Tanki led reklame

Rada brskam po kulinaričnih revijah in v eni izmed njih z nemško govorečega območja najdem atraktivno slikico in eksotičen recept za piščančje krače v kavni soli. Meso ali ribe v soli - sočno, sočno! Naj poskusim? Preučim recept. Najprej je treba streti ali grobo zmleti 100 g kavnih zrn, jih zmešati z 2 kg grobe soli, vmešati stepen beljak in tretjino te zmesi namazati na dno pekača. Dvoje krač moramo zaviti v velike liste solate lollo rosso, in ju položiti na sol in prekriti s preostalo solno zmesjo ter speči. Ko omenim, da bi to jedli, se jedca strinjata, da bi krače, lollo roso in kavo, a vsako reč posebej. Torej ne bo nič z eksotiko. A ker se mi obeta solo dan, se vendar odločim za piščanca v kavni soli. Držim se recepta kot pijanec plota, iz pečice dišiiiiii. Preden si postrežem, moram najprej streti solni oklep. Bo treba s kuhinjskim kladivom. Duh po kavi se izgublja in ko je bedrce končno brez solatnega ovoja, z velikim pričakovanjem pokusim. Brbončice so razočarane. Krača je res sočna, kavo in lollo rosso pa komaj zaznam. Draga priprava, če pomislim na sol, kavo in beljak, okus nič posebnega in fata morgana je fuč. Naslednji dan je jedilnik brez solnih oklepov, ampak s papirjem za peko.

 

K aperitivu:

 

Žajbljevi ocvrtki

 

Za 4 osebe potrebujemo:

šop ali 60 listov velikih listov žajblja,

2 rumenjaka

1 majhen kozarec mrzlega piva

3 - 4 žlice moke

sol

olje

 

Rumenjaka stepemo, dodamo presejano moko in počasi dodajamo pivo. Rahlo posolimo. Nato mešamo še kakšno minuto in zmes za pol ure postavimo v hladilnik.

 

Žajbljeve vejice razlomimo tako, da bo na vsaki 4-5 lističev. Olje segrejemo in napravimo preskus, tako da vanj spustimo nekaj kapljic testa. Ne sme biti prevroče. Vejice žajblja pomakamo v testo in jih zlato rumeno ocvremo. Preden jih damo na servirni krožnik, jih odcedimo na papirnati brisači.

 

Predjed:

 

Češnjevčki z ovčjim (ali kozjim) sirom

 

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g enakomerno velikih češnjevih paradižnikov

200 g ovčjega ali kozjega sira

sol

sveže zmlet beli poper

2 žlici oljčnega olja

liste bazilike

 

Paradižnike operemo, jim odrežemo vrh, izdolbemo sredico, rahlo posolimo in popramo notranjost. Sir narežemo na majhne kockice in s primerno žličko napolnimo paradižnike. Pokapljamo jih z oljčnim oljem in v vsak paradižnik zataknemo listič bazilike.

 

Glavna jed:

 

Morski list v papirni srajčki

 

Za 4 osebe potrebujemo:

4 fileje morskega lista

50 g razkoščičenih črnih oliv

2 žlici peteršilja

1 žlico origana

sol

sveže zmlet poper

2 žlici limoninega soka

oljčno olje

 

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Fileje operemo in osušimo. Olive, peteršilj in origano sesekljamo in zmešamo z 2 žlicama oljčnega olja. 4 liste papirja za peko naoljimo in na vsakega damo po 1 file. Solimo, popramo, pokapljamo z limoninim sokom. Nato fileje premažemo z zeliščno mešanico. Naredimo paketke in jih damo v pečico za 7-8 minut. Paketke rahlo razpremo in postrežemo s slanim krompirjem in hrustljavo solato.

Sladica:

 

Vanilijev sladoled z narezanimi jagodami in kapljico camparija

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 22. april 2015 / 11:00

Zimski športniki

V anketi je sodelovalo 550 anketiranih. Sodelujoče smo vprašali, kateri od slovenskih zimskih športnikov jim je v letošnji zimi najbolj ostal v spominu in ali so spremljali njihove nastope.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 15. januar 2024 / 23:16

Voznik ogrožal druge udeležence v cestnem prometu

Kranj – Kranjski policisti obravnavajo voznika osebnega avtomobila znamke BMW, tip 118, črne barve, ki je v nedeljo, 14. januarja, okoli 00.30 na Delavskem mostu v Kranju ogrožal druge udeležence v...

Gorenjska / ponedeljek, 15. januar 2024 / 22:04

Umrla nekdanja ministrica za delo in veleposlanica Jožica Puhar

Ljubljana – V 82. letu starosti je umrla prva ministrica za delo v samostojni Sloveniji in nekdanja veleposlanica Jožica Puhar, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake...

Kronika / ponedeljek, 15. januar 2024 / 21:26

Tragična nesreča med delom na strehi

Na območju Preddvora je med delom na strehi objekta umrl 22-letni moški.

Zanimivosti / ponedeljek, 15. januar 2024 / 18:22

V spomin Valentinu Kokalju, 5. del

Zaradi takšnega pogleda na svet in družbo je tudi postal pristaš krščanskih socialistov. Ko pa se je začela vojna in so tudi pri nas zagospodarili tuji okupatorji, je takoj spoznal veliko nevarnost...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. januar 2024 / 16:48

Klub slovenskih podjetnikov v Kamniku

Kamnik – V okviru regijskih gostovanj bo v sredo ob 10. uri v kamniškem Samostanu Mekinje potekal dogodek Kluba slovenskih podjetnikov SBC pri vas. V središču dogodka bo razprava županov in podjetn...