Janez Šušteršič s pladnjem sveže obranih jagod v nasadu na Planjavi

Sveže jagode z dolgo tradicijo

Pridelovanje vrtnih jagod ima na kmetiji Planjava dolgo tradicijo. V najboljših časih je nasad obsegal več kot pet hektarjev, zdaj jih pridelujejo le še na hektar veliki površini.

Šenčur - »Moj oče je prve sadike v škornju prinesel iz Češke, kjer je študiral, in jih začel pridelovati 1945. leta. Ljudje jih takrat še niso poznali, prodajal jih je bolnišnici na Golniku, kjer so jih dajali bolnikom,« je začetek zgodbe o jagodah opisal Janez Šušteršič, ki skupaj s sestro Marijo Pirc Šušteršič nadaljuje družinsko tradicijo. Ko je po očetovi smrti šlo sredi osemdesetih let s kmetije še zadnje govedo, sta se Marija in Janez še bolj usmerila v jagode.

V najboljših časih sta jih pridelovala na več kot petih hektarjih površine, takrat sta jih veliko prodala doma, presežek pa so jim odkupila kranjska Živila. Z združevanjem trgovskih podjetij in nastankom velikih trgovskih centrov, kjer zlasti ob raznih akcijah ponujajo jagode po zelo nizkih cenah, se jima je prodaja postopno zmanjševala, tako da jih zdaj pridelujeta le še na en hektar veliki površini. »Pridelava za velike trgovce se nama ne bi splačala, saj za jagode ponujajo ceno, s katero ne bi pokrila niti pridelovalnih stroškov,« pravi Janez in ob tem pokaže na njive, ki so zdaj »prazne«, nekdaj pa so na njih pridelovali jagode. Pa ne le to! »Zadnje čase se ob reklamnih tablah za naše jagode pojavljajo preprodajalci, ki tudi uvožene jagode prodajajo pod krinko domačih po bistveno višji ceni, kot je pri nas,« se jezi in doda: »Hudo mi je, ker gre kmetijstvo k vragu, ker potrošniki premalo cenijo domačo hrano in pojedo vse, kar je poceni … Naša kmetija bi z jagodami lahko zalagala ves Kranj, jaz bi se lahko preživljal samo s kmetovanjem in mi ne bi bilo treba še učiti na škofjeloški gimnaziji, tudi najini otroci bi ob bolj spoštljivem odnosu do kmetijstva verjetno nadaljevali družinsko tradicijo …«

Jagode od maja do oktobra

Na kmetiji so se novim razmeram prilagodili tako, da so poleg jagod začeli pridelovati zelenjavo in da jagode od spomladi do jeseni sadijo vsaka dva meseca. S tem je veliko dela in stroškov, tudi količine niso velike, a so tako podaljšali prodajno sezono, ki traja od maja do konca oktobra. Letos so prodajo začeli v ponedeljek, cena je trenutno štiri evre za kilogram, a se bo, kot pravijo, ob večji ponudbi jagod na trgu zniževala. »Jagode so kakovostne, sveže, že eno uro po obiranju so v prodaji,« pravi Janez in poudarja, da je njihova prednost tudi pridelava jagod pod tunelom. Če bi jih pridelovali na prostem, bi bile izpostavljene vremenu in bi jih morali velikokrat škropiti, tako pa jih škropijo le dvakrat, a še to pred cvetenjem. Pridelava je tudi pod inšpekcijskim nadzorom, med katerim pa doslej še nikoli niso odkrili ostankov pesticidov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 28. oktober 2010 / 07:00

Dokapitalizacija in še prodaja Banke Celje

Delničarji Nove Ljubljanske banke (NLB) bodo na skupščini 25. novembra odločali o spremenjeni strategiji NLB Skupine za obdobje 2010–2015, ki jo je na nedavni seji potrdil tudi nadzorni svet. Spr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 29. marec 2016 / 00:40

Slovenska platforma z islandsko podporo

Matej Rauh iz Lesc je zasnoval prvo slovensko platformo za nagradno množično financiranje Adrifund.

Kronika / torek, 29. marec 2016 / 00:39

Odredili obvezno zdravljenje

Uršula Lonka Prešeren, ki je oktobra lani v neprištevnosti ubila Ino Pličanič, mora na obvezno psihiatrično zdravljenje.

Gospodarstvo / torek, 29. marec 2016 / 00:38

Otroke spodbujali k podjetnosti

Na Osnovni šoli Predoslje so končali prvi podjetniški krožek, ki naj bi v prihodnosti potekal po vseh kranjskih osnovnih šolah. Učence so spodbujali, naj bodo nadvse podjetni.

Gospodarstvo / torek, 29. marec 2016 / 00:28

Domače ni vedno ekološko

V Združenju za ekološko kmetovanje Gorenjske ugotavljajo, da povpraševanje po ekološko pridelani hrani narašča in da domače ni vedno tudi ekološko. V prihodnje želijo urediti trženje ekološko zrejenih...

Razvedrilo / torek, 29. marec 2016 / 00:26

Fevžerjevi slovenski olimpijski heroji

Prejšnji ponedeljek so v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču gostili znanega slovenskega fotografa Aleša Fevžerja. Beseda je tekla o njegovem delu, športni fotografiji in pa o njegovi knjigi Slove...