izrežemo primerne kvadratke, jih naoljimo, damo v skledice pekača in napolnimo z začinjeno blitvo. Postrežemo z dobrim kmečkim kruhom.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / sreda, 8. junij 2016 / 10:40

Srečali so se najstarejši Šenčurjani

Letošnjemu že tradicionalnemu srečanju upokojencev, starih 77 let in več, se je v Šenčurju pridružilo 205 starejših občanov. Posebno pozornost so namenili zakoncema Grilc, ki sta poročena od leta 1961...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Moja soba in tvoj konj

Estradnice dobivajo sobe, fotografi razstavljajo, ljudje še vedno berejo z Manco, šport je zanimiv le, če je res ekstremen, v Celovcu bodo preskakovali ovire in razkazovali konje, slovenski barmani pa...

Prosti čas / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Brat vse vidi, brat vse ve: Vratovi na prepihu

V nedeljo se bomo na lokalnih volitvah odločali, kdo bodo tisti župani in občinski svetniki, ki jim bomo štiri leta dihali za ovratnike.

Prosti čas / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Nominator

Ob pogledovanju na predvolilno sporočilno preproščino, si ne morem reči kaj drugega kot, škoda. Le zelo redki v svojih »nagovorih«, izgledajo, kot bi morali. Vsaj simpatično, če ne še vs...

Prosti čas / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Jubilejni koncert

Cerkveni ženski pevski zbor Andreja Vavkna iz Cerkelj praznuje 25 let delovanja.

Kranj / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Slovenski mjuzikl viže inu griže

Kranj - Prešernovo gledališče je bilo v sredo zvečer prežeto s slovenskimi ljudskimi pesmimi, ki so jih mladi pevci in glasbeniki zapeli na izviren način. Nena Močnik je do...