Skladatelj za orkester in kuhalnico

Leta 2008 je bilo v mestu Lucci, enem najlepših krajev v Toskani, vse v znamenju Giacomma Puccinija. Razstava o njem, zaprta rojstna hiša zaradi družinskih zdrah, pred njo maestro v bronu, lagodno sedeč v naslanjaču s cigaro v roki, spominki vseh sort ... V vseh boljših oštarijah naj bi (po turističnih vodnikih) pripravljali jedi po njegovih receptih. Ko sva s sestro hoteli Rossinijev meni za sladokusce, je »že zmanjkalo« in napol smeje in napol v jezi sva najprej spili ena koktajl Puccini in druga koktajl Rossini in nato pojedli ekološko pico, kar je zadoščalo za očarljiv sprehod vzdolž 4,2 km dolgega mestnega obzidja po 8 m široki poti v senci dreves. Puccini (1858 Lucca - 1926 Bruselj) je ljubil svoje mesto, ki ga za njegovega življenja ni preveč častilo. Po družinski tradiciji bi moral po dedovih in očetovih stopinjah postati organist v Domu San Martino.

 

Seštevek dedovih in očetovih let za orglami se je ustavil pri številki 124. Ko je bilo več kot nadarjenemu Giacommu sedemnajst let, so nasprotniki njegovega ognjevitega igranja na orgle pobesneli: »To je cerkev, to ni teater!« In Lucca je izgubila izjemnega organista, ki je šel študirat v Milano - svet pa je odkril enega največjih opernih skladateljev, ki je poleg dirigentske palice vihtel tudi kuhalnico. Puccini je imel rad tudi ženske, čolne in avtomobile ... a o tem prihodnjič.

 

Koktajl Puccini

 

Za 1 kozarec potrebujemo:

3/10 soka mandarin

7/10 dobre penine

skledo ledu

6 kozarcev za penino

1 neškropljeno pomarančo za okras

 

Vsak kozarec najprej ohladimo tako, da ga napolnimo z ledenimi kockami, nekajkrat premešamo z dolgo žličko, nato pa led odstranimo.

 

Mandarine (klementine) iztisnemo; v kozarec nalijemo sok in penino v danem razmerju, premešamo z barsko žlico ter okrasimo s kolobarčkom pomaranče.

 

Koktajl Rossini

 

Za 1 kozarec potrebujemo:

1/3 svežega jagodnega pireja

2/3 penine

nekaj kapljic limoninega soka

sladkorni sirup po želji

cele jagode za okras

 

Jagode zmeljemo z limoninim sokom (in nekaj kapljicami) sladkornega sirupa. V vsak kozarec damo malo ledu ter v danem razmerju dolijemo jagodni pire in penino. Okrasimo z jagodo.

 

Blitvino gnezdo z zelišči

 

Nido de Bietola alle Erbe

 

Za 4 osebe potrebujemo:

1,2 kg blitve

1 l vode

1 in pol žličke morske soli

2 žlici oljčnega olja

150 g pecorina ali sira po izbiri

1/3 žličke muškatnega oreška

pol čajne žličke popra ali po okusu

1 žlico origana

 

V vodo damo tri četrt žličke soli in zavremo. Blitvi odrežemo beli del stebel, jo zrežemo na večje kosce, blanširamo 3-5 minut in odcedimo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Naoljimo pekač. Iz začimb, soli in blitve naredimo 6 trdih krogel, jih zložimo v pekač, vanje z žlico vdolbemo gnezda in jih napolnimo z drobno narezanim pecorinom ter posujemo z origanom. Pečemo približno 25 minut oziroma dokler se sir ne stopi. Če se bojimo, da bi krogle izgubile obliko, vzamemo pekač za mafine, iz papirja za peko izrežemo primerne kvadratke, jih naoljimo, damo v skledice pekača in napolnimo z začinjeno blitvo. Postrežemo z dobrim kmečkim kruhom.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / / 11:38

Ljudje kot piščanci

V Stolpu intermedijskih umetnosti Škrlovec je na ogled instalacija Maruše Šuštar z naslovom Cena življenja.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / torek, 10. marec 2015 / 12:18

Denacionalizacija vendarle skorajda končana

Na območju radovljiške upravne enote nerešenih le še slabega pol odstotka vseh zadev, med njimi predvsem zemljišča v okviru Triglavskega narodnega parka, ki so predmet vračila Ljubljanski nadškofiji.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. marec 2015 / 12:17

Cerkev očistili iztrebkov

Na podstrešju cerkve v Cerkljah že dolga leta živijo navadni netopirji, ki pa za seboj puščajo tudi iztrebke. In čiščenja slednjih so se v soboto lotili člani društva za proučevanje in varstvo netopir...

Gospodarstvo / torek, 10. marec 2015 / 12:16

Novosti pri davkih v kmetijstvu

Zgornje Gorje – Kmetijska svetovalna služba bo v četrtek, 12. marca, ob pol desetih dopoldne pripravila v Gorjanskem domu v Zgornjih Gorjah predavanje o novostih pri davkih v kmetijstvu. Predavala...

Nasveti / torek, 10. marec 2015 / 12:16

Luskavica ni samo bolezen kože

Luskavica (psoriaza) je večplastna kronična oziroma neozdravljiva avtoimuna sistemska vnetna bolezen, ki ni nalezljiva. Po vsem svetu je okoli sto petindvajset milijonov obolelih, v Sloveniji pa med t...

Kranj / torek, 10. marec 2015 / 12:15

Ustanovljena je komisija za varno kolesarjenje

Od pobude društva Rekreatur do ustanovitve prve komisije, ki bo skrbela za varnost kolesarjev, ni minilo niti leto dni.