Iz kehe po zlato medaljo
Letos je Dunaj v znamenju velikega slikarja Gustava Klimta (1862-1918) in Klimtovi oboževalci bodo vse leto obiskovali majhne in velike razstave, razporejene v času tako, da več kot dveh naenkrat ne morejo videti. Prebrisano! Dunaj počenja vse, (tudi nekaj neokusnosti), da bi bilo Klimtovo leto finančno pozlačeno. V knjigi Hotel Imperial sem našla tudi zabavno anekdoto iz časa, ko je 80 let praznoval cesar Franc Jožef (1830-1916) ... (Pre)drzno in nevarno, a z otroško vnemo in osupljivimi plezalnimi sposobnostmi praznuje tudi spreten klepar, ki se povzpne na Štefanovo cerkev. Krepki rokodelec si priveže okoli hrbta zastavo monarhije in se povzpne v zvoniško kamrico. Od tu po lestvah spleza na streho, od tod pa naravnost do rože križa na vrhu zvonika. Tam razvije zastavo in maha z njo v višini dobrih 136 metrov nad morjem hiš v strogem središču mesta. Seveda je Štefanov trg v hipu poln radovednežev. Ko klepar zadnjikrat zamahne z zastavo, se po isti poti vrne na zemljo. A glej ga zlomka. Ko stopi na trg, ga aretirajo. Ker je »podžigal javno zbiranje« in »motil promet«. Revežu so določili mesec dni aresta in ga strpali v keho. Seveda se je javno mnenje obrnilo proti birokratom, a nič ni pomagalo, red mora biti! Potem ko je odsedel svoje, ga je vsem uradničkom navkljub sprejel cesar in ga za drzno in presenetljivo plezalno turo odlikoval z zlato medaljo. Zlate medalje pa nikakor ne bi podelila Golaževemu muzeju, ki seveda ni muzej, ampak gostinski lokal Gulaschmuseum, kjer strežejo samo golaže. Mogoče so imeli kuharji slab dan ... Ko sem ga po receptu skuhala doma, je bil dosti boljši.
Fijakerski golaž
Za 4 osebe potrebujemo:
600 g dobre govedine
600 g čebule
narezane na drobne lističe
100 g olja
2 žlički sladke paprike
1 žlička ostre paprike
1 curek kisa
pol žličke majarona
pol žličke zmlete kumine
2 stroka česna
2 majhni hrenovki
4 mehko kuhana jajca
4 kisle kumarice
Čebulo prepražimo na olju, dodamo sladko in ostro papriko in zalijemo s kisom. Meso zrežemo na 4 cm velike kocke, ga prepražimo na čebuli, dodamo, majaron, kumino, strt česen in zalijemo z vodo. Vsake toliko premešamo in po potrebi skopo dodamo še nekaj vode. Ko je golaž mehak, skuhamo v mehko 4 jajca, zarežemo hrenovke in jih spečemo na maščobi, kisle kumarice pa narežemo v obliki pahljače. Postrežemo na ogretih krožnikih, na eno stran damo prerezano jajce, na drugo hrenovko in kisle kumarice.
Če vam ni do mesa, si lahko privoščite brokolijevo solato.
Brokolijeva solata s sirom
Za 4 osebe potrebujete:
1 kg brokolija
2 rdeči papriki
2 stroka česna
pol rdeče čebule
4 vejice timijana
4 vejice origana
100 g fete
300 ml jogurta
4 žlice limoninega soka
sol
poper
Brokoli očistimo, razdelimo na rožice in pokritega skuhamo na pari (5-6 minut). Papriko zrežemo na kocke, čebulo na ploščke, česen pa stremo. Sesekljamo zelišča. Za preliv zmešamo jogurt, limonin sok, čebulo in česen, zelišča, popramo in solimo. Zmešamo papriko in brokoli in prelijemo s prelivom, na koncu pa dodamo nastrgano feto.
Pa dober tek!