Gremo v grenkuljico
Ko se aprila sprehajamo po naravi ali delamo na vrtu, se hočemo ali ne, srečamo z bršljanasto grenkuljico. Za nekatere neljub plevel, za druge dobrodošla zdravilna in začimbna zel, ki lajša nemalo tegob in popestri spomladansko kuhinjo. Namesto da bi jadikovali, izkoristimo to ljubko divjo rastlinico škrlatnih cvetov in okroglih listov sebi v prid. V tem času je izdatno obdarjena z vitaminom C, zato le brž v njo.
Ko govorimo o zdravilnih rastlinah, bršljanaste grenkuljice (Glechoma hederacea) ne omenjamo ravno pogosto. Kljub temu je v evropskem ljudskem zdravilstvu prisotna že več tisoč let. Med drugim je veljala za eno boljših pomagal proti vnetjem oči in tudi za zel, ki ustavi zvonjenje v ušesih.
Spustimo se na tla
Kdor hodi po svetu odprtih oči, aprila zagotovo opazi zel bršljanaste grenkuljice, ki kot preproga prekrije površine na robovih travnikov in gozdov ter ob poteh. Najprej se pojavijo okrogli lističi na plazečih se steblih, nekoliko kasneje pa še podolgovati ustnati cvetovi v značilni škrlatni barvi. Razvijejo se v skupinicah do šest cvetov. Vsa rastlina ima močan aromatičen vonj. Da bi jo nabrali, se je potrebno spustiti precej proti tlom, saj se domala plazi po tleh.
Čaj proti oslabelosti
Mladi poganjki, listi pred cvetenjem in cvetovi vsebujejo obilo vitaminov C in A, zato jo na sprehodu naberimo vsaj kakšno pest. Za zdravilni čaj, kakopak. Ampak to še ni vse. Spomladi sodi grenkuljica tudi v kuhinjo - v krepčilne pomladne solate, juhe, špinačo, skutin namaz in še kam. Pa gremo lepo po vrsti. Tako kot večina prvih pomladnih rastlinic nam je tudi bršljanasta grenkuljica sposobna temeljito očistiti kri ter nas poživiti in okrepiti. Čaj pripravimo kot poparek iz sveže ali posušene zeli. Dve žlički grenkuljice poparimo s skodelico vode, pustimo stati deset minut in precedimo. Na dan popijemo dve do tri skodelice čaja. Še bolje storimo, če grenkuljici primešamo koprivo. Čaj grenkuljice se obnese tudi pri oslabelosti zaradi pomanjkanja vitaminov. Koristil nam bo še pri težavah z dihali, prehladnih obolenjih, astmi, hudih telesnih in psihičnih obremenitvah, histeriji, boleznih ledvic … V pomoč naj bi bil tudi pri težavah z želodcem, črevesjem in jetri, tudi za uravnavanje holesterola. Obnese pa se tudi pri vnetju sluznice nosu, srednjega ušesa in sinusov. No, naše babice so z njim tudi zbijale vročino in zdravile pljučni katar. Zunanje svežo grenkuljico uporabljamo za grgranje pri zobobolu in vnetjih ustne, žrelne in nosne votline, pa tudi za masaže pri nevralgičnih težavah. Obkladki iz sesekljane rastline naj bi pomagali odpravljati celulit. Zraven je priporočeno tudi uživanje njenega čaja.
Pomlad v kuhinji
Mlade lističe grenkuljice v kuhinji kombiniramo z mladimi poganjki drugih pomladnih rastlinic. Dobro se ujame denimo z regratom, kislico, koprivami, marjeticami, trobenticami, jetičnikom, rmanom … Iz njih lahko pripravimo izvrstno aromatično špinačo ali pa krepčilno in poživljajočo solato. Več kot okusno je tudi umešano jajce, ki mu dodamo pest drobno sesekljane sveže grenkuljice in ocvremo na olju. Priporočam tudi skutin namaz ali zelenjavno juho z dodatkom naše današnje rastlinice. Za grenkuljico je, kot pove že ime, značilen rahlo grenek oz. pekoč okus in močan aromatičen vonj, ki pa se ob kuhanju izgubi.