
Posebnega okusa
Kranjska Gora je gostila 21. Državno prvenstvo v mešanju barskih pijač. Prvo mesto je ostalo na Gorenjskem: državni prvak je postal Edin Halačević.
Državno prvenstvo je organiziralo Društvo barmanov Slovenije (DBS), potekalo je pred kratkim v hotelu Larix, udeležilo pa se ga je kar lepo število profesionalnih barmanov, ki so se tokrat pomerili v mešanju barskih pijač oziroma kategoriji aperitivni koktajl. Med šestindvajsetimi tekmovalci iz vse Slovenije jih je šlo v finale šest; med kakimi tremi tekmovalkami pa tokrat preboj v finale ni uspel nobeni.
Ko smo čakali na razglasitev finalistov in potem spremljali njihovo nastajanje tekočih mojstrovin, smo poklepetali z dvema barmankama, kjer je Tatjana Macuh sicer še bolj sveža med ustvarjalci koktajlov, komaj eno leto se ukvarja z barmanstvom, vendar ji elana ne manjka. Zamisli pa tudi ne. Za mešanje pijač jo je navdušil njen fant, ki pa je že znano ime slovenskega barmanstva, gostinec Rok Dobnikar s Topola nad Medvodami. Tudi tokrat je Roku uspelo priti med šest najboljših, a je žal na koncu osvojil nehvaležno četrto mesto. Marko Koren (Turizem Sportina Hotel Vila Bled) nam je prijazno razložil, kakšnega okusa naj bi sploh bil aperitivni koktajl in čemu služi. Da je Marko 'mali leksikon znanja o viskiju', nam je prišepnil letošnji zmagovalec Edin Halaćevič (Kantina Cubis, Šenčur), ki je komisijo navdušil s koktajlom Extra Jacquie, za okrasitev pa porabil koktajl češnjo, rezino hruške in svežo meto.
Pri pripravi lastne kreacije so morali tekmovalci upoštevati pravila svetovne barmanske organizacije - IBA, upoštevajoč kriterije DBS. Tako so imeli natanko sedem minut časa za pripravo koktajla, količina ni smela presegati 7,0 cl, pri njegovi sestavi pa so lahko uporabili največ šest različnih pijač, od tega največ štiri alkoholne, upoštevajoč le dogovorjene pijače (alkoholne in brezalkoholne). Sladkih pijač pa je bilo lahko največ za 2,0 cl. Sem pa spadajo na primer sladki likerji, sladka aromatizirana in desertna vina, sladkorni ali sadni sirupi.
Državni prvak za leto 2012 je tako postal Edin Halačević, drugo mesto je osvojil Branko Lepoša (GH Bernardin, Hotel Salinera, Strunjan) s svojim Touch the Sun, tretji pa je bil Mitja Acman (Gostilna Acman, Šoštanj), ki je svojemu zmagovalnemu koktajlu nadel slovensko ime: Ognjena voda. Podelili pa so tudi nagrado za strokovno delo, tokrat v roke Blaža Vrtovca (A Hotel, Ljubljana).
Barmani se že veselijo naslednjega izziva, ki pride na vrsto maja: 34. Mednarodnega pokala Bleda v mešanju barskih pijač.