Iztok Legat (Foto: Tina Dokl)

Začel je s kuhanjem turške kave

Iztok Legat, strokovni sodelavec za gostinstvo v kranjskogorski Hit Alpinei, je v Južni Koreji prejel priznanje častnega člana Svetovne kuharske zveze WACS.

Svetovna kuharska zveza vsaki dve leti podeli častno članstvo posamezniku na predlog uradnega združenja države. Vanjo je bilo še v času bivše države in do sedaj sprejetih le nekaj Slovencev, od samostojnosti dalje pa je ta čast doletela le Iztoka Legata, ki svoje znanje in izkušnje prenaša tudi na druge gostinske delavce - tako skozi mentorstvo na raznih tekmovanjih kot strokovni ocenjevalec na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.

V restavraciji Fabula v Kranjski Gori smo se udeležili bolj slovesno obarvane tiskovne konference, kjer je Iztok Legat spregovoril o svoji življenjski poti, med govorci pa so bili še direktor HIT Alpinee Miran Čurin, Srečko Koklič, sekretar Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) in direktor WACS-a za Južno Evropo ter vodja gostinstva HIT Alpinea Milan Bohak. Navzoči pa so bili tudi člani Kluba gostinskih veteranov, najeminentnejši gostinski strokovnjaki.

Legat je v svojem uvodnem govoru med drugim omenil Janeza Lenčka, s katerim je na primer tekmoval na kuharski olimpijadi v Frankfurtu leta 1980, ko je slovenska ekipa zastopala Jugoslavijo. Z Antonom Strajnerjem sta skupaj delala v Iraku, spomnil se je tudi Janeza Perdana –Johnyja, ki je bil njegov vzornik in konkurenca obenem. Recimo leta 1974 na gostinsko-turističnem zboru. »Johny je dobil sedem zlatih, jaz tri in dve srebrni. Če ne bi bilo njega, bi jih jaz imel pet …« Mitja Kosca je bil kakor njegov prvi mentor, z Alfredom Polakom pa še vedno sodelujeta pri Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Ker je Iztokov oče doma iz Žirovnice na Gorenjskem, se zato počuti malce Gorenjca, pa čeprav je življenje v večini preživel na Primorskem. Za poklic kuharja se je odločil bolj kot ne naključno. Nekaj se je razmišljalo o tem, da bi bil livar, sam si je želel na akademsko šolo v Ljubljano, ker je imel in ima talent za risanje in oblikovanje, a se je obrnilo tako, da se je njegova učna pot za kuharja začela 1961 leta v hotelu Central v Portorožu.

»Takrat je bilo tovrstno delo naporno. Imeli smo štedilnik na drva in na njem se je dejansko delalo vse. Nismo poznali fritez, v kuhinji nismo imeli salamoreznice, planetarnega mešalca, kakega lupilca za krompir, pomivalnega stroja - vse se je dejansko delalo na roke.«

Zadnji večer, preden je šel v uk, mu je mama dajala zadnje napotke, mu dala beležko in svinčnik in v njem je bilo prvo, kar je bilo zapisano, kako se naredi goveja juha. Takih in podobnih beležk se je v Iztokovem življenju do danes nabralo veliko.

Že prvi dan je v kuhinji kot vajenec dobil delo, ki so se ga takrat vsi 'otepali' – kuhanje turške kave: »Takrat še ni bilo avtomatov in kuharjem je kar odleglo, da bo eden kuhal turško kavo. Skuhati samo kavo sicer ni problem, vendar ko ti naročijo eno kratko, eno dolgo, s sladkorjem, eno brez, eno za direktorja hotela, eno za doktorja, eno za gospo Sonjo iz recepcije, da naj bo ena malo prepražena, ena trikrat zavreta …« Na srečo ga je za štedilnikom kmalu zamenjal drugi vajenec.

Po vojski je odšel delat na Goriško, kjer je spoznal soprogo, nato v Rovinj, pa spet v Portorož in leta 1974 v Kranjsko Goro, v Hotel Alpina. »Tu sem bil dve leti in že takrat sta bili dve zimi brez snega.« Potem se je vrnil v Portorož, v Bernardin, kjer je prevzel delovno mesto F & B managerja. Sledila je služba v Iraku, od koder se je po dveh letih in pol vrnil domov in kar nekaj časa poučeval v gostinski šoli v Izoli. Nato ga je pot zanesla v Ukrajino, pa v HIT v Novo Gorico, Grand Hotel Palace, pa v Črno goro, kjer je ostal kar šest let, čeprav je prvotno mislil, da bo le eno leto. Izkušnje in znanje si je nabiral tudi v tujini.

»Nekateri me poznajo kot preveč resnega, me imajo morda za domišljavega, a pregovor pravi: boljše biti pameten in zaskrbljen, kot neumen in nasmejan. Danes lahko rečem, da sem počaščen, da mi je Kuharska svetovna federacija izkazala to čast, in sem vesel, da sem veliko znanja lahko prenašal na mlade.«

Na svoje delo je ponosen, ni pa še prišel do konca poti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Igralstvo je žrtvovanje

V nedeljo so na Loškem odru že tradicionalno podelili vsakoletne Severjeve nagrade za igralske dosežke. Prejeli so jih poklicna igralca Nataša Barbara Gračner in Branko Jordan, ljubiteljski igralec Mi...

Objavljeno na isti dan


Kronika / / 07:00

Protesti v Kranju

Pod geslom "Ejga, konc je" se ljudski upor, ki se je začel s protesti proti mariborskemu županu Francu Kanglerju, širi tudi po Gorenjskem.

Šport / / 07:00

Koledar rekreacije 2013

Do 2. decembra zbiramo podatke o rekreativnih dogodkih v prihodnjem letu za pripravo koledarja rekreacije. Če pripravljate kakšen ravninski ali planinski pohod, tekaški tečaj, maraton, gorski tek...

Kronika / / 07:00

Protesti se širijo tudi na Gorenjsko

Pod geslom "Ejga, konc je" se ljudski upor, ki se je začel s protesti proti mariborskemu županu Francu Kanglerju, širi tudi po Gorenjskem, včeraj se je na Jesenicah zbralo okoli sto protestnikov.

Prosti čas / / 07:00

Veselo pod krivo jelko

Že štirinajstič je Kulturno turistično društvo (KTD) pod Krivo jelko v Dupljah organiziralo prireditev Vesela jesen pod Krivo jelko, dvorana v gasilskem domu pa je ´pokala po šivih´.

Avtomobilizem / / 07:00

Na kratko

Volkswagen - Lang Lang in Volkswagen sta sklenila večletno pogodbo o sodelovanju. Svetovno znani pianist bo v prihodnje zastopal koncern kot njegov kulturni ambasador. V okviru partnerstva...