Tanki led reklame

Rada brskam po kulinaričnih revijah in v eni izmed njih z nemško govorečega območja najdem atraktivno slikico in eksotičen recept za piščančje krače v kavni soli. Meso ali ribe v soli - sočno, sočno! Naj poskusim? Preučim recept. Najprej je treba streti ali grobo zmleti 100 g kavnih zrn, jih zmešati z 2 kg grobe soli, vmešati stepen beljak in tretjino te zmesi namazati na dno pekača. Dvoje krač moramo zaviti v velike liste solate lollo rosso, in ju položiti na sol in prekriti s preostalo solno zmesjo ter speči. Ko omenim, da bi to jedli, se jedca strinjata, da bi krače, lollo roso in kavo, a vsako reč posebej. Torej ne bo nič z eksotiko. A ker se mi obeta solo dan, se vendar odločim za piščanca v kavni soli. Držim se recepta kot pijanec plota, iz pečice dišiiiiii. Preden si postrežem, moram najprej streti solni oklep. Bo treba s kuhinjskim kladivom. Duh po kavi se izgublja in ko je bedrce končno brez solatnega ovoja, z velikim pričakovanjem pokusim. Brbončice so razočarane. Krača je res sočna, kavo in lollo rosso pa komaj zaznam. Draga priprava, če pomislim na sol, kavo in beljak, okus nič posebnega in fata morgana je fuč. Naslednji dan je jedilnik brez solnih oklepov, ampak s papirjem za peko.

 

K aperitivu:

 

Žajbljevi ocvrtki

 

Za 4 osebe potrebujemo:

šop ali 60 listov velikih listov žajblja,

2 rumenjaka

1 majhen kozarec mrzlega piva

3 - 4 žlice moke

sol

olje

 

Rumenjaka stepemo, dodamo presejano moko in počasi dodajamo pivo. Rahlo posolimo. Nato mešamo še kakšno minuto in zmes za pol ure postavimo v hladilnik.

 

Žajbljeve vejice razlomimo tako, da bo na vsaki 4-5 lističev. Olje segrejemo in napravimo preskus, tako da vanj spustimo nekaj kapljic testa. Ne sme biti prevroče. Vejice žajblja pomakamo v testo in jih zlato rumeno ocvremo. Preden jih damo na servirni krožnik, jih odcedimo na papirnati brisači.

 

Predjed:

 

Češnjevčki z ovčjim (ali kozjim) sirom

 

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g enakomerno velikih češnjevih paradižnikov

200 g ovčjega ali kozjega sira

sol

sveže zmlet beli poper

2 žlici oljčnega olja

liste bazilike

 

Paradižnike operemo, jim odrežemo vrh, izdolbemo sredico, rahlo posolimo in popramo notranjost. Sir narežemo na majhne kockice in s primerno žličko napolnimo paradižnike. Pokapljamo jih z oljčnim oljem in v vsak paradižnik zataknemo listič bazilike.

 

Glavna jed:

 

Morski list v papirni srajčki

 

Za 4 osebe potrebujemo:

4 fileje morskega lista

50 g razkoščičenih črnih oliv

2 žlici peteršilja

1 žlico origana

sol

sveže zmlet poper

2 žlici limoninega soka

oljčno olje

 

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Fileje operemo in osušimo. Olive, peteršilj in origano sesekljamo in zmešamo z 2 žlicama oljčnega olja. 4 liste papirja za peko naoljimo in na vsakega damo po 1 file. Solimo, popramo, pokapljamo z limoninim sokom. Nato fileje premažemo z zeliščno mešanico. Naredimo paketke in jih damo v pečico za 7-8 minut. Paketke rahlo razpremo in postrežemo s slanim krompirjem in hrustljavo solato.

Sladica:

 

Vanilijev sladoled z narezanimi jagodami in kapljico camparija

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. april 2018 / 11:38

AIK Banki podaljšali rok

Lastniki Save so AIK Banki podaljšali rok za predložitev dokazil, potrebnih za nakup delnic Gorenjske banke.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / četrtek, 6. marec 2014 / 14:47

Kulturne prireditve na Visokem

V tokratni anketi smo prebivalce Visokega vprašali, ali obiskujejo kulturne prireditve na Visokem, ali vedo, da je v prostorih njihove krajevne skupnosti, na Miljah, nameščen polavtomatski defibril...

Razvedrilo / četrtek, 6. marec 2014 / 14:36

Petdeset na uro

Matjaž Zevnik iz Mavčič je abrahama sprejel v kolesarskem klubu Sava. V svojem drugem domu pravzaprav.

Jesenice / četrtek, 6. marec 2014 / 14:22

Razvajanje za dan žena

Jesenice – V petek in soboto, 7. in 8. marca, bodo v sedmih slovenskih krajih, med njimi tudi na Jesenicah, v Kranju in Naklem, v akciji Razvajaj se v mestu na poseben način razvajali ženske – od b...

Jesenice / četrtek, 6. marec 2014 / 14:22

Častni občan bo Peter Kunc

Jesenice – Ob občinskem prazniku, ki ga Jesenice praznujejo 20. marca, bo naziv častni občan občine Jesenice prejel Peter Kunc, magister strojništva, nekdanji direktor Železarne Jesenice, vzor gosp...

Naklo / četrtek, 6. marec 2014 / 14:21

Napoveduje se več podražitev

O vseh napovedanih podražitvah od vode, kanalizacije do odpadkov bodo občinski svetniki v Naklem odločali v paketu. Komunala Kranj svetnikov s svojimi izračuni še ni prepričala.