Dunajska kraljica
Ko smo že pri fijakerjih, odkod beseda fijaker? Boter besedi je sv. Fiacrus, irski menih (okoli 610 - 670), ki je živel v puščavniški celici v bližini francoskega mesta Meaux, dobrih štirideset kilometrov oddaljenega od Pariza. Po legendi naj bi iz tal, ki se jih je dotaknil s svojo palico, dobesedno vzcvetelo. Pričakovali bi, da je po imenu sodeč zaščitnik fijakerjev, a še zdaleč ne. Je predvsem zavetnik vrtnarjev in lončarjev. Kje je tu potem povezava? V Parizu daljnega leta 1662 je bilo v ulici Rue de Fiacre prvo postajališče za izvoščke. Nekaj po 1700 so dvoprežne kočije začele drdrati tudi po Dunaju in dunajski fijakerji, kjer gre posel ponavadi iz roda v rod, so ena izmed posebnosti avstrijske prestolnice. Danes se morajo držati strogih pravil in narediti izpit iz poznavanja mestnih znamenitosti, njihove storitve pa niso ravno poceni, saj za 1 uro vožnje po mestnem središču za štiri osebe odštejete okoli 105 evrov. Imajo tudi svojo kraljico Sissy Ringl, ki je domačo konjušnico prevzela 1985 in se kot prva ženska zavihtela na kozla, za kraljico pa so jo razglasili ob 300-letnici fijakerstva na Dunaju. Njen lipicanec Pascha je imel 2007 nastop celo v dunajski operi. Ne v kakšni predstavi, pač pa na opernem plesu, ko je obut v posebna plastična kopita vozil v bleščeči kočiji slovito rusko pevko Ano Netrebko. Kaj pa figice na razvpitem plesu? Konju niso nadeli varovalne plenice, ampak so računali na njegovo »spodobnost«, čim manj opazno pa ga je spremljal tudi lakaj s smetišnico in metlico. Odrekla sem se kočijskemu užitku in pojedla v Tianu dva kruhka, preden sem se odpravila v Ronacherja gledat muzikal Še nikoli v New Yorku po uspešnicah Uda Jürgensa.
Kruhek z motovilcem
Za 4 osebe potrebujemo:
1 jajčevec (pribl. 250 g)
sol
črn poper
1 jajce
4 žlice naribanega parmezana
4 žlice drobtin, oljčno olje
4-6 rezin svežega polbelega kruha
40-50 g očiščenega
na lističe natrganega motovilca
2 brizga limoninega soka
sir pecorino
nariban na ploščke
Jajčevec razrežemo na tenke rezine, ga posolimo in počakamo 10 minut. Nato ga splaknemo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Jajce vtepemo, zmešamo drobtine in parmezan. Rezine jajčevca pomočimo najprej v jajce, nato v mešanico drobtin in parmezana in ocvremo. Odcedimo na kuhinjskem papirju in damo jajčevce na toplo. Rezine kruha opečemo na obeh straneh. Očiščen motovilec natrgamo na lističe, posolimo, rahlo poškropimo z oljem in malce limoninega soka. Kruhke obložimo z rezinami jajčevca, naložimo nanj motovilec in koščke pecorina.
Kruhek s skuto in kumaro
Za 4 osebe potrebujemo:
4-6 rezin ciabatte
100 g kumare
50 g v olje vloženih gobic
50 g tenko narezane rukole
1 pest kalčkov kreše ali alalfe
60 g tenko narezanega pršuta
200 g skute
2 žlici olja od vloženih gobic
Kruh opečemo na obeh straneh. Vložene gobice odcedimo in grobo sesekljamo. Rukolo splaknemo, osušimo in drobno narežemo. Skuto zmešamo s polovico gobic, rukolo in kalčki, posolimo in popramo. Na debelo namažemo kruhove rezine. Obložimo z natrganimi rezinami pršuta in ploščki kumar ter potresemo z drugo polovico sesekljanih gobic.