Trije šefi, borjači in zvita feltna
Mimogrede smo se ustavili na prireditvi Odprti Borjači v vasi Pliskovica, večer prej pa okušali dobrote treh blejskih kuharskih šefov.
Tokrat je bila gostiteljica Gourmet restavracija Promenada Bled, kjer je glavi 'ustvarjalec' v kuhinji Kranjčan Bine Volčič. Gre za dogodek oziroma skupek treh kulinaričnih večerov treh šefov, katerega idejne ustvarjalke so Marcela Klofutar (Hotel Triglav in Restavracija 1906 Bled), Petra Čuk (Hotel Vila Bled) in Alenka Bešter (Gourmet restavracija Promenada Bled, Sava Hoteli Bled). Prvi tovrsten kulinarični večer je potekal v Vili Bled, kjer je bil glavna zvezda večera domači kuharski šef Igor Jagodic, v sodelovanju z Binetom Volčičem iz Promenade in Urošem Štefelinom iz Restavracije 1906 pa so vsi trije gostom pripravili prijeten večer okusov. Na drugem večeru je, kot smo že omenili, 'kraljeval' Bine, ki je od šestih krožnikov pripravil glavno jed in sladico. Namesto pečenih špargljev nas je presenetil s hmeljem, creme brulee pasijonke pa združil s kavnim pudingom, kremo pasijonke in sladoledom ajdove kaše. Prvič pa se je lotil 'špagetnega kanelona', če smo ga prav razumeli, z zelenjavno kremo. Okus je bil božanski. Pa tudi Uroš in Igor sta razvajala brbončice gostov v svojem stilu, medtem ko je Santomasova vina z besedo pospremila Larisa Žibrik, vina hiše Jonnes Protner pa Boštjan Protner. Najbolj pa je goste že ob vhodu navdušil jedilni list, kjer so kuharski mojstri svoje kulinarične sposobnosti spremenili v risarske, saj je vsak svojo jed predstavil slikovno in delno opisno, kar je v končnem ustvarilo fantastično idejo večernega menija, dejstvo pa je, da njihov Picasso ostaja zvest okusom. Tretji večer kulinaričnih razvajanj vseh treh chefov načrtujejo konec maja v Restavraciji 1906 Hotela Triglav Bled, a je že razprodan.
Za trenutek pa se posvetimo še Krasu, vasi Pliskovica, dogodku Odprti borjači. Na ta dan Pliskovljani pometejo svoje borjače, obesijo drenove metle na portone in na stežaj odprejo vrata obiskovalcem od vsepovsod. Predstavijo življenje Kraševca, svoje obrtniško znanje, izdelke, ponudijo v pokušino domače vino. Tudi hrane ne manjka. Tako je letos obzidano dvorišče - borjač, na katerega vstopimo skozi lesena vrata pastelnih barv, vpeta v tipičen kamnit portal, odprlo kar petnajst domačij. Najbolj pa nam je ostalo v spominu dvoje: pred mladinskim hotelom Pliskovica smo naleteli na dvoje lačnih ust, Glasova kolesarja, ki sta z vso 'bojno' opremo, napisi in barvami sporočala, da sta Glasovca in prihajata iz Gorenjske; zvečer pa nas je na dogodku nasmejalo ime benda - Zvita feltna, ki je še tako mirne pripravil do tega, da so se zazibali v plesni korak.