Avseniki so ohranili kar precej fotografij o svojih prednikih. Vsakič, ko si jih ogledujejo, so zanimive. Na fotografiji: (od leve) Katarina in Gregor Avsenik ter Slavko in Brigita Avsenik. (Foto: Gorazd Kavčič)

Avsenikov spomin na prednike

Na novo odprta muzejska zbirka o skoraj 200-letnem bivanju Avsenikove rodbine pri Jožovcu v Begunjah kaže na skrben odnos sedanjih lastnikov domačije do prednikov.

Kako pogosta je prepletenost priimkov Avsenik in Ovsenik, kaže tudi primer bratov Vilka Ovsenika in Slavka Avsenika. Ivan Sivec v svoji knjigi »Brata Avsenik, evropski glasbeni fenomen« piše, da je tedanji narodno zavedni župnik Gornik očeta Ivana prepričal, da je dal otrokom stari priimek Ovsenik in ne svojega Avsenik. Slavko ni soglašal. Na uradu na Jesenicah se je prepisal v Avsenik, Vilko pa je ostal Ovsenik.

Begunje - Konec marca so v Muzeju Avsenik v Begunjah odprli spominski sobi o skoraj dvestoletnem bivanju Avsenikov ali Ovsenikov (o tem malo kasneje) na nekdanji Jožovčevi domačiji v Begunjah. Kot je ob tem dogodku zapisal dr. Janez Bogataj, postaja muzej z razstavo plošč in drugih predmetov, povezanih z delovanjem ansambla Avsenik, ki so jo odprli lani, in z najnovejšo razstavo o Avsenikovem bivalnem okolju, zaključena celota. Prav osupljivo je, je zapisal dr. Bogataj, koliko materialnih pričevanj, od pohištva do predmetov, ki so jih uporabljali v svojem življenju, so Avsenikovi ohranili od svojih prednikov.

 

Za muzejsko ohranitev spomina na prednike imajo največ zaslug Slavkova žena Brigita, njen sin Gregor Avsenik in njegova žena Katarina, ter Alja Ovsenik, hči Vilka Ovsenika, ki je kot arhitektka poskrbela za prostorsko ureditev in postavitev predmetov. Podatke o Avsenikih je iskal tudi Stanko Čop iz Žirovnice, ki se ljubiteljsko ukvarja z rodoslovjem, koristni pa so bili tudi nasveti dr. Janeza Bogataja.

 

 

Kot prvega, ki je začel povezavo Avsenikov z Jožovčevo domačijo v Begunjah, omenjajo leta 1770 rojenega Antona Ovsenika iz Zapuž. Pisal se je Ousseneg. Domnevajo, da naj bi priimek nastal po nemškem krajevnem imenu Ausen-eck. Ker so v tistih časih in tudi kasneje priimke pogosto zapisovali tako, kot so jih zapisovalci slišali, so Oussenegi postajali Aussenegi, Avseneki, Ovseniki in Avseniki. Avseniki ali Ovseniki so dokončno prišli v Begunje po letu 1865, ko se je leta 1819 rojeni Antonov sin Janez Joannes (v matični knjigi je vpisan s priimkoma Ausseneg in Ovsenik) leta 1865 poročil s Katarino Pretnar iz Begunj. Od mizarja Jožovca sta kupila hišo in nekaj zemlje, jo popravila in povečala ter odprla Gostilno pri Jožovcu. Na vhodnih vratih so kasnejši gospodarji ohranili vklesano letnico 1844. Katarina se je v zgodovino rodbine zapisala kot tista, ki je med vaščani povzročila zgražanje, ker je gostilniški vrt posadila s kostanji in ne s sadnim drevjem. To so tisti znameniti Avsenikovi kostanji, o katerih poje pesem Pod cvetočimi kostanji.

 

Sploh je bil Ivan pri Avsenikih pogosto ime. Tudi naslednji gospodar, Janezov in Katarinin sin, je bil Ivan oziroma Žan po domače. Domačijo z gostilno, ki se je krajši čas imenovala tudi Begunjščica, je ta prepustil sinu, tudi Ivanu, ki se je poročil z Marijo oziroma z Maro Medja z Mlina pri Bledu. To sta bila starša Vilka Ovsenika in Slavka Avsenika. Sedaj pri Jožovcu gospodari Slavkov najmlajši sin Gregor s soprogo Katarino. Njuna številna družina napoveduje, da se bo Avsenikova rodbinska nit pri Jožovcu nadaljevala …

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Otroci na Hrvaško vendarle enostavneje

Na Hrvaškem je pred kratkim začel veljati nov zakon, po katerem morajo otroci do 18. leta starosti, ki gredo na Hrvaško brez spremstva staršev, pridobiti posebno potrdilo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 19. april 2012 / 07:00

Po Kamniku brezplačno s kolesi

Kamniški župan Marjan Šarec je izpolnil obljubo, ki jo je občanom izrekel na lanskem festivalu Kamfest.

Slovenija / četrtek, 19. april 2012 / 07:00

Veliko zanimanja za Razkrita telesa

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so prejšnjo sredo odprli razstavo Razkrita telesa, ki si jo je že v prvih treh dneh ogledalo pet tisoč ljudi.

Zanimivosti / četrtek, 19. april 2012 / 07:00

Razstava ročnih del

Adergas - Člani KUD Pod lipo Adergas so minuli konec tedna v svoji dvorani pripravili razstavo ročnih del, na kateri je sodelovalo trinajst posameznikov in družin. »Podobno razst...

Zanimivosti / četrtek, 19. april 2012 / 07:00

Tržič v cvetju

V soboto je bil Tržič v znamenju cvetja, saj je tam potekala Cvetlična tržnica, ki je ponujala marsikaj za dom in vrt, podelili pa so tudi nagrade lastnikom najlepših hiš v občini.

Zanimivosti / četrtek, 19. april 2012 / 07:00

Avsenikov spomin na prednike

Na novo odprta muzejska zbirka o skoraj 200-letnem bivanju Avsenikove rodbine pri Jožovcu v Begunjah kaže na skrben odnos sedanjih lastnikov domačije do prednikov.