Princeske med zobmi
Bilo je pred štirimi leti. Evropsko prvenstvo v žogobrcu 2008. Obveščena sem bila, da bomo imeli goste, s pogledi usmerjene v ekran, zato prigrizek za kuhinjsko mizo ne pride v poštev. Ponudim slane princeske za pod zob. Nejeverni pogledi. Princesk niso solili kot ribe ali gnjat ... ugrabljene princeske so čuvali zmaji ali kakšne druge pošasti, junak - rešitelj pa je reševalni akciji dodal poljub. Ker se na princeske spoznam, sem izbrala takšne, h katerim se poda tudi kozarček. Moja reševalna akcija živčnežev in želodcev je bila uspešna, torej sem bila junaška rešiteljica. A okrogla usnjena kraljica je bila takrat občudovana kot magično bitje in jaz, navadna zemljanka, sem dobila le kozarček. Na tisti odrešilni poljub pa še vedno čakam. A ga bom do obletnice prvenstva izterjala!!!
Krema iz jajčevcev
Za 4 - 8 oseb potrebujemo:
8 večjih slanih princeskinih krofkov
2 jajčevca (500 g)
4 stroke česna
3 žlice deviškega oljčnega olja
sol
poper
300 g nemastne skute
1-2 žlici limoninega soka
nekaj vejic peteršilja
nekaj lističev bazilike
8 lističev za okras
nekaj vejic timijana
kislo smetano po okusu
Pečico ogrejemo na 250 stopinj Celzija. Jajčevce umijemo in večkrat prebodemo z vilicami. Nato jih prerežemo na polovico, prerezano površino namažemo z oljčnim oljem in položimo s prerezano stranjo na pekač, katerega dno je prekrito s papirjem za peko. Pečemo približno pol ure in napravimo preizkus. Če vilice zlahka zabodemo v lupino, je jajčevec pečen.
Meso jajčevca izpraskamo iz lupine in ga damo v mešalnik skupaj z oljem, strtim česnom, skuto, limoninim sokom, soljo in poprom. Zmes zmeljemo in predenemo v skledo. Peteršilj, timijan in baziliko sesekljamo ter primešamo kremi. Če je treba, dodatno začinimo. Po želji lahko dodamo malo kisle smetane. Napolnimo prerezane princeske in okrasimo z lističi bazilike. Če nimamo princeskinih krofkov in se nam jih ne ljubi peči, lahko namaz ponudimo tudi z olivnim kruhom.
Krema iz dimljenih postrvi
Za 4 osebe potrebujemo:
200 g filejev dimljene postrvi
4 žlice gostega jogurta
naribano lupinico neškropljene limone
sok pol limone
sol
sveže zmlet poper po okusu
3-4 žlice deviškega oljčnega olja
nekaj solatnih listov ali tenko narezana paprika
Vse sestavine, razen olja, zmeljemo v mešalniku, da postane zmes gladka. Med mešanjem nato dolivamo olje v zares tenkem curku, dokler ni krema gosta kakor stepena smetana.
Lahko jo ponudimo kot namaz na popečeni bageti z nekaj solatnimi listi ali pa v princeski s tenko narezano papriko.
Slani princeskini krofki
Zanje potrebujemo:
5 jajc
125 g masla ali margarine
250 g bele moke
4 dl vode
1 prašek za pecivo
1 žličko sladke paprike
1 žlico parmezana
sol
V vodo damo ščep soli in maslo ali margarino in zavremo. Lonec potegnemo z ognja, vmešamo moko in mešamo tako dolgo, da se testo loči od stene posode. Testo ohladimo. Potem dodajamo jajce za jajcem, pecilni prašek, na koncu pa še papriko in parmezan.
Testo nadevamo v brizgalko in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo primerne kupčke. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj 25-30 minut. Prvih 15-20 minut pečice ne odpiramo!!! Princeske ohladimo, jih prerežemo in napolnimo z različnimi nadevi.