Kislo vreme, sladki nasmeški
V Lukovici imajo enega najboljših kuharjev v Evropi, prvi festival čokolade pa je v Radovljico privabil trume ljubiteljev sladkih pregreh.
Mednarodni kuharski festival Biser morja je eden najpomembnejših gastronomskih dogodkov v Sredozemlju. Tekmovanje je letos sedmič organiziralo Združenje sredozemskih in evropskih kuharjev, na tekmovanju pa je sodelovalo več kot tristo kuharjev iz 19 držav. Slovenijo so zastopali štirje kuharji po izboru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Zelo dobro se je odrezal Iztok Gumzej, kuhar v lukoviški gostilni Furman, ki je prejel zlato medaljo v pripravi jedi iz piščanca ter v velikem finalu osvojil tretje mesto in s tem naslov tretji najboljši kuhar v Evropi. Iztok je poleg denarne nagrade prejel še zanimivo povabilo in se bo v prihodnosti tri tedne kuharsko izpopolnjeval v znamenitem prestižnem hotelu v Dubaju v obliki jadra, ki stoji na umetnem otoku Burj Al Arab.
»Verjamemo, da je čokolada magnet, ki veže nase zanimive zgodbe, povezuje ljudi, kulture, njena sladkost in čarobnost pa sta razlog, da nekateri ne morejo brez nje. Zato tudi verjamemo, da ima tovrstna prireditev vse možnosti, da postane tradicionalna,« je bila v nedeljo zadovoljna Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica, potem ko je bil pod streho - zaradi dežja tudi dobesedno - prvi festival čokolade pri nas.
Obiskovalci z vseh koncev Gorenjske pa tudi od drugod so se drenjali pred stojnicami slovenskih čokoladnic, ki so ponujale sladko pregreho vseh vrst; od klasične devetdesetkilogramske Gorenjke z lešniki, ki so jo z lesenimi kladivi razdrobili in razdelili med ljudi, do butične ponudbe manjših proizvajalcev iz vse Slovenije. Slednji so ponujali zanimive in za marsikoga nenavadne okuse, kot so čokolada z oljčnim ali bučnim oljem in rožna čokolada. Kuharski mojstri iz hotela Triglav Bled so navduševali s tepkami, oblitimi s čokolado, aktualni državni prvak v mešanju koktajlov Edin Halačević pa s čokoladnim Cocktail's Showom. Organizatorji so pripravili še kulinarično delavnico na temo spajanja vina in čokolade, prikaz izdelovanja medenih src iz čokolade, delavnice za otroke in nagradne igre za odrasle.
Prireditev si je ogledal tudi predsednik države Danilo Türk, ki se, kot pravi, sicer nima za poznavalca te sladke razvade, a je z veseljem poskusil različne okuse; najbolj ga je navdušila čokolada z dodatkom bučnega olja. Svoj obisk je predsednik Türk v Radovljici zaključil tako, da je tudi domov odnesel delček prekmurske čokoladne ponudbe ter čokoladne rezine, ki so jih pripravili kuharski mojstri Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.