Skladatelj za orkester in kuhalnico

Leta 2008 je bilo v mestu Lucci, enem najlepših krajev v Toskani, vse v znamenju Giacomma Puccinija. Razstava o njem, zaprta rojstna hiša zaradi družinskih zdrah, pred njo maestro v bronu, lagodno sedeč v naslanjaču s cigaro v roki, spominki vseh sort ... V vseh boljših oštarijah naj bi (po turističnih vodnikih) pripravljali jedi po njegovih receptih. Ko sva s sestro hoteli Rossinijev meni za sladokusce, je »že zmanjkalo« in napol smeje in napol v jezi sva najprej spili ena koktajl Puccini in druga koktajl Rossini in nato pojedli ekološko pico, kar je zadoščalo za očarljiv sprehod vzdolž 4,2 km dolgega mestnega obzidja po 8 m široki poti v senci dreves. Puccini (1858 Lucca - 1926 Bruselj) je ljubil svoje mesto, ki ga za njegovega življenja ni preveč častilo. Po družinski tradiciji bi moral po dedovih in očetovih stopinjah postati organist v Domu San Martino.

 

Seštevek dedovih in očetovih let za orglami se je ustavil pri številki 124. Ko je bilo več kot nadarjenemu Giacommu sedemnajst let, so nasprotniki njegovega ognjevitega igranja na orgle pobesneli: »To je cerkev, to ni teater!« In Lucca je izgubila izjemnega organista, ki je šel študirat v Milano - svet pa je odkril enega največjih opernih skladateljev, ki je poleg dirigentske palice vihtel tudi kuhalnico. Puccini je imel rad tudi ženske, čolne in avtomobile ... a o tem prihodnjič.

 

Koktajl Puccini

 

Za 1 kozarec potrebujemo:

3/10 soka mandarin

7/10 dobre penine

skledo ledu

6 kozarcev za penino

1 neškropljeno pomarančo za okras

 

Vsak kozarec najprej ohladimo tako, da ga napolnimo z ledenimi kockami, nekajkrat premešamo z dolgo žličko, nato pa led odstranimo.

 

Mandarine (klementine) iztisnemo; v kozarec nalijemo sok in penino v danem razmerju, premešamo z barsko žlico ter okrasimo s kolobarčkom pomaranče.

 

Koktajl Rossini

 

Za 1 kozarec potrebujemo:

1/3 svežega jagodnega pireja

2/3 penine

nekaj kapljic limoninega soka

sladkorni sirup po želji

cele jagode za okras

 

Jagode zmeljemo z limoninim sokom (in nekaj kapljicami) sladkornega sirupa. V vsak kozarec damo malo ledu ter v danem razmerju dolijemo jagodni pire in penino. Okrasimo z jagodo.

 

Blitvino gnezdo z zelišči

 

Nido de Bietola alle Erbe

 

Za 4 osebe potrebujemo:

1,2 kg blitve

1 l vode

1 in pol žličke morske soli

2 žlici oljčnega olja

150 g pecorina ali sira po izbiri

1/3 žličke muškatnega oreška

pol čajne žličke popra ali po okusu

1 žlico origana

 

V vodo damo tri četrt žličke soli in zavremo. Blitvi odrežemo beli del stebel, jo zrežemo na večje kosce, blanširamo 3-5 minut in odcedimo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Naoljimo pekač. Iz začimb, soli in blitve naredimo 6 trdih krogel, jih zložimo v pekač, vanje z žlico vdolbemo gnezda in jih napolnimo z drobno narezanim pecorinom ter posujemo z origanom. Pečemo približno 25 minut oziroma dokler se sir ne stopi. Če se bojimo, da bi krogle izgubile obliko, vzamemo pekač za mafine, iz papirja za peko izrežemo primerne kvadratke, jih naoljimo, damo v skledice pekača in napolnimo z začinjeno blitvo. Postrežemo z dobrim kmečkim kruhom.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 15. avgust 2019 / 10:25

Olimpijske igre so še sanje

Naša odbojkarska reprezentanca je minuli konec tedna dobro nastopila na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, a so si tega v prvem poskusu zagotovili domačini Poljaki.

Objavljeno na isti dan


Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Smlednik se bo predstavil Evropi

Lani se je Smlednik uvrstil v ožji izbor "naj" krajev v Sloveniji, letos pa ga bodo ocenjevali še evropski ocenjevalci.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Prvenstvo v "trkljanju" pirhov

Turistično društvo Pirniče je letos prvič organiziralo velikonočno "trklanje" pirhov.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

"Ferbec mora nekaj koštat"

Peter Škof iz Žlebov se je letos prvič lotil "kuhanja kope". Po osmih dneh so bili znani rezultati.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Ob jubileju prenovili zadružno stavbo

Kmetijska zadruga Medvode je ob koncu marca praznovala 60-letnico obstoja.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Prijateljice pritekle do naslova

Anamarija Lampič iz Valburge, ter Anja in Nina Žavbi Kunaver iz Zbilj, so letošnjo zimo postale državne prvakinje v teku na smučeh. Zmagale so v štafeti med mlajšimi deklicami.